Vakuutusyhtiö muistuttaa, kuinka varautua ennalta mahdollisiin hirvikohtaamisiin tien päällä.
Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2022 tapahtui 13 758 riistaonnettomuutta Suomen tieliikenteessä. Tällä viikolla alkava hirvenmetsästys voi nostaa eläinkolarin riskiä, muistuttaa vakuutusyhtiö If tiedotteessaan. Jos ajelee hirvien liikkuma-alueilla, ajonopeutta kannattaa alentaa eritoten aamun ja illan hämärissä.
Hirvenmetsästys päättyy tammikuun 15. päivä.
Ajoneuvovakuutusten vakuutuspäällikkö Johanna Johansson Ifistä muistuttaa, että metsästyskauden aikana esimerkiksi havainto metsästäjistä tien reunassa voi olla autoilijalle merkki lähistöllä olevasta hirvestä. Syytä on muistaa myös, että hirven perässä tien yli voi tulla myös koira.
– Varoitusmerkit hirvivaarasta kannattaa ottaa vakavasti ja alentaa nopeutta erityisesti hämärällä ajaessa. Törmäysriski on suurimmillaan, kun auringonlaskusta on kulunut tunti, Johansson kertoo tiedotteessa.
Hirvikolarit ovat yleisimpiä pimeään aikaan loka–joulukuussa. Ifin vahinkotilastojen perusteella vuosina 2018–2022 viikoilla 43–47 eli lokakuun puolivälistä marraskuun loppupuolella sattuu eniten eläinkolareja.
– Eläinten liikkumisen lisäksi tämä liittyy todennäköisesti sääolosuhteisiin: Marraskuun loppupuolella valoisa aika on lyhyt ja tyypillisesti lumettomuus pahentaa pimeyttä. Tuolloin eläin on auringonlaskun jälkeen erittäin vaikeasti havaittava. Samaan aikaan saattaa osua talven ensimmäisiä liukkaita kelejä ja räntä- tai lumisateita, arvioi Johansson.
Lue myös: Väite: Hirvi ei älyä, jos auto lähestyy yli 80 kilometrin tuntivauhtia – pitääkö paikkansa?
Osaatko toimia hirvikolarissa? Juttu jatkuu videon alla.
1:04Mitä tehdä, jos joutuu hirvikolariin? Asiantuntija kertoo, mitä toimia eläinonnettomuudessa ja mitä ei ainakaan kannata tehdä.
Tehokkain keino pienentää hirvikolaririskiä
Tehokkain keino pienentää riskiä hirvikolariin on laskea ajonopeutta, jolloin kuljettajalle jää enemmän aikaa ympäristön havainnointiin sekä jarruttamiseen.
Kokonsa vuoksi hirvet aiheuttavat liikenteessä vakavimmat onnettomuudet. Koska eläimen takaosa aiheuttaa painava etuosaa pienemmän vahingot, kannattaa se väistää peräpuolelta.
– Hirvikolarien henkilövahingot johtuvat hirven suuresta koosta ja siitä, että törmäyksessä eläin kaatuu helposti auton päälle ja tuulilasin läpi. Autoista merkittävä osa päätyy lunastukseen, kertoo Johansson.
Sen sijaan peurakolareissa sattuu Johanssonin mukaan vain harvoin henkilövahinkoja ja autokin selviää usein peltivahingoilla.
Lue myös: Ei herkille: Tältä näyttää, kun valtava hirvenjötkäle makaa pikkuauton konepellillä
Katso myös: Näin yllättäen hirvi hyppää auton eteen
0:32Rekkakuski ei ehtinyt edes jarruttaa hirven ilmestyessä eteen.
Lue kaikki uusimmat autoiluun liittyvät uutiset!
Lähteet: If, Tilastokeskus, Suomen Riistakeskus