Toiset ihmiset ravaavat vessassa joka tunti, toiset pystyvät puolestaan pidättelemään jopa kokonaisen työpäivän. Mistä tämä ero oikein johtuu ja onko sillä terveyden kannalta merkitystä?
Joinain päivinä saat juosta vessassa vähän väliä, toisina taas pystyt pidättelemään useita tuntia ennen pissahädän yllättämistä. Women’s Health -sivusto kysyi asiantuntijoilta apua selvittääkseen vastauksen kysymykseen, kuinka monta kertaa päivässä vessassa tulisi oikein käydä.
Valitettavasti vastaus ei ole niin yksinkertainen kuin voisi olettaa.
– Ei ole olemassa normaalia määrää. Keskimäärin ihminen käy kuusi tai seitsemän kertaa päivässä, newyorkilainen sisätautioppien lääkäri Keri Peterson kertoo.
Se, kuinka monta kertaa päivässä matkasi suuntautuu vessaan, riippuu muun muassa elimistösi suolatasapainosta, hikoilun määrästä, juomisesta ja rakon kapasiteetista. Lopullinen määrä on siis hyvin yksilöllinen.
Myös niinkin yksinkertaisella asialla kuin aterian sisältämällä suolalla on vaikutusta pissahädän syntyyn. Jos ateria sisältää paljon suolaa, se saa sinut juomaan tavallista enemmän, mikä puolestaan tihentää vessakertojen määrää.
Päinvastainen ilmiö tapahtuu kuumana päivänä tai rankan urheilusuorituksen aikana, jolloin nauttimasi vesi poistuu elimistöstäsi virtsan sijaan hikenä.
Älä pidättele yli neljää tuntia
Jos vessakertojen määrä pysyy suhteellisen samana viikosta toiseen, ei huolta. Mutta jos kerrat tihenevät yhtäkkiä pidemmäksi aikaa, kannattaa asia käydä tarkastuttamassa. Tällöin kyse voi olla esimerkiksi virtsarakontulehduksesta tai virtsatieinfektiosta, joka on yleinen vaiva nuorilla naisilla.
Urologi Christina Pramudji kehottaa käymään vessassa, kun siltä tuntuu. Jos pidättelet säännöllisesti aina viime hetkeen saakka, teet ainoastaan hallaa rakollesi, joka voi pidättelyn seurauksena menettää parhaan tyhjentymiskykynsä.
Tämän lisäksi pidättely lisää infektioriskiä, sillä virtsa sisältää paljon bakteereita, jotka voivat lisääntyä, jos virtsaa pidätellään rutiininomaisesti pitkiä aikoja kerralla. Pramudji suositteleekin välttämään vessakäyntien venymistä yli neljällä tunnilla.
Video: Jos vessaan on jonoa, tämä vinkki tuo helpotusta asiaan.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Women’sHealthMag