Elinkeinoelämä jakaa 1,5 miljoonaa euroa vaalirahaa Pro Markkinatalous -yhdistyksen kautta. Saamapuolella ovat useat ministerit, kansanedustajat ja jopa työntekijäjärjestö SAK:n päällikkö, joka kertoo MTV Uutisille yllättyneensä tuesta iloisesti.
Sekä palkansaaja- että työnantajajärjestöt jakavat lähestyvien eduskuntavaalien alla rahallista tukea ehdokkaille, jotka edustavat järjestöille mieluista aatemaailmaa.
Elinkeinoelämä kanavoi tukea ehdokkaille ja puolueille 1,5 miljoonan euron edestä Pro Markkinatalous -yhdistyksen kautta.
Pro Markkinatalouden ensimmäinen tuettavien nimilista julkaistiin joulukuussa.
Listalla on 74 kokoomuksen, 25 keskustan, 13 RKP:n, 12 vihreiden ja viisi kristillisdemokraattien ehdokasta sekä yksi liberaalien, Liike Nytin ja För Åland -listan ehdokas.
Perussuomalaisistakin tukea saa vain yksi ehdokas, kansanedustaja Ari Koponen, vasemmistoliitosta ei kukaan.
Eturivin poliitikoista tukea saavat esimerkiksi valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.), ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.), puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.), maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen, oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (r.) sekä kokoomuspomot Petteri Orpo ja Elina Valtonen.
"Täytyy sanoa, että olin iloisesti yllättynyt"
SDP:n ehdokkaita Pro Markkinatalouden listalla on kuusi.
Heistä kenties yllättävin on työntekijäjärjestö SAK:n elinkeinoasioiden päällikkö Lauri Muranen, joka tituleeraa itseään Twitterissä "vanhanaikaiseksi teollisuussedäksi" ja "AY-lordiksi".
Keskeisen työntekijäjärjestön päällikkö saa siis työnantajaleirin kustantamaa vaalitukea.
– Olen ehdolla vaaleissa ja kuulin, että tällainen putiikki jakaa vaalirahaa, Muranen kertoo MTV Uutisille.
– Täytyy sanoa, että olin iloisesti yllättynyt siitä, että sain tukea. En pysty tietenkään putiikin puolesta avaamaan perusteita, minkä takia juuri meikäläiselle on annettu tukea, Muranen naurahtaa.
Muranen kertoo saaneensa tukea 3 000 euroa.
Rahaa jaetaan kyselylomakkeen perusteella
Pro Markkinatalouden tukea hakiessa ehdokkaan on täytettävä lomake, jossa vastataan kysymyksiin esimerkiksi siitä, miten ehdokas haluaa edistää markkinataloutta ja tukea yritysten kilpailukykyä.
Valinnat tehdään tämän lomakkeen perusteella.
Muranen arvioi, ettei ole "myynyt sieluaan" lomaketta täytettäessä. Hän sanoo puolustavansa markkinataloutta ja pitävänsä tärkeänä sitä, että suomalaisilla yrityksillä menee hyvin.
Pro Markkinatalouden kotisivuilla kerrotaan, että yhdistyksen tukitoiminnan kohdistuvan "vastuullista markkinataloutta ymmärtäville, sitä kannattaville ja edistäville tahoille, jotka ovat vahvasti sitoutuneet avoimeen ja demokraattiseen Suomeen".
Mahdollisesti Murasen saaman tukeen on voinut vaikuttaa se, että hän on työskennellyt asiantuntijana työnantajajärjestö Energiateollisuudessa vuosina 2010–2015.
– Sillä lailla porukat tietää, että olen ollut vuosien varrella paljon tekemisissä elinkeinoelämän kanssa, Muranen miettii.
– Myönnän tietysti sen, että intuitiivisestihan se kuulostaa vähän hassulta, että SAK:n satraappi saa elinkeinoelämän vaalirahaa.
Mitä sanoo Pro Markkinatalous?
Pro Markkinatalouden puheenjohtaja Tuomo Raasio korostaa Pro Markkinatalouden toimivan avoimen haun ja poliittisia näkemyksiä kartoittavan kyselylomakkeen avulla.
Murasen saamaa tukea hän ei osaa juuri spekuloida.
– Ensinnäkään en tunne kaveria enkä muista hänen hakemustaan ollenkaan, Raasio toteaa.
Tukihakemuksia on saapunut Raasion mukaan satoja, joten erillisiä taustatutkimuksia ei koko ehdokasjoukolle ehditä tehdä.
Sinänsä Raasio ei näe valtavaa ristiriitaa siinä, että SAK:n ammattiyhdistysvaikuttaja voi saada elinkeinoelämän vaalirahaa.
– Olen huomannut, että hyvin monenlaiset vaikuttajat kannustavat Suomen markkinataloutta ja ovat sitä mieltä, että markkinatalous, korkea työllisyys, ennustuskelpoinen yritysverotus ja investoinnit ja niiden houkutteleminen ovat yhteisiä asioita poliittisesta väristä riippumatta, Raasio sanoo.