Ay-demareiden valmennusohjelma närästää - vaalirahoja ohjataan valituille

SDP AY koulutusohjelma
MTV Uutiset, Lehtikuva
Julkaistu 02.04.2015 17:09
Toimittajan kuva

Salla Vuorikoski

salla.vuorikoski@mtv.fi

@svuorikoski
Toimittajan kuva

Hanna Takala

hanna.takala@mtv.fi

Ammattiliittojen demarit tuuppivat uusia poliitikkoja Arkadianmäelle Liike-valmennusohjelman avulla. Projektiin sisältyy myös toivomus ammattiliitoissa toimivien demariryhmien rahallisesta tuesta siihen valituille henkilöille. 

Liike-valmennusohjelman taustalla

AKT:n demarit
JHL:n demarit
Metallin demarit
PAM:n demarit
Paperin demarit
Palkansaajien opintoyhdistys (SAK:n demarit)
Pron demariverkosto
TEAMin demarit
TSL

– Elinkeinoelämällä on ollut oma Arkadia-valmennusohjelmansa jo pidempään ja olemme ottaneet sieltä mallia. Opetamme osallistujille muun muassa vaalikampanjan organisointia ja vaalirahoituksen hakemista, kertoo Metalliliiton järjestämisvastaava Aslak Haarahiltunen.

Ammattiyhdistystaustaisille demariehdokkaille suunnatussa ohjelmassa oli alun perin mukana 25 valmennettavaa. Heistä 18 on päässyt SDP:n ehdokkaiksi eduskuntavaaleissa.

Liike-ryhmä on kokoontunut kahden vuoden aikana kuusi kertaa ja väliaikoina tehnyt myös omatoimisesti tehtäviä.

Sisältyykö koulutusohjelmaan vaalirahoitusta?

– Olemme esittäneet toivomuksen, että liittojen demariryhmät rahoittaisivat näitä ehdokkaita, mutta jokainen hakee itse rahoitusta. Tuntuisi tietenkin pöljältä, että koulutamme heitä ja sitten rahaa ei annettaisi.

Haarahiltusen mukaan koulutuksen järjestämisestä aiheutuvan laskun kuittaavat liittojen demariryhmät. Ryhmät puolestaan saavat rahaa liitoilta. 

MTV Uutisille puhunut demarilähde sanoo, että vaalirahoituksen ohjaaminen nimenomaan ohjelman piirissä oleville ehdokkaille on aiheuttanut kentällä närää.

– Se on koettu epäluottamuslauseeksi nykyisiä kansanedustajia kohtaan, lähde sanoo.

Demariryhmiltä tukea Ravolainen-Rinteelle 

Yksi valmennettavista on mäntsäläläinen SDP:n kuntapoliitikko, kokenut ay-vaikuttaja Heta Ravolainen-Rinne. Hänet tunnetaan myös SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen puolisona. 

Liike-valmennusohjelma perustettiin tukemaan sitä, että ay-taustaisia demariehdokkaita pääsisi eduskuntaan. Heta Ravolainen-Rinne, miten aiot edistää ay-asiaa, jos paikka eduskunnasta irtoaa?

– Näen, että ammattiyhdistysliikkeellä on jatkossakin merkitystä suomalaisen yhteiskunnan kehittämisessä. Esimerkiksi kolmikantainen päätöksenteko on mielestäni tärkeää. Pätkä- ja silpputyö tai pakkoyrittäjyys, vuokratyöläisten alistettu asema tai perusteettomat palkkaerot eivät ole luonnonlakeja johon pitää tyytyä, vaan niitä on ryhdyttävä korjaamaan.

Myös niin sanotut nollatuntityösopimukset on Ravolainen-Rinteen mukaan kiellettävä.

Aviomies Antti Rinne on myös ehdolla samasta vaalipiiristä. Onko siitä hyötyä vai haittaa?

– Toivon, että se ei vaikuta. Tietysti se voi olla tunnettuuden kannalta hyödyllistäkin, mutta Antilla on oma kampanja ja rahoitus.

Heta Ravolainen-Rinteen vaalirahoitus

Ammattiliitto Pro 1750 euroa
Tekniset demarit (Pron demariryhmä)3975 euroa
Metalliliiton Sos.dem opintoyhdistys 3975 euroa
Suomen konepäällystöliitto3975 euroa
Paperiliiton Sos.dem ryhmä1938 euroa
Kuljetusalan edunvalvojat (AKT-taustainen)1259 euroa
PAU:n Sos.dem ryhmä 1200 euroa
Palvelualojen ammattiliitto PAM3558 euroa
Raideammattilaisten yhteistyöjärjestö JHL ry 3036 euroa
Teollisuusalojen opintoyhdistys (Teamin Sos.dem ryhmä)1938 euroa
Omat rahatn. 10 000 euroa
Yksityishenkilötn. 2250 euroa
Yritykset350 euroa 

Ravolainen-Rinne ei osaa sanoa, onko mukanaolo koulutusohjelmassa edesauttanut hänen vaalirahoitustaan. 

– Uskon, että asialla on enemmän tekemistä sen kanssa, että olen lähestynyt niin monia tahoja. Minulla on myös pitkä ay-tausta, joten minut tunnetaan. Mikäli Liike-valmennusohjelmaan kuuluville ehdokkaille on toivottu järjestettävän rahoitusta liittojen demariryhmistä, itse en ole ollut siitä tietoinen.

Ravolainen-Rinne sanoo pyytäneensä vaalirahaa jokaiselta ammattiliitolta, koska on itse ollut jäsenenä jokaisen keskusjärjestön alaisissa liitoissa.

Valtaosa Liike-ohjelman taustaryhmistä on tähän mennessä tukenut Ravolainen-Rinnettä. Ylipäätään ay-taustaista vaalirahaa hän on saanut yhteensä yli 25 000 euroa yli kymmeneltä taholta.

Posti- ja logistiikka-alan unionin demariryhmästä kerrotaan MTV Uutisille, että he ovat tukeneet Ravolainen-Rinnettä nimenomaan Liike-ohjelman puitteissa ja tukevat myös muita valmennettavia.  

– Emme näistä muista kuitenkaan sen enempää tiedota, koska se voi aiheuttaa närää ehdokkaiden kesken, kertoo PAU:n demariyhdistyksen puheenjohtaja Juha Jaatinen

Obama-tyyliä Suomeen

Pron puheenjohtaja Jorma Malinen sanoo puolestaan, että hänen tietojensa mukaan koulutusohjelmaan ei sisälly vaalirahoituksen antamista.

Ohjelma on Maliselle tuttu, koska hän toimi viime vuoden eurovaaleissa Janne Laulumaan vaalipäällikkönä. Laulumaa on yksi valmennettavista ehdokkaista.  

Malinen kiistää tulkinnan, että valmennusohjelma olisi epäluottamuslause nykyisiä kansanedustajia kohtaan. 

– Ei se sitä ole missään nimessä. Me lähdemme ammattiliitoissa siitä, että jäsenistöstämmekin löytyy hyviä ja päteviä tyyppejä eduskuntaan. Tämä on hemmetin hyvä tapa tukea sitä vaalityötä.

– Mielestäni on hyvä, että aloittelevat ehdokkaat eivät lähde omin nokkineen ja soitellen sotaan, vaan jos on osaavia ihmisiä, niin sitä neuvontaa ja opetusta annetaan.

Valvotteko myöhemmin, että he ajavat teidän linjauksianne, jos pääsevät eduskuntaan? 

– Vaikea sitä riippumatonta parlamentaarikkoa on valvoa. Pyrimme pitämään keskusteluyhteyttä ja kerromme asioita, jotka kulloisessakin tilanteessa näemme tärkeinä. Jos on esimerkiksi ihan hulluja lakialoitteita, totta kai viemme niitä näkökantoja tiedoksi kaikille kansanedustajille. 

Liike 15 -valmennettavat 

 NimiLiittotausta
Jussi-Pekka AhonenMetalli
Sirkka-Liisa KähäräJHL
Heta Ravolainen-RinnePRO
Satu TaavitsainenJHL
Emmi MäkinenTEAM
Ilmari NurminenPAM
Timo SuhonenPaperiliitto
Jape Lovén AKT
Joona RäsänenRaideala / JHL
Ari SaastamoinenJHL
Jussi KukkolaRaideala / JHL
Janne LaulumaaMetalli
Janne JussilaMetalli
Mika MaaskolaJHL
Jari MännikköMetalli
Timo PulliPaperiliitto
Tommi RaunelaJHL

Malisen mukaan valmennusohjelmassa yhtenä keskeisenä ajatuksena on tuoda Obama-tyylistä kampanjointia myös Suomeen.

- Yhdysvalloissa hänen presidentinvaalikampanjassaan oli tämä ovelta ovelle kulkemisen tapa. Miten pidetään kahdenkeskisiä sitouttamispuheita ja uskalletaan mennä soittamaan ihmisten ovikelloa? Siellä opetetaan ihmisten kohtaamista, Malinen kertoo.

Myös yritykset kustantavat ehdokasvalmennusta

Yrityselämän puolella on oma, Arkadia-valmennusohjelmansa, jolla on jo pidemmät perinteet. Se järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 1999.

Tällä kertaa ohjelma keskittyy kotimaiseen omistamiseen, kaupan-, energia- ja media-alojen sekä kiinteistö- ja rakennusalan asioihin. Valmennettaville tarjotaan myös viestintäkoulutusta. Yhteistyökumppaneina projektissa ovat Fortum, Gasum, Kaupan liitto, Kiinteistöliitto, Perheyritysten liitto, Rakennusteollisuus RT, Sanoma ja Teollisuuden Voima.

Ohjelman toteuttajana toimii konsulttitoimisto Eurofacts Oy. Se maksaa valmennusohjelman kustannukset yhdessä yhteistyökumppaneiden kanssa. 

Johtavan konsultin Urho Blomin mukaan ohjelmaan ei sisälly vaalirahoitusta tai sen organisointia.

–  Osallistujille korvataan vain matkakulut laskua ja tositteita vastaan.

Blomin mukaan nyt helmikuussa päättynyt Arkadia 2015 -ohjelma suunnattiin kaikkien puolueiden ehdokkaille sekä yhteiskunnallisesti aktiivisille nuorille. Ay-demareiden ohjelman tapaan Arkadiaan osallistuu eduskuntaan ensi kertaa pyrkiviä ehdokkaita.

– Eduskuntavaaliehdokkaita on mukana noin kaksi kolmasosaa, mutta valmennettavissa on myös muita henkilöitä. Meillä on kumppaniorganisaatioista ihmisiä koulutettavana ja lisäksi sitoutumattomia henkilöitä, jotka muista syistä, esimerkiksi jatko-opintojen takia osallistuvat ohjelmaan.

Sekä osallistujia että yhteistyökumppaneita oli Blomin mukaan tarjolla enemmän kuin voitiin ottaa. 

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015