Atlantilla hurrikaani – voi kasvaa poikkeuksellisen voimakkaaksi

Atlantilla kehittyi kauden ensimmäinen hurrikaani Beryl 0:40
Hurrikaanin yltyminen kolmosluokkaan näin aikaisessa vaiheessa hurrikaanikautta on asiantuntijoiden mukaan erittäin harvinaista.

Hirmumyrsky Beryl on vahvistunut Atlantin kuluvan myrskykauden ensimmäiseksi hurrikaaniksi ja ennusteiden mukaan se äitynee pian kolmosluokan hurrikaaniksi.

Hurrikaanin katsotaan olevan voimakas, kun se saavuttaa viisiportaisella Saffirin-Simpsonin asteikolla vähintään kolmosluokan. Tuulten tulisi tällöin puhaltaa ainakin 50 metriä sekunnissa. Trooppisen hirmumyrskyn katsotaan olevan ykköstason hurrikaani, kun tuulen nopeus on vähintään 33 metriä sekunnissa.

Hurrikaanin yltyminen kolmosluokkaan näin aikaisessa vaiheessa hurrikaanikautta on asiantuntijoiden mukaan erittäin harvinaista. Hurrikaanikausi alkaa Atlantilla varhain kesäkuussa ja jatkuu aina marraskuun lopulle.

Etuajassa

Hurrikaaniasiantuntija Michael Lowryn mukaan Atlantilla on kirjattu mittaushistorian aikana ennen heinäkuun ensimmäistä viikkoa vain viisi vähintään kolmosluokkaan äitynyttä hurrikaania.

– Beryl olisi kuudes ja varhaisin näin kaukana idässä trooppisella Atlantilla. Nelos- tai viitosluokan hurrikaania ei ole koskaan havaittu ennen heinäkuun 8. päivää, Lowry sanoo viestipalvelu X:ssä.

Lowryn mukaan Berylin ennustetaan vahvistuvan kolmosluokan hurrikaaniksi myöhään sunnuntaina tai varhain maanantaina paikallista aikaa. Tavallisesti ensimmäinen Atlantin hurrikaani tavataan hänen mukaansa elokuun 11. päivänä ja ensimmäinen kolmosluokan hurrikaani syyskuun alussa.

Barbadoksella hurrikaanivaroitus

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen (NHC) mukaan Berylin tuulen nopeudet lähentelivät paikallista aikaa lauantaina illalla noin 36:ta metriä sekunnissa. Puuskittaiset tuulet puhalsivat tätäkin kovemmin.

NHC varoittaa hurrikaanivaroituksen alaisilla alueilla voivan esiintyä kovia sateita, tulvia sekä hengenvaarallisia tuulia ja myrskyvuoksia.

Keskuksen viimeisimmän päivityksen mukaan Karibialla on annettu hurrikaanivaroitukset Barbadokselle, Saint Luciaan, Grenadaan sekä Saint Vincent ja Grenadiineille.

Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusorganisaatio (NOAA) sanoi toukokuun lopulla uskovansa, että tämän vuoden hurrikaanikaudesta tulee poikkeuksellinen. Kolmosluokkaan tai sitäkin voimallisemmaksi yltyviä hurrikaaneja ennustetaan nähtävän jopa seitsemän.

NOAA:n mukaan ennustettujen myrskyjen taustalla ovat ainakin merivesien korkeat lämpötilat Atlantilla sekä Tyynenmeren La Nina -sääilmiöön liittyvät olosuhteet.

Viime vuosina äärimmäiset sääilmiöt ovat yleistyneet ja muuttuneet aiempaa tuhoisammiksi ilmastonmuutoksen seurauksena.

Lue myös:

    Uusimmat