Maan ilmakehään iskeytynyt asteroidi aiheutti joulukuussa valtavan räjähdyksen ja tulipallon, jota juuri kukaan ei huomannut, BBC kertoi maanantaina.
Yhdysvaltojen avaruushallinto Nasan mukaan räjähdys oli voimakkuudeltaan kymmenen kertaa Hiroshiman atomipommin suuruinen, mutta alle puolet räjähdyksestä, joka vei yli sata ihmistä sairaalaan Venäjällä kuusi vuotta sitten.
Posaus jäi enimmäkseen huomiotta, koska se tapahtui pohjoisen Beringinmeren yllä. Nasasta kerrottiin BBC:lle, että vastaavaa tapahtuu vain pari kertaa sadassa vuodessa.
Törmäys sattui 18. joulukuuta. Nasa sai tapahtuneesta tiedon Yhdysvaltojen ilmavoimilta, jonka satelliitit olivat havainneet räjähdyksen ilmakehässä.
– Koska räjähdys tapahtui meren yllä, sillä ei ollut samanlaista vaikutusta eikä se noussut esiin uutisissa siten kuin Tsheljabinskin räjähdys, kertoi Nasan ohjelmajohtaja Kelly Fast.
Pienempien kappaleiden havaitseminen vaikeaa
Nasan mukaan räjähdyksen aiheuttanut asteroidi oli halkaisijaltaan useita metrejä ja se syöksyi ilmakehään 32 kilometrin sekuntivauhtia, mikä vastaa yli 115 000 kilometrin tuntinopeutta.
Nasalla ei ollut törmäyksestä tietoa ennakkoon. Nasa seuraa suurta osaa Maan liepeillä liikkuvista, vaarallisen suuriksi arvioiduista kappaleista. Pienempien kappaleiden ennalta havaitseminen sen sijaan on vaikeaa.
Myös Tsheljabinskissa Itä-Uralilla helmikuussa 2013 tapahtunut räjähdys tuli tutkijoille täytenä yllätyksenä. Tsheljabinskin yllä ilmakehään iskeytynyt asteroidi oli halkaisijaltaan noin 17-metrinen.
Räjähdyksessä sai eriasteisia vammoja yli tuhat ihmistä. Suuri osa uhreista loukkaantui ikkunalaseista, jotka räjähdyksen aiheuttama paineaalto paiskasi rikki. Valo ja sitä seurannut savuvana näkyivät satojen kilometrien päähän.