Toimi pian, jos tuulilasiin tulee kiveniskemä.
LIkainen tuulilasi on turvallisuusriski liikenteessä. Likaisuuden lisäksi on syytä muistaa, ettei säröjä tuulilasissa kannata jättää huomiotta. Vakuutusyhtiö POP Vakuutus muistuttaa tiedotteessaan tuulilasivahinkoihin reagoimisesta.
POP Vakuutuksen korvauspalvelun mukaan tuulilasivahinkojen pääasiallinen syy piilee teillä ropisevissa irtokivissä sekä renkaista talven aikana irtoavissa nastoissa.
Vaikka lasinvaihtojen kysyntä kasvaa eritoten keväisin, tapahtuu vahinkoja alkutalvellakin, kun teiden hiekoitus alkaa.
Lue myös: Tärkeä toimenpide jää monelta autoilijalta tekemättä, vaikka se voi vaarallista: "Tätä ei moni tiedosta"
"Monelta lasinvaihdolta vältyttäisiin, jos kiveniskemät korjattaisiin ajoissa"
Auton tuulilasi on toki suunniteltu kestämään sekä korkeita että matalia lämpötiloja, mutta jos tuulilasi on rikkoutunut ja lämpötilat ulkona sahaavat, voi tilanne olla toisenlainen.
Jos tuulilasissa nimittäin on jo olemassa oleva kiveniskemä tai särö, voivat äkilliset lämpötilavaihtelut olla haitaksi. Muutokset lämpötilassa aiheuttavat lisää jännitystä lasiin, ja vaurio voi helposti lähteä laajenemaan.
– Vaurioituneeseen tuulilasiin kohdistuva lämmin tai kylmä ilma voi saada kiveniskemäisen lasin halkeamaan. Tuulilasiin osunut kiveniskemä saadaan parhaiten korjattua näkymättömäksi, mitä nopeammin se korjataan. Monelta lasinvaihdolta vältyttäisiin, jos kiveniskemä korjattaisiin ajoissa, kertoo POP Vakuutuksen korvauspalveluiden operatiivinen päällikkö Tommi Lehmusvirta tiedotteessa.
Moni pitää iskemää vain kosmeettisena haittana, mutta oikeasti kyseessä on auton turvallisuusjärjestelmänkin kannalta merkittävä tekijä. Korin jäykkyydestä yli 30 prosenttia lepää tuulilasin varassa.
– Ehjä tuulilasi takaa myös sen, että esimerkiksi turvatyynyt toimivat törmäystilanteessa suunnitellusti. Siksi tuulilasi tulisi nähdä osana omaa sekä matkustajien turvallisuutta, eikä sen vaihto saisi olla kiinni esimerkiksi katsastushenkilön näkemyksestä, Lehmusvirta muistuttaa.
Myös Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen on neuvonut korjauttamaan tuulilasin särön mahdollisimman nopeasti. Lue Vesalaisen vinkit tuulilasin säästämiseen vahingoilta.
Lue myös:
Miksi tuulilasit hajoavat nykyään niin helposti?
Oletko huomannut tuulilasin reunoja kiertävät mustat pilkut? Niillä on tärkeä tehtävä
Autoilija! Älä toimi näin, kun tuulilasi on jäätynyt – "Ei missään nimessä voi käyttää..."
Katso myös: Ehjät pyyhkijänsulat eivät kuluta lasia – katso, miten valitset ja vaihdat pyyhkijänsulat autoosi
3:29
Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!
Lähde: POP Vakuutus