Ei herkille: Tältä näyttää, kun valtava hirvenjötkäle makaa pikkuauton konepellillä – jokainen kuski voi pienentää kolaririskiä ihan itse

Liikenne- ja viestintävirasto Traficom muistuttaa tiedotteessaan, että jokainen autoilija voi itse pienentää hirvikolarin riskiä omalla ajokäyttäytymisellään. Tarkkana tulee olla erityisesti hämärällä sekä liikennemerkein osoitetuilla hirvivaara-alueilla.

Riistanhoitoyhdistysten suurriistavirka-aputoiminnan keräämien tilastojen mukaan Suomessa sattui viime vuonna yli 2 000 hirvikolaria. 

Vaikka hirvieläinonnettomuuksia tapahtuukin ympäri vuoden, on vaara suurimmillaan aina syksyn tullen ja metsästyskauden alkaessa. Perinteinen piikki ajoittuu tyypillisesti syys-joulukuulle, ja erityisen paljon onnettomuuksia tapahtuu iltapäiväneljän ja keskiyön välisenä aikana.

Syksyllä hirviä saavat liikkeelle kiima-aika, metsästys ja eläinten muutto talvilaitumille.

Miten ehkäistä hirvikolareita?

Hirvikolareita pyritään ennaltaehkäisemään rakentamalla aitoja ja yli- tai alikulkupaikkoja. Lisäksi hirvistä varoittavat tekniset järjestelmät ovat kehittyneet vuosien varrella.

Onnettomuustietoinstituutti OTI:n mukaan ihmishenkien menetykseen johtaneita hirvionnettomuuksia on viime vuosina tapahtunut 1–3 kappaletta vuodessa ja enemmän satasen kuin kahdeksankympin nopeusrajoitusalueella. Onnettomuuteen joutuneista puolet on henkilö- tai pakettiautoilijoita ja puolet moottoripyöräilijöitä.

– Jokainen kuljettaja voi itse pienentää riskiä omalla ajokäyttäytymisellään – olemalla tarkkaavaisena erityisesti aamu- ja iltahämärässä sekä pudottamalla ajonopeutta erityisesti hirvivaara-alueilla, muistuttaa Traficomin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen.

Alta löytyvä kuva ei välttämättä sovellu herkimmille.

Miten toimia hirvikolaripaikalla?

Suomen Palopäällystöliiton koulutusjohtaja Tomi Timosen mukaan hirvionnettomuuspaikalla toimivat yleiset toimintaohjeet:

  • Estä lisäonnettomuudet varoittamalla muita
  • Käytä hätävilkkuja jo hidastaessasi sekä pysäköidessäsi pientareelle
  • Pue huomioliivi ja vie varoituskolmio 200–300 metrin päähän tien onnettomuusalttiille puolelle
  • Soita hätänumeroon 112 tai käytä 112 Suomi -sovellusta, joka auttaa hätäkeskusta paikantamaan sinut

Apua myös metsästyksestä

Metsästyksellä säädellään hirvikannan kokoa, mikä voi auttaa vähentämään myös onnettomuuksia. Lokakuun toisena lauantaina alkavalla metsästyskaudella on käytössä 47 691 hirven pyyntilupaa.

– Jahdeissa hirviä ajetaan tieltä poispäin, mutta hirvi tai sen perässä koira saattaa juosta myös tielle. Hirvijahdista varoitetaankin tienvarteen pystytetyillä tilapäisillä merkeillä, jotka huomattuaan tulee nopeutta hidastaa ja olla erityisen valpas, muistuttaa Metsästäjäliiton järjestöpäällikkö Teemu Simenius Traficomin tiedotteessa.

Lähde: Traficom

Lue myös:

    Uusimmat