Taivaalla juuri nyt näkyvä harvinainen pyrstötähti tuo terveiset 80 000 vuoden takaa – näin se syntyi ja sai nimensä

LK 12.10.2024 Komeetta eli pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS, C 2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuvattuna Chilen Rio Hurtadossa 26. syyskuuta 2024. Kuvaa on valotettu 90 sekuntia. Kuva: Jari Saukkonen.
Komeetta eli pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS, C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) kuvattuna Chilen Rio Hurtadossa 26. syyskuuta 2024. Kuvaa on valotettu 90 sekuntia, eli komeetta ei tule näyttämään näin kirkkaalta paljain silmin. Kuva: Jari Saukkonen.Handout
Julkaistu 12.10.2024 16:33
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Suomen taivaalla parhaillaan näkyvä pyrstötähti tuo terveisiä kymmenien tuhansien vuosien takaa. Komeetan ydin on jäistä materiaalia, mihin liittyy myös sen syntyhistoriaan.

Tähtitaivaalla voi näinä päivinä bongata ihmestyksen, kun pyrstötähti Tsuchinshan-ATLAS on vierailulla Maan ”lähistöllä”.

Pyrstötähti näkyy tähtitieteellisen yhdistyksen Ursan mukaan aluksi matalalla iltataivaalla, kunnes se nousee ilta illalta yhä korkeammalle. Samalla se muuttuu himmeämmäksi.

Komeetta C/2023 A3 (Tsuchinshan-ATLAS) on jatkoa upeille Hyakutakelle ja Hale-Boppille, jotka ilahduttivat tähtitaivaasta kiinnostuneita kansalaisia 1990-luvun lopulla. Se jää kuitenkin niitä himmeämmiksi.

Lue myös: Haluatko nähdä harvinaisen pyrstötähden? Pekka Pouta antaa vinkit bongaukseen

Vierailija kaukaa aurinkokunnan laidalta

Tsuchinshan-ATLAS on Ursan mukaan tehnyt matkaa aurinkokunnan sisäosiin noin 80 000 vuoden ajan.

Se on kotoisin jäisten kappaleiden muodostamasta Oortin pilvestä, joka ympäröi aurinkokuntaa joka puolella, hyvin kaukana planeettojen ratojen takana, Ursan tiedotteessa kerrotaan.

Oortin pilvestä saapuvat komeetat liikkuvat hyvin soikeilla radoilla, ja ne voivat tulla mistä päin taivasta tahansa. Ne saattavat jäädä kiertämään Aurinkoa näille uusille radoilleen tai ajautua kokonaan ulos aurinkokunnasta. 

Tsuchinshan-ATLASin kohtaloa ei tiedetä vielä tarkasti, mutta se tiedetään, että se ei uhkaa maapalloa.

Lue myös: Pekka Pouta yritti sanoa pyrstötähden nimen – eikä se mennyt ihan niin kuin piti

Vierailijan 80 000 vuoden takaa odotetaan ilmaantuvan taivaalle perjantaina

Näin pyrstötähti syntyy

Kaikki komeetan ytimet ovat Ursan mukaan hyvin jäistä materiaalia, joka alkaa kaasuuntua komeetan lähestyessä Aurinkoa.

Ytimen ympärille kehittyy tällöin pyöreä kaasuhuntu, jota kutsutaan nimellä koma. Auringon säteily ja hiukkasvirta puhaltavat koman materiaalia pyrstöksi.

Komeetoilla on periaatteessa kaksi erillistä ja hieman eri tavoin käyttäytyvää pyrstöä, mutta Tsuchinshan-ATLASin tapauksessa pyrstö on näyttänyt yhtenäiseltä ainakin toistaiseksi.

– Komeetan kirkkaus johtuu tästä höyrystymisestä. Auringon valo heijastuu höyrystyneestä materiaalista – komasta ja pyrstöstä – ja saa komeetan näin näyttämään kirkkaalta avaruuden mustuutta vasten. Mitä enemmän kaasua komeetasta irtoaa, sitä kirkkaammalta se näyttää, Ursa selvittää.

Ensimmäinen vierailu

Tämä on Tsuchinshan-ATLASin ensimmäinen vierailu Auringon lähellä. Se tekee Ursan mukaan komeetan kaasuuntumisen määrästä ja siten kirkkauden ennustamisesta erityisen vaikeaa.

Komeetta on saanut nimensä löytövuotensa, -observatorionsa ja -menetelmänsä mukaan. 

Nimi 'Tsuchinshan' viittaa kiinalaiseen Purppuravuoren observatorioon, jossa pyrstötähti löydettiin viime vuonna 2023 alkuvuodesta ATLAS, eli Asteroid Terrestrial-impact Last Alert System -etsintäohjelmalla. 

Lue myös: Vierailijan 80 000 vuoden takaa odotetaan ilmaantuvan taivaalle perjantaina

Tuoreimmat aiheesta

Avaruus