Aurinkoenergiabuumi toi uuden ilmiön maaseudulle – asiantuntija varoittaa "aggressiivisista" tarjouksista

Maanviljelijät vuokraavat peltojaan aurinkosähköpuistoiksi – "Tuotto parempi kuin viljelemällä" 5:54
Päivi Välilä kertoi MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa saamastaan soitosta italialaiselta aurinkovoimayhtiöltä.

Aurinkosähkövoimalabuumi on synnyttänyt maaseudulla erikoisen ilmiön, jossa yritykset haluavat vuokrata maatilallisilta maa-aloja aurinkopaneeleille tarjoten suuria summia rahaa. 

Yksi tarjouksen saaneista on Janakkalassa asuva pitkän linjan maanviljelija Päivi Välilä, joka sai yhteydenoton italialaiselta aurinkovoimayhtiöltä. Soitto yllätti Välilät. 

– Ei oltu ajateltu tällaista vaihtoehtoa. Ajatus oli kuitenkin houkutteleva, niin tutustuttiin asiaan sitten tarkemmin, Välilä kertoo.

Italialaisyhtiö oli alunperin kiinnostunut suuremmasta maa-alueesta, mutta rakkaus omaan metsään sai Välilät kieltäytymään alkuperäisestä ehdotuksesta.

– Se alue tuntui sen verran suurelta, ettei sitten lähdetty siihen. Halutaan kuitenkin lähteä mukaan tähän, koska kyllähän me maanviljelijät sitä tuotetaan, mitä yhteiskunta meiltä haluaa. Nythän meiltä halutaan tällaista vihreää energiaa. Tuotto on huomattavasti parempi kuin mitä saisimme tuottamalla ruokaa. Maatalous on nyt aika huonossa jamassa, Välilä toteaa.

Välilä ei avaa tarkkoja summia, mutta taloudellisesti kyse on merkittävästa rahamäärästä. Viiden jälkeen -ohjelmassa vierailleen Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliiton (MTK) energia-asiantuntijan Anssi Kainulaisen mukaan aurinkopaneelien kohdalla voidaan puhua kaksinkertaisista, jopa kolminkertaisista tuotoista per hehtaari normaaliin maatalouteen verrattuna.

– Tämä on tietysti täysin toisenlaista toimintaa. Tässä puhutaan suuren mittakaavan energiantuotannosta, Kainulainen muistuttaa.

Kainulainen kehoittaa maanviljelijöitä myös olemaan valppaana "aggressiivisten" tarjousten suhteen. Hälytyskellojen kannattaa soida muun muassa seuraavissa tilanteissa.

– Kova kiire, haluttomuus neuvotella tarjotusta sopimuspohjasta, hyvin niukka tai olematon viestintälinja, listaa Kainulainen esimerkkeinä tilanteista, joissa maltti on valttia.

Pelloista rahasampo joillekin maanomistajille 4:48
Katso koko haastattelu MTV Viiden jälkeen -ohjelmassa!

 


 

Lue myös:

    Uusimmat