TikTok-haaste 85 metrin korkeudessa – helsinkiläisen tornitalon asukkaat kertovat huolestuttavasta ilmiöstä

Helsinkiläisen tornitalon asukkaat ovat huolestuneet talon katolle kiipeävistä lapsista ja nuorista. 85-metrinen talo vaikuttaa houkuttelevan heitä somesisällön tekemiseen.  

Viime kesänä Vuosaareen noussut 85-metrinen Hyperion on ollut jo yli vuoden ajan nuorten ja lasten vaarallisen harrastuksen kohteena. Asukkaat kertovat, että viime aikoina ilmiö on vilkastunut entisestään.

Nykyisin asukkaat jo tietävät, millä asialla he talossa liikkuvat. 

– Kuvaavat, toteaa rakennuksen yläterassilla Miia Lanki

Sisälle pyritään eri tavoin

Muun muassa TikTokista löytyy liuta aiheeseen liittyviä videoita. Sisällön ja kommenttien perusteella keskeistä on katolle pääseminen ja tämän taltioiminen. Kommenteissa muun muassa kysytään ja annetaan neuvoja siihen, miten rakennukseen ja katolle pääsee helpoiten. 

Eräs asukas sanoo myös kuulleensa, että rakennuksen ovikoodia jaetaan sosiaalisessa mediassa. Toinen kertoo, että summereita soitellaan usein siinä toivossa, että joku avaa oven asunnostaan. 

Useimmiten asukkaat näkevät kuitenkin nuorisoa oven ulkopuolella pohtimassa keinoja, kuinka päästä sisään. 

– Muutaman kerran olen nähnyt. En ole ikinä päästänyt heitä sisään, kertoo rakennuksen pääovella Anton Nykulla

Nykulla arvioi näkemiensä porukoiden koostuvan 12–15-vuotiaista nuorista. 

– Yleensä niitä on 2–8 henkilöä, eli sellainen iso porukka, Nykulla arvioi.

Poliisi ei ole kiinnostunut

Moni asukas kertoo kehottaneensa useaan otteeseen nuorisoa poistumaan talosta. 

– Yleensä he perustelevat oleskeluaan sillä, että tulevat kavereitaan tapaamaan, Lanki sanoo.

Hän uskoo, että nuoret käyvät katolla viikoittain. Jotkut arvioivat, että jopa päivittäin. 

Moni asukas kertoo myös ilmoittaneensa kiipeilystä poliisille useaan kertaan. 

Helsingin poliisista kommentoidaan MTV Uutisille yleisellä tasolla, ettei poliisi ole kiinnittänyt erityistä huomiota kyseiseen ilmiöön, ja kuvailtu toiminta kuulostaa tavalliselta jännitystä hakevien nuorten vapaa-ajan vietolta – tosin harkitsemattomalta sellaiselta. 

Ovia rikottu

Yksi talon asukkaista arvioi MTV Uutisille, että rakennuksen pääovi on ollut rikki vähintään heinäkuusta lähtien. Monet asukkaista arvioivat, että nuoret ovat rikkoneet oven riuhtoessaan sitä auki.

Hissillä ylös pääsee kuka tahansa. Nuoret kiipeävät katolle ylimmän kerroksen lukitun terassin kautta. 

– Välillä ovi on auki, koska täällä ovet ovat rikki – joten ne eivät ole lukossa, vaikka tietysti pitäisi olla, Lanki sanoo.

Asukkaiden mukaan isännöitsijälle on ilmoitettu muun muassa rikkinäisistä ovista toistuvasti. 

Isännöinnistä vastaava Colliers ei pysty kommentoimaan Hyperionia koskevia asioita, ennen kuin se on saanut siihen luvan talon saksalaiselta omistajataholta.

Colliers kuitenkin kommentoi katolla kiipeilyä ja järjestyssääntöjen laiminlyömistä yleisellä tasolla.

– Valvomme, että kaikki viralliset kulkureitit, joista voisi päästä esimerkiksi katolle, on lukittu, sanoo Colliers Asunnot -liiketoimintajohtaja Patrick Ghraizi

– Turvallisuus on meille ihan ykkösprioriteetti. 

Ghraizi toteaa, että Colliersin järjestyssäännöt kieltävät asiattoman oleskelun kiinteistössä. Colliersilla on valmius puuttua häiriökäyttäytymiseen esimerkiksi kulunvalvonnan ja vartioinnin lisäämisellä tai videovalvonnalla.

– Ryhdymme aina toimenpiteisiin, jos havaitsemme, että järjestyssääntöjä rikotaan. 

Muitakin valituksia

Talon asukkaat kertovat laajasta ongelmien kirjosta yleiseen järjestykseen liittyen. Ulkopuolisten oleskelu rapussa ja katolla on vain yksi monista asukkaita häiritsevistä asioista. 

Taloa kuvaillaan hyvin levottomaksi ja vaihtuvuus asunnoissa on vilkasta. Jotkut asukkaat kertovat toistuvasta kannabiksen hajusta, joka kantautuu asuntoonkin. MTV Uutiset on myös nähnyt asukkaan ottamia kuvia suurista määristä ilokaasupulloja talon rappukäytävässä. 

Ikkunan takaa kuuluva työmaan melu kestää yhden asukkaan mukaan aamuviidestä iltayhteentoista saakka seitsemänä päivänä viikossa. 

MTV Uutisten haastattelemien talon asukkaiden mukaan Colliers ei ole juurikaan reagoinut järjestyshäiriöihin.

Lue myös:

    Uusimmat