Moni kalliiksi käyvä pysäköintivirhe olisi vältettävissä pienillä ja yksinkertaisilla varotoimilla.
Suomalaisten pysäköintialan toimijoiden yhdistys SPATY ry kertoo tiedotteessaan, että väärinpysäköinti on kesällä yleisempää kuin muina vuodenaikoina.
Se ei sinänsä ole yllätys, sillä juuri kesäaikaan monet suomalaiset liikkuvat tavallista enemmän tuttujen kotikulmiensa ulkopuolella.
Kesäisin toistuvilta yleisiltä pysäköintivirheiltä olisi kuitenkin SPATY:n mukaan helppo välttyä muutamalla "idioottivarmalla" toimenpiteellä.
Lue myös: 40 vuotta vanhaa liikennemerkkiä ei vieläkään ymmärretä – pysäköinnintarkastaja vääntää nyt rautalangasta
1. Kertaa pysäköintikieltomerkit
Erityisesti aluepysäköintikieltomerkki on yhdistyksen tiedotteen mukaan vieras monelle autoilijalle.
– Läheskään kaikille autoilijoille ei ole selvää, miltä aluepysäköintikieltomerkki näyttää, SPATY ry:n hallituksen puheenjohtaja ja ParkkiPate Oy:n toimitusjohtaja Christian Metsäranta hämmästelee tiedotteessa.
Kyseessä on merkki, jossa tuttu pyöreä pysäköintikieltomerkki sijaitsee keskellä suurempaa neliskanttista, keltaista pohjaa.
Metsäranta muistuttaa, että aluepysäköintikielto ei pääty esimerkiksi seuraavaan risteykseen. Kielto koskee tien molempia puolia ja tiehen liittyviä sivuteitä sekä esimerkiksi nurmikko- ja puisto-osuuksia.
– Aluepysäköintikielto kattaa kirjaimellisesti koko alueen. Aluepysäköintikieltomerkin sisällä mahdolliset sallitut pysäköintipaikat on merkitty erillisillä merkeillä. Merkki on hyvä painaa mieleensä erityisesti, jos autoilee taajamien ulkopuolella vaikkapa ulkoilualueiden tuntumassa, Metsäranta kertaa.
2. Pysäköi peräkärry sääntöjen mukaan
Kesäisin monen auton perässä kulkee kärry tai asuntovaunu, ja myös sen pysäköintiin on kiinnitettävä huomiota. Mutta kuten Autoliiton tuore selvitys osoitti, suhtaudutaan kärryjen ja vaunujen pysäköintiin hyvin eri tavoin eri kaupungeissa.
Lue myös: Tämä pysäköintitapa sallitaan esimerkiksi Turussa ja Kuopiossa, mutta ei Helsingissä: "Autoilijan on vaikea tietää"
Kaikilla pysäköintialueille peräkkäisiä vapaita ruutuja ei ole tarjolla tai kahden peräkkäisen ruudun käyttö ei ole sallittua. Silloin kärry tai vaunu kannattaa irrottaa autosta ja pysäköidä molemmat omiin ruutuihinsa. Tällöin pysäköintimaksu tulee maksaa sekä auton että vaunun osalta erikseen.
– Jos peräkärry tai vaunu on irrallaan autosta, sitä kohdellaan pysäköinninvalvonnassa erillisenä ajoneuvona. Pelkkä peräkärrykin voi aiheuttaa valvontamaksun, jos sen kohdalla sallittu pysäköintiaika ylittyy tai mikäli sen pysäköinnistä ei ole suoritettu ollenkaan maksua, Metsäranta kertoo.
3. Käytä kiekkoa varmuuden vuoksi
Lähes joka neljännen Suomessa määrätyn valvontamaksun perusteena on parkkikiekon käyttämättä jättäminen. Kyseessä on Suomen yleisin pysäköintivirhe.
Nykyisen tieliikennelain mukaan perinteinen pysäköintikiekko ei enää ole välttämätön, vaan saapumisajan voi kirjoittaa vaikka paperilapulle, kunhan aika on ilmoitettu selkeästi havaittavalla tavalla ja lappu sijoitettu auton kojelaudalle näkyvälle paikalle.
Metsärannan mukaan pysäköinnin alkamisaika kannattaa ilmoittaa, jos on yhtään epävarma siitä, tarvitseeko niin tehdä.
– Tämä on helppo, nopea ja yksinkertainen tapa, jolla voitaisiin välttää merkittävä määrä pysäköintivirheitä.
Lue myös: Jos kolhit toista autoa pysäköintialueella, saat lain mukaan hävitä paikalta jättämättä yhteystietojasi
Lähteet: SPATY, Autoliitto