Asuntokaupan myyntiluvut jatkavat karua linjaa: "Näin vaikeaa tilannetta ole ollut koskaan"

2:43img
Konkarivälittäjä asuntomarkkinoiden tilanteesta: "Välittäjät ovat nähneet nälkää seitsemän kuukautta".
Julkaistu 05.06.2023 22:13
Toimittajan kuva

Pyry-Jukka Peltomäki

pyry-jukka.peltomaki@mtv.fi

Asuntomarkkinat ovat kuluvan vuoden aikana vajonneet uuteen alhoon sen jälkeen, kun ne pahimpien koronapandemiavuosien jälkeen kävivät hetken aikaa kuumina. 

Pitkin kevättä on uutisoitu siitä, kuinka sekä uusien, että vanhojen asuntojen kauppamäärät ovat tippuneet ja myyntiajat pidentyneet. Alan asiantuntijoiden mukaan tilanne on huonoin pariinkymmeneen vuoteen. Tuoreiden myyntilukujen mukaan markkinoiden alho jatkuu.

Huhtikuussa kiinteistönvälittäjät ja rakennusyhtiöt raportoivat valtakunnallisesti Kiinteistönvälitysalan keskusliiton (KVKL) ylläpitämään Hintaseurantapalveluun yhteensä 3 630 asuntokauppaa, kun määrä oli edellisvuonna  5 985 – pudotusta siis reilut 39 prosenttia.

Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen KVKL:n toimitusjohtajan Tuomas Viljamaan mukaan tuoreet luvut toukokuulta jatkavat samalla linjalla.

– Valitettavasti tilanne on ihan samanlainen: miinusta noin 36 prosenttia vuodentakaiseen verrattuna. Kyllä asuntokaupan alakulo jatkuu, Viljamaa toteaa.

Lue myös: Historiallinen käänne pääkaupunkiseudulla: omistusasuminen maksaa jo yhtä paljon kuin vuokraaminen – tämä on ratkaiseva korkoraja

Viljamaan mukaan kuluvan vuoden huhti–toukokuussa on käyty vähemmän kauppaa kuin koronapandemian tiukimpien liikkumisrajoitusten aikana.

– Se kuvastaa aika hyvin tätä tilannetta. On myös pitkän linjan kiinteistönvälittäjiä, jotka sanovat, että nyt on heikoimmat ajat sitten 1990-luvun laman.

Kuten yleisestikin markkinataloudessa, suhdanteet ja taloustilanteet kehittyvät aaltoliikkeenä – joskus nopeammin, joskus hitaammin. Viljamaan mukaan historiallisesti asuntomarkkinoilla suhdanteet vaihtelevat jyrkästi ja nopeasti, mutta tämän hetken aallonpohja on jatkunut jo yllättävän pitkään.

– Voisi sanoa, että jo viime kesänä korkojen nousemisen myötä siirryttiin uuteen aikaa, että kuluttajien asunnon ostoaikeet laskivat tutkimusten mukaan selvästi. Nyt ollaan sitten syksystä asti oltu huonommassa asuntokaupan tilanteessa. On ollut joitakin signaaleja asuntokaupan piristymisestä, mutta kyllä edelleen on epävarmuuksia: Miten keskuspankit nostavat ohjauskorkoa, korkotason muutokset, inflaatiokehitys, kyllä ne aiheuttavat epävarmuutta, Viljamaa luettelee.

"Näin vaikeaa tilannetta ole ollut koskaan"

Erkki Murto-Koivisto on pitkän linjan välittäjä pääkaupunkiseudulta. Murto-Koivisto on perustamansa Suomen Asuntosatama Oy LKV:n operatiivinen johtaja ja kiinteistönvälittäjä. 
Vuosituhannen vaihteesta alalla työskennelleen konkarin ajatukset vallitsevasta tilanteesta ovat karun rehellisiä.

– Olen kaksikymmentä vuotta tehnyt tätä välittämäistä, eikä näin vaikeaa tilannetta ole ollut koskaan, Murto-Koivisto toteaa.

Murto-Koiviston mielestä tilanne muistuttaa jo paikoin 1990-luvun talouslamaa. Tuolloin suomalaiset kärvistelivät massatyöttömyyden, asuntojen pakkomyyntien, fantastisten korkojen, asuntoloukkujen ja konkurssiaaltojen armottomassa ristiaallokossa.

Lue myös: Nuorten halut asunnon ostamiseen romahtaneet – tutkimus paljastaa karun muutoksen vain kahdessa vuodessa

– Vielä 1990-luvulla seurasin toisella silmällä sitä todella rajua notkahdusta ja aika paljon samat merkit ovat tällä hetkellä ilmassa. Ei ole kahteenkymmeneen vuoteen näin huonosti kauppa käynyt, kokenut kiinteistönvälittäjä sanoo.

Asuntokaupassa välittäjien palkka muodostuu pääasiassa toteutuneiden kauppojen provisioista. Jos kauppa käy, niin palkka on suurempi ja jos asunnot jäävät myymättä, on palkkakin olemattomampi.

– Kun hinnat ovat laskeneet 10 prosenttia ja sitten kun siitä viedään vielä 80 prosenttia pois, niin se palkkapussi on välittäjillä pienentynyt sinne 18–20 prosenttiin. Kuukauden tai kahden jakso olisi ollut vielä ihan ok, mutta nyt välittäjät ovat nähneet nälkää seitsemän kuukautta. Se on varmasti ollut monille sadoille henkisesti todella raskasta, Murto-Koivisto pahoittelee.

Hintapyyntöjen realistisuus

Murto-Koiviston mukaan vallitsevassa taloustilanteessa edes asuntojen tarkkaan harkitut hintalaput eivät tällä hetkellä tarkoita nopeita tai varmoja kauppoja.

– Vaikka pannaan kuinka oikea hinta…Mietitään, että otetaan se viiden–kahdeksan prosentin alennus vuodentakaiseen ja laitetaan se asunto myyntiin, niin ostajat ovat edelleen sitä mieltä, että siinä on 10 tai 20 prosenttia liikaa.

– Vaikka se hinnoitellaan oikein, niin ei se asunto viime kädessä ostajille kelpaa, Murto-Koivisto kertoo.

Tällä hetkellä Murto-Koiviston toimistolla on välitettävänään noin 120 asuntoa pääkaupunkiseudulla, kun viime vuonna samaan aikaan määrä oli noin 50–80.

Kulut kuitenkin juoksevat siitäkin huolimatta, että meneekö asunto välittäjän kautta kaupaksi vai ei. Menoja kerääntyy esimerkiksi asuntojen kuvaamisesta ja markkinoinnista.
Joku saattaisi arvella, että välittäjien tulisi tinkiä omista provisioistaan.

– Jokainen kohde, jonka tuomme julkisuuteen, niin maksaa meille ainakin 2 000 euroa. Meni se kaupaksi tai ei. Kyllä meillä on paineet päinvastoin siihen suuntaan, että pitäisi nostaa palkkioita, Murto-Koivisto sanoo.

9:52img

Katso videolta koko asuntokauppa-osuus, jossa Tuomas Viljamaa arvioi muun muassa, kuinka laajaa asuntokauppojen sarjoittuminen on markkinoilla tällä hetkellä.

Lue myös: Nordea ennustaa, että asuntojen hintojen lasku pysähtyy lähikuukausina

Tuoreimmat aiheesta

Kiinteistökauppa