Tänään on kulunut 60 vuotta siitä, kun Neuvostoliitto lähetti ensimmäisen ihmisen avaruuteen.
Maailman ensimmäisestä avaruuslentäjästä, Juri Gagarinista tuli hetkessä todellinen kansallissankari ja samalla Yhdysvallat koki karvaan tappion tuolloin meneillään olleessa avaruuskisassa.
Lue myös: Gagarin teki historiaa 60 vuotta sitten – nyt avaruutta valloittavat yksityiset yritykset ja Kiina
Suurvaltojen avaruuskilpailu oli kuitenkin vaarallista peliä, kun tuolloista teknologista osaamista jouduttiin venyttämään äärirajoilleen – ja joskus sen ylikin. Uhreilta ei vältytty kummallakaan puolella.
Uhkarohkeissa tehtävissä menehtyneet avaruuslentäjät kuitenkin joutuvat yleensä eloonjääneiden sankareiden varjoon. Kosmonautti Vladimir Komarov oli ensimmäinen avaruuslennolla menehtynyt ihminen. Hänen nimensä ei ole kuitenkaan monelle tuttu.
Komarov menehtyi Sojuz 1 -lennolla, jolla oli tarkoitus harjoitella telakoitumistomenpiteitä avaruudessa.
Daily Telegraph toteaa Komarovin olleen kokenein testilentäjä Venäjän avaruusohjelmassa. Hän oli myös Gagarinin hyvä ystävä.
Komarov laukaistiin avaruuteen 23.4.1967, mutta tehtävällä moni asia meni pieleen. Aluksen aurinkopaneeli ei auennut ja antennin jumiutuminen aiheutti ongelmia aluksen ohjaukseen. Telakoitumisharjoitukset jouduttiin unohtamaan, kun Komarov pyrittiin saamaan elossa takaisin maan kamaralle. Tässä ei onnistuttu – Komarov rysähti lopulta avaruudesta kontrolloimattomasti, kun aluksen nopeutta jarruttava laskuvarjo ei auennut.
Gagarinin kerrotaan antaneen viileästi ohjeita ystävälleen tämän viimeisinä hetkinä. Kohtalokkaasta tilanteesta on kuitenkin esitetty ristiriitaisia tietoja. NPR uutisoi kymmenisen vuotta sitten ilmestyneestä Starman: The Truth Behind the Legend of Yuri Gagarin -kirjasta, jonka väitteiden mukaan Komarov syöksyi avaruudesta kuolemaansa raivokkaasti huutaen ja itkien. Kirjan esittämiä väitteitä on sittemmin kritisoitu monin osin virheellisiksi.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Komarov oli joka tapauksessa tiettävästi ensimmäinen ihminen, joka menehtyi avaruuslennolla. Avonaisessa arkussa näkyivät Komarovin tunnistamattomaksi kasaksi palaneet jäänteet. Gagarin puolestaan menehtyi seuraavana vuonna hävittäjän ohjaimissa harjoituslennolla.
Avaruuden äärettömyydessä vaarat vaanivat jatkuvasti ihmistä. Silti ihmiskunnan halu päästä kurkottamaan kauemmaksi voittaa riskit. Hyvä niin, muuten eivät kaukaiset esi-isämmekään olisi uskaltaneet astua pitkälle kotiluoliensa suuaukoilta.