"Tilanne on erikoinen."
Attendo aloittaa muutosneuvottelut osassa Pirkanmaan ja Satakunnan ikäihmisten hoivakoteja. Neuvottelut koskevat noin 400 työntekijää ja mahdollinen vähennystarve tulee olemaan enintään 145 työntekijää. Haluammeko, että ihmiset asuvat kodeissaan, vaikka eivät enää siellä pärjää, kysyy Attendon johtaja.
Yritys kertoo, että hyvinvointialueilla ikäihmisten sijoitukset hoivapalveluihin ovat hidastuneet huomattavasti, vaikka hoivakodeissa olisi tilaa uusille asukkaille ja työntekijöitä riittävästi.
– Iso asia tällä hetkellä on se, että moni- ja muistisairaat ikäihmiset eivät saa heille kuuluvaa oikea-aikaista ympärivuorokautista hoivaa. Monet ihmiset ovat kotihoidossa tai terveyskeskusten vuodeosastoilla, vaikka heillä tulisi olla oikeus saada asua hoivakodissa.
– Meillä Pirkanmaalla ja Satakunnassa on todella osaavaa henkilökuntaa, jotka tekevät arvokasta työtä ikäihmisten parissa. Muutosneuvotteluiden osalta olemmekin hyvin pahoillamme, mutta tässä tilanteessa ei ole muita vaihtoehtoja”, kertoo aluejohtaja Heidi Noukka toteaa.
Kuinka moni joutuu lähtemään?
– Olemme aikaisemmin ilmoittaneet mahdollisista vähennyksistä Pohjois-Pohjanmaalla, Pohjois-Savossa sekä Pirkanmaalla ja Satakunnassa. Määrät vaihtelevat alueittain. Esimerkiksi Pirkanmaalla ja Satakunnassa neuvottelut koskevat noin 400 henkilöä ja vähennystarve on 0-145 henkilöä. Satakunnan Säkylässä ja Harjavallassa neuvottelemme kahden talon sulkemisesta.
"Olemme historiallisessa tilanteessa"
Onko kyse ennätyksellisen suurista vähennyksistä?
– Voidaan sanoa, että ala huomioiden, olemme historiallisessa tilanteessa ja jos mahdollisesti joudumme vähentämään henkilöstömäärää, se voi olla ennätyksellisen suuri.
Miksi tämä tehdään?
– Osassa hyvinvointialueita olemme pitkään olleet tilanteessa, jossa meiltä on löytynyt sekä vapaita paikkoja että henkilöstöä vastaamaan ikäihmisten palvelutarpeeseen. Tällä hetkellä hyvinvointialueilla ei sijoiteta ikäihmisiä hoivaan niin, että meillä olisi mahdollisuus pitää nykyistä henkilöstömäärää.
– Myös ikäihmisten palveluissa vireillä oleva lainsäädäntömuutos aiheuttaa epävarmuutta ja toteutuessaan mahdollista tarvetta tarkastella henkilöstön määrää. Näistä syistä meidän on aloitettava muutosneuvottelut.
Lähetä vinkki!
Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.
Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.
Kysely: Seitsemän kymmenestä suomalaisesta ei usko saavansa hoivaa
Millainen tilanne on vähennysten jälkeen?
– Tätä emme vielä tiedä, sillä neuvottelut ovat vasta alkaneet.
Miten näette hoivan tilanteen Suomessa laajemmin?
– Tilanne on erikoinen. Suomessa väestö vanhenee ja hoivaa tarvitsevien määrä kasvaa. Olemme juuri viime viikolla julkaisseet Suuren Hoivakyselyn, jossa 1 500 suomalaiselta kysyttiin ajatuksia hoivasta ja sen tulevaisuudesta. Yksi huolestuttava havainto kyselyn tuloksista on, että seitsemän kymmenestä suomalaisesta ei usko saavansa hoivaa tulevaisuudessa.
"Palvelua tarvitsevat jonottavat paikkaa aiempaa pidempään"
Noukan mukaan palvelujen piiriin pääseminen on muuttunut merkittävästi viimeisen kahden vuoden aikana.
– Hyvinvointialueet säästävät ostopalveluista ja palvelua tarvitsevat ikäihmiset jonottavat paikkaa aiempaa pidempään. Julkisen puolen paikkaa jonotetaan hoivakotipaikkaa huomattavasti kalliimmissa terveydenhuollon paikoissa tai läheisten turvin kotona.
Haluammeko, että ihmiset asuvat kodeissaan, vaikka eivät oikeastaan enää siellä pärjää?
Mihin olemme nyt matkalla?
– On tärkeää, että käymme rehellistä ja suoraa keskustelua siitä, mihin ikäihmisillä on tosiasiallisesti oikeus. Haluammeko, että ihmiset asuvat kodeissaan, vaikka eivät oikeastaan enää siellä pärjää vai pidämmekö huolta toimintakyvystä vielä viimeisten vuosien ajan turvallisessa ympäristössä?
THL:n mukaan hyvinvointialueiden pitää valmistautua nostamaan tuotetun kotihoidon määrää. Sen sijaan nyt näyttää siltä, että kotihoidon myöntöperusteita on kiristetty. Siitä voit lukea lisää täältä: