Emma, 24, koki nuorena asunnottomuuden tylyyden – nyt hän kiertää katuoppaana kertomassa omista kokemuksistaan: "Tunsin olevani yhteiskunnan ulkopuolella"

7:36img
Katso Emman haastattelu kokonaisuudessaan MTV Uutiset Livestä! 
Julkaistu 04.07.2020 12:14
Toimittajan kuva

Ismo Puljujärvi

ismo.puljujarvi@mtv.fi

Helsingin Kontulassa Hima & Stradan katuoppaana toimiva Emma johdattaa ihmiset kuulemaan, miltä elämä näyttää yhteiskunnan ulkopuolelta katsottuna.

Kontulan kauppakeskuksen pihamaalla seisoo vanha lasten kiipeilyteline. Kolme lokkia lepäilee kiipeilytelineen edessä välittämättä ohikulkevista ihmisistä.

– Leikimme siskoni kanssa täällä pieninä äidin ollessa ruokakaupassa. Kun äiti tuli takaisin, hän joutui häätämään laitapuolen kulkijoita, joihin olimme leikkiessämme tutustuneet, Emma kertoo naurahtaen.

Leikkipaikka on lähtöspiste, mistä Emma aloittaa opastetun kierroksen Suomen tunnetuimmassa ja ei niin hyvämaineisessa lähiössä.

Hän ei kuitenkaan keskity alueen arkkitehtuuriin, vaan näkökulma on hieman toisenlainen.

– Meillä Hima & Stradan katuoppailla on omakohtaisia kokemuksia asunnottomuudesta, kerron niistä muistoista ja samalla Kontulasta.

Lue myös: Turussa löydetty mies asui metsässä 90-luvusta asti – suurella lamalla on vaikutus, mikä tutkijan alkaa näkyä vasta nyt

Alle 20-vuotiaana asunnottomaksi joutunut Emma sanookin, että asunnottomuuteen johtavat syyt ovat moninaiset. Hänen kohdallaan taustalla painoi päihdeongelma ja oman elämänhallinnan vaikeus.

– Se oli sellaista kaverin sohvalta toiselle kulkemista. Välillä kuljin yöt ja unirytmini oli aivan sekaisin. Tunsin olevani yhteiskunnan ulkopuolella, kun istuin aamubussissa muiden mennessä töihin, Emma muistelee.

Matalan kynnyksen palveluita tarvitaan

Suomessa oli viime vuoden lopussa 4 600 asunnotonta, asia käy ilmi Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA:n selvityksestä. Asunnottomista 52 prosenttia sijaitsee pääkaupunkiseudulla.

Emman kohdalla asunnottomuus päättyi 21-vuotiaana. Vaikuttava tekijä Emman mielestä oli vertaistuen saaminen ja päihdekuntoutus. 

– Asunnottomista usein puhutaan, mikseivät he ota asuntoa vastaan. Harva ajattelee, että ihminen saattaa tarvita siihen apua.

Lue myös: Naisten asunnottomuuteen liittyy yleensä myös perhe ja äitiys: "Nämä naiset elävät hyvin haavoittuvaisissa tilanteissa"

Opastuskierrokset ovatkin Emman mukaan monille ihmisille silmiä avaava kokemus. 

– Ihmiset sanovat, että he näkevät nyt laaajemmin, mitä asunnottomuus voi merkitä ja omat ennakkoluulot ovat vähän rikkoutuneet, Emma tuumaa.

Sanna Marinin (sd.) hallitusohjelmaan on kirjattu tavoitteeksi puolittaa asunnottomien määrä 2023 vuoteen mennessä.

Emman mielestä asunnottomuuden kokeneita tulisikin kuunnella, jotta sopivia  ratkaisuja voitaisiin kehittää.

– Henkilökohtainen mielipiteeni on, että nopeimmat ratkaisut eivät aina ole kestäviä tai edes inhimillisiä, Emma perustelee.

Lue myös: The Guardian hämmästelee Helsingin "radikaalia ratkaisua" kodittomuuteen – asunnottomuusloukusta pelastunut Tatu brittilehdelle: "Tämä on suuri ihme"

Keväällä ympäri maailmaa riehunut koronavirus voi kuitenkin vaikeuttaa hallituksen tavoitteita. Sininauhasäätiö varoitti toukokuun alussa tiedotteessaan koronaviruksen voivan jopa kasvattaa asunnottomien määrää Suomessa.

Emma keskittyy tällä hetkellä opiskelemaan parturi-kampaajaksi. Kotona odottaa myös Nola-koira, joka pelastettiin puolivuotiaana Romanian kaduilta.

– Kun muutin omaan asuntoon, en kuvitellut pystyväni asumaan ihan yksin. Minulla oli ollut jo kauan haave omasta koirasta, Emma toteaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Asunnottomuus