"Avaruuspäänsärky" saattaa olla todellinen riesa astronauteille

Useat Nasan, ESA:n ja Jaxan astronautit ovat osallistuneet tutkimukseen, jossa on selvitetty astronauttien kokemaa päänsärkyä avaruudessa.

Tutkimuksen mukaan pitkillä avaruuslennoilla ja astronauttien kokemalla päänsäryllä on selvä kytkös. Aiheesta uutisoi Popular Science sivuillaan.

Avaruudessa oleskelun tiedetään vaikuttavan negatiivisesti astronauttien fyysiseen terveyteen. Pitkäaikainen oleskelu avaruudessa saattaa häiritä ihmisen immuunijärjestelmän toimintaa ja lisätä veren punasolujen kuolemaa. 

Avaruudessa oleskelu heikentää myös luustoa.

Neurology-julkaisussa julkaistussa tutkimuksessa on huomattu avaruudessa oleskelun lisäävän myös päänsäryn mahdollisuutta. Astronautit kokevat tutkimuksen mukaan selvästi enemmän migreeneitä ja lihasjännityksestä johtuvaa päänsärkyä avaruudessa kuin maan kamaralla.

Tutkimuksessa tarkkailtiin 24 astronauttia Nasasta, Euroopan avaruusjärjestö ESA:sta ja Japanin avaruusjärjestö Jaxasta. Astronautit oleskelivat kansainvälisellä ISS-avaruusasemalla useita viikkoja.

Yhdeksän astronauttia ei ollut kokenut lainkaan päänsärkyjä ennen tutkimusta. Kenelläkään astronauteista ei myöskään ollut taipumusta toistuviin päänsärkyihin.

Maan kamaralla ollessa vain 38 prosenttia kertoi kokeneensa päänsärkyä puolen vuoden aikana. 

Tutkimuksen mukaan avaruudessa ollessaan peräti 92 prosenttia raportoi sen sijaan kokeneensa päänsärkyjä. Lähes kaikki astronautit kertoivat saaneensa päänsärkyä ensimmäisellä viikolla avaruudessa ollessaan.

Kukaan astronauteista ei kertonut saaneensa enää päänsärkyä Maahan paluuta seuranneiden kolmen kuukauden aikana.

Lue myös:

    Uusimmat