Terveysasiantuntijat ovat huolissaan Kiinan lintuinfluenssatilanteesta, sillä ihmisiin tarttunutta varianttia on todettu tänä vuonna huomattavasti enemmän kuin viime vuonna.
Tartuntatapauksissa on tapahtunut selvä hypähdys ylöspäin, minkä vuoksi asiantuntijat epäilevät, että influenssaviruksen mutatoitunut kanta on aiempaa tarttuvampi, kertoo uutistoimisto Reuters.
Kiina on raportoinut Maailman terveysjärjestölle (WHO) kaikkiaan 21 ihmisen H5N6-alatyypin tartunnasta, mikä on nelinkertainen määrä viime vuoden viiteen tapaukseen verrattuna.
Lue myös: Lintuinfluenssa H5N8 levinnyt ensimmäistä kerta linnuista ihmisiin Venäjällä – kyseistä virustyyppiä Suomenkin lintutarhoissa
"Virus, joka aiheuttaa korkean kuolleisuuden"
Vaikka luku on huomattavasti pienempi kuin H7N9-kannan aiheuttamat tartuntamäärät vuonna 2017, tapauksiin on suhtauduttava asiantuntijoiden mukaan vakavasti.
– Voi olla, että tämä variantti on hieman tarttuvampi ihmisille. Siipikarjassa voi olla tällä hetkellä tätä virusta enenevissä määrin, minkä vuoksi myös yhä useampi ihminen sairastuu siihen, Erasmus-yliopiston lääketieteellinen keskuksen patologian professori Thijs Kuiken pohtii.
H5N6-variantin on todettu aiheuttavan vakavaa tautia. Tähän mennessä ainakin kuusi on kuollut viruskannan aiheuttamaan tautiin.
– Se on virus, joka aiheuttaa korkean kuolleisuuden, Kuiken toteaa.
Tarttuuko virusvariantti ihmisestä ihmiseen?
Suurin osa WHO:lle raportoiduista H5N6-tapauksista oli ollut kosketuksissa siipikarjan kanssa.
Toistaiseksi ei ole raportoitu vahvistetuista tapauksista, joissa virus olisi tarttunut ihmisestä ihmiseen.
Lausunnon mukaan tapaukset vaativat kiireellisesti lisätutkimuksia, jotta voidaan varmistua, tarttuuko virusmuunnos ihmisestä ihmiseen.
Kiinan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (CDC) ei ole vastannut yhteydenottoihin H5N6-influenssavirustapauksiin liittyen.
Keskus on kuitenkin julkaissut verkkosivuillaan tutkimuksen, jonka mukaan mutatoitunut H5N6-virus aiheuttaa vakavan uhan siipikarjateollisuudelle ja ihmisen terveydelle.
Kiina on maailman suurin siipikarjatuottajamaa, missä lintuinfluenssaviruksia on jatkuvasti liikkeellä myös luonnonvaraisten lintujen keskuudessa. Ne tarttuvat kuitenkin harvoin ihmisiin.
Kasvava siipikarjateollisuus on kuitenkin lisännyt viruksen mutatoitumisen riskiä myös ihmiseen tarttuvaksi muodoksi.