Avustusjärjestöt pelkäävät tuhansien pakolaislasten puolesta Ukrainan rajalla: Viitteitä ihmiskaupasta – osa katoaa jälkiä jättämättä

Noin 2,6 miljoonaa ihmistä on paennut Ukrainasta Venäjän aloittamien sotatoimien ja tuhon takia. Avustus- ja hyväntekeväisyysjärjestöt pelkäävät, että kaaoksen keskellä ilman saattajia rajaa ylittävät lapset ja naiset voivat joutua ihmiskaupan uhreiksi. Asiasta uutisvoivat muun muassa BBC ja The Guardian.

BBC:n uutisoinnin mukaan Ukrainassa yli 200 000:lle maan orpo- ja lastenkodeissa asuville lapsille yritetään löytää keinoja poistua turvallisesti sodan jaloista. 

Avustusjärjestöjen mukaan jopa tuhansia lapsia poistuu maasta ilman saattajaa tai asianmukaista apua. Osa lapsista on saattanut joutua ihmiskaupan uhreiksi.

Yhdysvaltojen armeijan veteraaneista koostuva Aerial Recovery -avustusyhteisö auttaa ihmisiä Puolan ja Ukrainan rajalla. Yhteisö tekee yhteistyötä ukrainalaisviranomaisten kanssa järjestelmän aikaansaamiseksi, jonka avulla pakolaislasten liikkeistä olisi parempaa tietoa.

– Viranomaisilla [Ukrainan] ei ole resursseja ongelman ratkaisemiseksi, Aerial Recoveryn operatiivinen johtaja Jeremy Locke kommentoi BBC:lle.

Rikolliset tekeytyvät hyväntekijöiksi

Toisen BBC:n haastatteleman hyväntekeväisyysjärjestön edustajan mukaan hyväksikäyttäjät ottavat kohteikseen juuri heikoimmassa asemassa olevat yksinäiset lapset.

– He [orvot tai ilman saattajaa olevat lapset] ovat erittäin helppo kohde. Aikuinen, joka pystyy tarjoamaan suojaa ja ruokaa saa heidät helposti mukaansa, sanoo Salam LADC -järjestön norjalainen edustaja Martin Kvernbekk BBC:lle.

Kvernbekkin mukaan lasten katoamisista on saatu tietoja useasta paikasta. Ihmissalakuljettajat käyttävät avustusjärjestöjen tunnuksia sekä liivejä ja tekeytyvät järjestöjen edustajiksi.

– Rikollisjoukot ovat erittäin kehittyneitä. Kyse on laajasta ja hyvin rahoitetusta verkostosta, jolle tämä on elinkeino. Nyt on sota ja kaaos ja he käyttävät sekasortoa hyväkseen lasten ja naisten kaappaamiseksi.

Myös Saksassa Berliinin poliisiviranomaiset varoittavat pakolaisia, erityisesti yksinäisiä naisia, auttajiksi tekeytyvistä miehistä, jotka tarjoavat autokyytejä. Asiasta uutisoi muun muassa DW.

Berliinin poliisi julkaisi varoituksesta myös tviitin, jonka teksti on käännetty myös ukrainaksi ja venäjäksi. Jos et näe tviittiä, niin voit katsoa sen täältä.

Epätoivoiset vanhemmat lähettävät lapsen rajalle yksin

Guardianin haastatteleman puolalaisen ihmisoikeusjärjestö Homo Faberin koordinaattorin mukaan osa yksin rajoille saapuvista lapsista on epätoivoisten vanhempiensa lähettämiä. Sukulaisen tai perheystävän pitäisi olla rajalla vastassa – joskus paikalla ei ole ketään.

– Tämä voi olla lapselle todella järkyttävää. Tämä voi johtaa siihen, että he päätyvät hämmentyneinä pyörimään yksin asemalle ja pahimmassa tapauksessa katoavat jälkiä jättämättä. Näin on jo tapahtunut, sanoo Karolina Wierzbińska Guardianille.

Wierzbińska kertoo niin ikään ihmiskauppaan viittaavasta toiminnasta tuhansien pakolaisten pakoreitteinä käyttämillä rajanylityspaikoilla.

– Olemme kuulleet tietoja tapauksista, joissa naisille on tarjottu Puolassa työtä, joka on myöhemmin osoittautunut laittomaksi. Työnantaja kohtelee heitä huonosti, eikä maksa palkkaa asianmukaisesti. Tiedossa on myös tapauksia, joissa ihmisiä on kiristetty rahan ja henkilökohtaisten asiakirjojen avulla.

YK:n mukaan pakolaisia jo 2,6 miljoonaa

YK:n pakolaisjärjestön UNHCR:n perjantaina 11. maaliskuuta päivittämien tietojen mukaan Ukrainan sotaa on paennut ulkomaille jo noin 2,6 miljoonaa ihmistä.

Valtaosa heistä, noin 1,5 miljoonaa ihmistä, on paennut Puolaan.

Kaikkiaan Ukrainasta saattaa UNHCR:n mukaan paeta jopa 4 miljoonaa ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat