Asuuko meissä kaikissa pieni pysäköinninvalvoja? Suomalaiset kovia käräyttämään muita autoilijoita

2:07img
Uusi tieliikennelaki muutti tapaa, jolla pysäköinnin alkamisesta voi ilmoittaa. Katso videolta, millainen ennen kielletty tapa on nykyään täysin sallittu.
Julkaistu 09.04.2023 13:54

Ville Järveläinen

Yksityistä pysäköinninvalvontaa harjoittavan ParkkiPaten mukaan suomalaiset ovat ahkeria ilmiantamaan pysäköintisääntöjä rikkoneita. Useimmin valvontapyyntö tehtiin siksi, että joku oli pysäköinyt autonsa väärälle paikalle.

ParkkiPaten verkkosivujen kautta jätettiin viime vuonna yli 18 000 valvontapyyntöä, eli keskimäärin noin 1 500 kappaletta kuukaudessa.

Yleisimmin pysäköinninvalvoja hälytettiin paikalle siksi, että joku oli pysäköinyt autonsa ilmoittajan parkkiruutuun.

ParkkiPaten toimitusjohtaja Christian Metsäranta kertoo yhtiön tiedotteessa, että lomakkeen kautta jätetyt valvontapyynnöt välittyvät suoraan lähimpänä olevalle pysäköinninvalvojalle. Hän pitää ilmiantojen määrää merkittävänä ja ymmärtää turhautumisen.

Lue myös: ParkkiPate vaati autovuokraamoa vasikoimaan asiakkaastaan – korkeimmassa oikeudessa tuli tuntuva tukkapölly

– Parkkipaikasta maksaa aina joku, esimerkiksi taloyhtiön asukas tai kiinteistössä toimiva yritys. Paikan kuuluisi olla hänen käytettävissään vuorokauden ympäri, Metsäranta kertoo tiedotteessa. 

Metsärannan mukaan parkkipaikan anastamiseen voi olla monia eri syitä.

– Taustalla voi olla arjen hektisyys, tiedonpuute tai piittaamattomuus yhteisistä säännöistä. Yleistä on, että kiireessä parkkeerataan miten sattuu, eikä alueen pysäköintiehtoja ehditä tarkistaa, hän sanoo.

Lue myös: "Omistaja selkeästi haluaa helpottaa tarkastajan työtä" – Helsingin pysäköinninvalvonnalta vilpittömät kehut töölöläisautoilijalle

Lähde: ParkkiPate

Tuoreimmat aiheesta

Pysäköinti