Huomenna vietetään jälleen vuosittaista asunnottomien yötä.
Suomessa oli viime vuoden lopussa 4 600 asunnotonta ja Vailla vakinaista asuntoa ry pelkää, että koronakriisi tulee entisestään lisäämään asunnottomien määrää.
Asunnottomuuten ei läheskään aina liity päihdeongelma tai muu elämänhallintaa vaikeuttava tekijä, kuten usein tavataan ajatella.
19-vuotiaalla Aleksilla on työ ruokalähettinä ja hyvät tukiverkostot. Hän ei ole kuitenkaan onnistunut löytämään asuntoa. Suurimmaksi osaksi hän asuu ystäviensä luona.
– Vaikka töissä käyn ja luottotiedot ovat kunnossa, en ole asuntoa saanut. Olen ollut asuntonäytöissä, mutta koskaan ei ole tullut positiivista vastausta, Aleksi kertoo.
Aleksi kertoo haaveilevansa lisäopinnoista, ja asunnon saaminen olisi tärkeä tuki sen toteuttamiseen. Tärkeää on myös itsenäisyys.
– Ja ihan se tieto, että saa tehdä mitä haluaa ja saa määrätä oman paikkansa.
Asunnottomuudesta aiemmin kärsineen Riikan mielestä hyviä keinoja asunnottomuuden vähentämiseen olisivat kohtuuhintaisten vuokra-asuntojen lisääminen ja tuen lisääminen asumiseen sitä tarvitseville.
Hänen mielestään myös naisille olisi tärkeää saada lisää majoitustiloja.
"En tiennyt, että asunnottomuusongelma on näin laaja ja syvä"
Tänä vuonna myös Suomen romanit ovat mukana asunnottomuutta torjuvassa työssä.
– Olemme mukana Helsingin kaupungin asunnottomien koronakriisiryhmässä. Siellä huomattiin viime keväänä, kun korona alkoi vaikuttaa, kriisikeskukset alkoivat mennä kiinni ja oli aika hurjan näköistä touhua, sanoo Miska Nyman Suomen Romanifoorumista.
– Se herätti sellaisen, että jotain pitää tehdä; ihmisten pitää ymmärtää, että nyt täytyy olla huolissaan näistä asunnottomista.
Nyman ja läänintaiteilija Mertsi Lindgren ovat mukana Suojaton-kampanjassa, jossa asiaa nostetaan näkyviin taiteen keinoin. Aiheesta on juuri julkaistu musiikkivideo, ja Helsingin keskustassa järjestettiin esimerkiksi flashmob-tempaus.
– Kun lähdin keväällä tähän hankkeeseen, en itsekään tiennyt, että asunnottomuusongelma on näin laaja ja syvä, sanoo läänintaiteilija Lindgren.
Katso Suojaton-kampanjan musiikkivideo ja lisää asunnottomien tilanteesta Viiden jälkeen -ohjelmasta artikkelin alussa olevalta videolta.