Aurinkokuntamme keskusta lähestyy jättiläinen, joka jättää kaikki muut komeetat varjoonsa – pian taivaalta voi nähdä ennennäkemättömän näyn

Aurinkokunnan suurin komeetta Bernardinelli-Bernstein
Kuvassa taiteilijan näkemys Bernadinelli-Bernstein -komeetasta.NOIRLab
Julkaistu 02.08.2021 05:44
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Tutkijat ovat löytäneet ennennäkemättömän suuren komeetan, joka taittaa matkaansa kohti aurinkokuntamme keskusta.

Valtava, arviolta 100-200 kilometriä halkaisijaltaan oleva taivaankappale lähestyy parhaillaan Aurinkoa.

Tällä hetkellä löytäjiensä mukaan Bernardinelli-Bernsteiniksi nimetty komeetta on noin Uranuksen etäisyydellä Auringosta, mutta se etenee vielä lähemmäs aurinkokunnan ydintä päästen lopulta suunnilleen Saturnuksen etäisyydelle.

Matkan viime vaiheeseen sillä kuluu kuitenkin vielä kymmenen vuotta. Mittakaavan ollessa tähtitieteellinen kyse on lähinnä loppurutistuksesta; aurinkokuntamme uloimmalla alueella sijaitsevasta Oortin pilvestä lähtöisin oleva komeetta ei ole käynyt tervehtimässä planeettoja yli kolmeen miljoonaan vuoteen.

Häntä kasvaa hetki hetkeltä

Komeetta, joka myös nimellä C/2014 UN271 tunnetaan, voidaan nähdä kymmenen vuoden päästä hyvätasoisen amatööriteleskoopin avulla. Kyseessä on ainutlaatuinen tilaisuus, sillä mitään vastaavaa ei olla koskaan avaruudesta suoraan havaittu.

– Meillä on ollut etuoikeus löytää kenties suurin koskaan nähty komeetta – tai ainakin suurin hyvin tutkittu sellainen – ja me havaitsimme sen tarpeeksi ajoissa, jotta ihmiset voivat seurata sen kehittymistä, kun se lähenee ja lämpenee, kertoi toinen komeetan löytäjistä Gary Bernstein kesäkuussa, kun löytö julkistettiin.

Löytö tehtiin Dark Energy Surveyn (DES) dataa tutkimalla. Kansainvälisen yhteistyöhankkeen päätarkoituksena on tutkia maailmankaikkeuden laajenemista.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

1:14img

Katso myös: Historiallinen avaruusluotaimen näytteenotto onnistui viime lokakuussa – tältä näytti Nasan operaatio Bennu-asteroidin pinnalla

Komeetan, eli pyrstötähden erityispiirre on sen ”häntä”, koma, joka muodostuu kaasusta ja pölystä. Komeettojen ydin koostuu pääosin jäästä, josta muodostuu jopa miljoonien kilometrien pituinen häntä, kun kappale saapuu auringon säteilyn vaikutuspiiriin.

Vuosina 2014-2018 komeetasta otetuissa ensikuvissa ei häntää vielä näkynyt. Viimeisten kolmen vuoden aikana se on taivaankappaleelle kasvanut, kertoo CNN.

Tähtitieteilijöille lähestyvän jättikomeetan seuraaminen antaa mahdollisuuden ymmärtää paremmin komeetan alkuperää ja koostumusta.

Bernardinelli-Bernstein on toistaiseksi havaituista komeetoista aivan poikkeuksellisen suuri. Mutta kun tähtitieteestä on kyse, se saattaa osoittautua vain yhdeksi monista Oortin pilvestä saapuvista jättiläisistä.

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus