Urologi kertoo kolme asiaa, joilla ehkäiset yöllisiä vessaheräämisiä

Pistävä haju väijyy ohikulkijaa kaupungilla – miksi jotkut kokevat olevansa oikeutettuja virtsaamaan julkisesti? 3:48
KATSO MYÖS VIDEO: Toimittaja on seurannut ikkunastaan vuosia, kuinka miehet lorottelevat rakennuksen seinään, videolla poliisi kertoo, milloin julkinen virtsaaminen on rikos.

Yöllisistä vessareissuista voi opetella pois kouluttamalla virtsarakkonsa uusiin rutiineihin. Lue urologin vinkit, joiden avulla saat eheämmät yöunet.

Heräsitkö jälleen viime yönä tyhjentämään rakkosi? 

Miehillä taustalla voi olla eturauhasen liikakasvu tai eturauhassyöpä

Muita sairauksia, jotka lisäävät yöllistä virtsaamisen tarvetta ovat esimerkiksi diabetes, sepelvaltimotauti, lihavuus, unettomuus ja masennus. Toisinaan myös ylivilkas virtsarakko, kertoo Terveyskylä.

Usein kyseessä on kuitenkin vain opittu tapa, josta voi myös opetella pois kouluttamalla rakkonsa uudelleen, kertoo New York Post.

Lue urologin kolme vinkkiä, joiden avulla ainakaan yöllinen virtsaamisen tarve ei katkaise uniasi enää.

1. Vältä runsasta juomista ennen nukkumaan menoa

Sen lisäksi, että välttää runsasta juomista ennen yöunia, kannattaa kiinnittää huomiota myös siihen, mitä juo, sanoo urologi Edward Schaeffer Drive-podcastissa, kertoo New York Post.

Usein ohjeistan potilaitani jättämään vesiannoksen juomatta ennen sänkyyn menoa ja välttämään juomista yöllä, jos herää pissihädän vuoksi kesken unien, ettei joudu pian uudelleen nousemaan vessaan.

Schaeffer kehottaa välttämään kofeiinia sisältäviä juomia, kuten kahvia ja jääteetä, ennen yöunia, sillä ne ovat luontaisia diureetteja. Diureetit lisäävät virtsan eritystä ja poistavat nestettä elimistöstä.

Diureettisten juomien juomisesta menee noin 2–4 tuntia, että tulee tarve virtsata. 

2. Ei alkoholia ennen unia

Myös alkoholi on diureetti, mutta sen lisäksi alkoholi estää elimistössä luonnollisesti erittyvää antidiureettia erittymästä.

Toisin sanoen alkoholi aiheuttaa yöllistä pissihätää kolmesta syystä: se on nestettä, jonka pitää päästä poistumaan elimistöstä, se on diureetti, joka lisää virtsan tuotantoa elimistössä ja se sisältää molekyylia, joka estää antidiureettista eli elimistön nesteen tuotantoa ehkäisevää hormonia erittymästä.

Antidiureettisen hormonin eritys laskee ihmisen ikääntyessä, mikä voi vaikuttaa ikääntyneiden tihentyneeseen virtsaamisen tarpeeseen, myös öisin. 

3. Käytä polvisukkia

Alaraajojen turvotus eli nesteen kertyminen jalkoihin voi vaikuttaa virtsaamismäärään, kertoo New York Post.

Schaefferin mukaan jalat voivat turvota iltaisin, kun käyt makuulleen, koska elimistössä virtaava neste voi kertyä kudoksissa olevien solujen välitilaan, jonka munuaiset tulkitsevat lisääntyneenä nesteen määränä. Munuaisten tehtävä on poistaa elimistöstä nestettä muodostamalla virtsaa.

Schaefferin mukaan jo lieväkin alaraajojen turvotus on yksi pääasiallisista yövirtsaamisen aiheuttajista.

Polveen asti ulottuvilla tukisukilla voi saada helpotusta vaivaan. 

Sydänliitto kertoo, että sukan tuottama paine pienentää jaloissa olevien laskimojen halkaisijaa ja vähentää kudosten välistä painetta, jolloin verenvirtaus laskimoissa paranee ja turvotus jaloissa vähenee.

Lue myös:

    Uusimmat