Aurinkokuntamme laidalla vaikuttaa piileskelevän jotakin raskasta – tutkijoilla ei varmuutta mistä kyse: Fyysikolta villi ehdotus mysteerin ratkaisemiseksi

2:09imgVideo: Voyager 2 -luotain on ennättänyt jo tähtienväliseen avaruuteen
Julkaistu 09.05.2020 12:30
Toimittajan kuva

Jari Heikkilä

jari.heikkila@mtv.fi

Aurinkokuntamme laitamilla vaikuttaa lymyilevän jotakin raskasta, mutta tutkijoilla ei ole tarkkaa tietoa siitä, mistä on kyse. Havaintojen perusteella aurinkokunnassamme on 5-10 kertaa maapallon massainen kappale, joka vaikuttaa painovoimallaan muihin aurinkokuntamme kappaleisiin.

Tähtitieteilijät kutsuvat tätä mysteeriä nimellä Planeetta 9, joskaan varmuutta ei ole siitä, onko kyseessä planeetta alkuunkaan. Space.com kirjoittaa, että kaikki tutkijat eivät edes allekirjoita kyseisen kappaleen olemassaoloa.

Lue myös: Aurinkokunnassamme saattaa lymyillä planeetta, joka on kuulunut toiselle tähdelle

Kuuluisa teoreettinen fyysikko Edward Witten on julkaissut ehdotuksensa Planeetta 9:n kartoittamiseksi. Wittenin ehdotus on lähettää satojen pienten luontaimien armeija kappaleen oletetulle alueelle. Luotaimet olisi varustettu erittäin tarkalla kellolla ja radiolähettimellä.

Kukin luotain lähettäisi maapallolle lyhyitä signaaleja kellotiedoistaan, jolloin tutkijat voisivat seurata luotainten sijaintia tarkoin. Näin tutkijat voisivat luoda tarkan kartan luotainjoukon liikkeistä avaruudesta.

Kun jokin luotain ohittaisi Planeetta 9:n, niin kappaleen painovoima kiihdyttäisi luotaimen kulkua ja mystisen Planeetta 9:n sijainti saataisiin kenties paikannettua. Näin siis periaatteessa.

Toistaiseksi faktat Planeett 9:n olemassaolosta ovat kuitenkin huterat ja kappaleesta on esitetty melko eksoottisia teoriota.  Esimerkiksi erään ehdotuksen mukaan kyseessä olisikin greipin kokoinen musta-aukko, jonka painovoima vastaisi planeettaa.

Wittenin ratkaisuehdotusta ei ole vielä arvioitu tieteellisin perustein. Jotkut asiantuntijat huomauttavat, että luotaimien kellotietojen avulla tapahtuva kappaleen metsästys olisi äärimmäisen altista kaikenlaisille virheille.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus