"Kaikki menevät nykyään Tinderiin" – mitä tapahtui lehtien seuranhakuilmoituksille?

seuranhakuilmoitus
Shutterstock / Toisen kuvan lähde Helsingin Sanomat
Julkaistu 22.04.2017 08:56

Hanna-Leena Huhtala

hanna-leena.huhtala@mtv.fi

Suomalaiset ovat etsineet raittiita kirjekavereita seuranhakuilmoituksilla vuosikymmenet. Netti kuitenkin mullisti myös deittailun ja perinteisiä lehti-ilmoituksia löytyy henkilökohtaista-palstoilta enää harvemmin.

Kevään tullessa luonnon lisäksi moni romanssi puhkeaa kukkaan. MTV Lifestyle selvitti, saako yksikään näistä rakkaussuhteista enää alkuaan perinteisen lehti-ilmoituksen kautta.

Kielitieteilijä ja sosiologi Arja Rinnekangas muistuttaa, että lehtien merkitys on muuttunut täysin. Henkilökohtaista-palstat tosin eivät ole kadonneet minnekään.

– Kaikkihan menevät nykyään Tinderiin, Rinnekangas naurahtaa.

Ja hän tosiaan tarkoittaa kaikkia, sillä Tinderissä ikä on vain numero ja kuka tahansa teknologiaa osaava voi luoda oman profiilin.

– Ihan samalla tavalla he ovat siellä, Rinnekangas riemuitsee 50–60-vuotiaiden toiminnasta.

Järviseutu-lehdessä asiakasyhteyshenkilönä työskentelevä Tarja Hanhisalo kertoo, ettei 33 vuoden kokemuksella muista kuin yhden deitti-ilmoituksen viimeisen viiden vuoden ajalta.

– Nimettömänä pysynyt henkilö tosin vastikään toivoi tällaista palstaa lehteemme vanhempien henkilöiden yksinäisyyden poistamiseksi, Hanhisalo paljastaa.

deitti-ilmoituksia vuosien varrelta

Väitöskirjan seuranhakuilmoituksista tehnyt Arja Rinnekangas kertoo, että esimerkiksi Saksassa tilanne on toinen.

– Siellä on ilmestynyt oppaita ja kansalaisopistoissa järjestetään kursseja, kuinka luoda täydellinen seuranhakuilmoitus lehteen, ja esimerkiksi Münchenin alueella ilmestyvän sanomalehden viikonloppupainoksessa on edelleen keskimäärin 120 ilmoitusta, Rinnekangas kertoo.

Nettideittailu on varteenotettava valinta, ei enää viimeinen oljenkorsi

Maailma on muuttunut ja Rinnekankaan mukaan tietynlainen häveliäisyys ja arkuus kumppanin etsinnässä on kadonnut. Seuranhaku lehdessä tai erilaisissa deittisovelluksissa ei ole enää viimeinen oljenkorsi, johon tartutaan.

Mattia etsitään_lehti-ilmoitus

– Enää ei ole noloa sanoa, että kumppani löytyi Tinderistä. Moraalisesti tosi-tv ja alttarilla alkavat avioliitotkin ovat jo sallittuja, Rinnekangas valottaa.

Rinnekangas kuitenkin pitää perinteistä lehdessä julkaistavaa seuranhakuilmoitusta vapaamuotoisempana kuin esimerkiksi Tinderiin luotavaa profiilia.

– Tinderissä kaikki on lopulta hyvinkin standardisoitua.

Nettiin kirjoitetaan tietyt tiedot itsestä, omista harrastuksista ja valotetaan kriteereitä, joita kumppanilta vaaditaan. 

– Tietynlainen kieliakrobatia tosin on mukana myös Tinderin kaltaisissa palveluissa, joissa sanamuodoilla ja muilla valinnoilla pyritään tekemään vaikutus. Usein voi kuitenkin käydä niin, että seuranhausta tuleekin näyttelemistä, Rinnekangas pohtii.

Lehti-ilmoituksen sisältöä määräilee enemmänkin raha. Toki mallia omaan ilmoitukseen otettiin myös muilta, mutta loppupeleistä jokainen merkki maksoi lisää ja määräsi omalla tavallaan julkaisun muotoa. 

Miehet ahkerampia ilmoittajia

Yksi lehteen jätetyn ilmoituksen tärkeimpiä osia on aina ollut nimimerkki. Se antaa kirjoittajalle tietynlaisen suojan, mutta mahdollistaa myös sen, että itsestään voi paljastaa jotain sanakikkailuilla ja tuoda ilmoitukseen mukaan myös eräänlaista romantiikkaa.

Komiat-lehden markkinointipäällikkö Johanna Laurila kertoo, että seuranhakuilmoituksia ei juurikaan ole, mutta ihastuksiaan kaipaavia naisia ilmoittajien joukosta saattaa toisinaan löytyä. Näissäkin ilmoituksissa juuri nimimerkillä saattaa olla paljastavin tehtävä.

Yli 10 000 ilmoitusta väitöskirjaansa varten lukenut Arja Rinnekangas kertoo, että vuosien varrella miehet ovat selkeästi enemmän ilmoitelleet lehdessä. Kielitieteilijä kuitenkin arvelee nettiajan tasoittaneen tilannetta merkittävästi.

Kemian voi löytää kuvastakin

Arja Rinnekangas painottaa, että ulkonäköä tärkeämpi tekijä on tietynlainen kemia. Se voi välittyä jo pelkästä profiilikuvasta nettiprofiilissa.

– Sanotaan, että silmät ovat sielun peili ja katse voi kertoa yllättävän paljon, vaikka kyse on vain valokuvasta, Rinnekangas sanoo.

Toisinaan parinhaussa painotetaan nykyään liikaa ulkoisia tekijöitä ja takerrutaan omiin ja toisen sanelemiin kriteereihin.

– Silloin voi mennä hyväkin pari hukkaan.

Lehti-ilmoituksissa vain harvoin on pyydetty kuvaa. Rinnekangas paljastaa, että esimerkiksi Saksassa asia on täysin päälaellaan ja noin 90 prosentissa ilmoituksista vaaditaan, että vastauksen mukana lähetetään kuva.

– Suomalainen on vaatimaton ja luottanut siihen, ettei ulkonäöllä ole merkitystä. Täällä ei myöskään koskaan ole haettu itselle puolisoa, vaan ilmoituksissa on nimenomaan etsitty ystävää.

Vaatimattomuus on ollut iso osa  ilmoitustekstejä. Tunnollisia, raittiita ja sananmukaisesti vaatimattomia miehiä ja naisia on ollut henkilökohtaista-palstat pullollaan. 1980-luvun jälkeen tunnelma vapautui. Sen jälkeen ulkoiset puitteet eivät olleet enää niitä tärkeimpiä kriteereitä, vaan keskityttiin kertomaan omista toiveista ja arvoista. Ympäröivän yhteiskunnan taholta tulevista sovinnaisuuden säännöistä päästiin irti. Uskallettiin viimein laittaa henkilökohtaiset vaatimukset etusijalle ja tavoitella niitä.

Vaikka nettipohjaiset seuranhakupalvelut vetävätkin puoleensa enemmän käyttäjiä, Rinnekangas uskoo, että erikoislehdissä deitti-ilmoituksia varmasti tullaan vielä näkemään.

– Sen sijaan, että etsisi neulaa heinäsuovasta, niin siinä on jo valmiiksi valikoitunut samanhenkisiä ihmisiä, jotka mahdollisesti vastaavat ilmoitukseen.

Unelmat pitkistä liitoista elävät

Ennen vanhaan saattoi lehtien sivuilla törmätä ilmoituksiin, joissa useampi henkilö etsi seuraa yhden ja saman ilmoituksen avulla.

"Katri", 24, "Maria", 27, ja "Sirpa", 22, saattoivat yksissä tuumin toivoa vastauksia luotettavilta, raittiilta ja hyväkäytöksisiltä pojilta.

– Se olikin pähkinä purettavaksi sitten, että kenelle ilmoituksen jättäneistä vastauksen osoittaa, Rinnekangas naurahtaa.

Naistenlehdissäkin oli tavallista löytää sivukaupalla niin naisten kuin miestenkin jättämiä ilmoituksia, mutta samaa sukupuolta etsivien ilmoituksia julkaistiin pitkään ainoastaan ilmaislehtien sivuilla. Nykyään monimuotoiset palstat ovat normaaleja. Esimerkiksi Maaseudun Tulevaisuudesta löytyy oma osionsa naista etsiville naisille, miestä etsiville miehille, kuten myös perinteisimmille parisuhdemalleille. 

Muutosten keskellä yksi on kuitenkin pysynyt. Vapaaehtoisesti sinkutkaan eivät välttämättä nauti yksinäisyydestä.

– Vaikka ilmoituksessa tai omassa profiilissaan ilmoittaisi, että etsinnässä on kesäheila, toivo siitä, että romanssi kestää pidempään on kuitenkin olemassa, Rinnekangas kertoo.

***

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Seksi ja parisuhde