Balticconnector-kaasuputken tutkinta edennyt KRP:ssä – "Teemme kiinalaisten kanssa yhteistyötä"

Lokakuussa vaurioituneen Balticconnector-kaasuputkeen liittyvä tutkinta on edennyt, kertoo tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi keskusrikospoliisista (KRP). 

Hän sanoo, että tutkinnasta tiedotetaan todennäköisesti kesän jälkeen.

Suomen ja Viron kaasuverkkoyhtiöt havaitsivat 8. lokakuuta varhain aamulla kaasuputkessa epätavallista paineen laskua. Balticconnectorin vauriokohta paikallistettiin parissa päivässä Suomen talousalueelle. Selvisi, että vauriokohdan läheisyydessä merenpohjassa oli ulkoisia jälkiä.

Keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut asiaa törkeänä tuhotyönä.

Kiinalaisaluksen toiminnassa Suomen ja Viron välisen kaasuputken lähistöllä on lukuisia epäselviä asioita, arvioi merenkulun asiantuntija lokakuussa.

Alus hidasti lähellä vauriokohtaa

Virolaislehti Postimees kertoi lokakuussa Hongkongin lipun alla kulkevan konttialus Newnew Polar Bearin olleen lähellä vauriokohtaa epäillyllä vauriohetkellä. 

Lehden mukaan alus hidasti vauhtiaan lähestyessään Balticconnector-kaasuputkea. Se kulki 11 solmun nopeudella, mutta lauantain 7. lokakuuta ja sunnuntain 8. lokakuuta välisenä yönä kello 1.19 se alkoi hidastaa vauhtiaan 9,5 solmuun. Kello 1.24 Newnew Polar Bearin nopeus oli jälleen 11 solmua. Postimeesin mukaan Newnew Polar Bear ylitti kaasuputken tällä aikavälillä.

Newnew Shipping -yhtiön edustaja sanoi Helsingin Sanomille lokakuussa, että laivan lokikirjan mukaan matkalla ei tapahtunut mitään erikoista. Laivan nopeuden hidastuminen putken kohdalla ei edustajan mukaan ole mitenkään poikkeuksellista.

KATSO MYÖS: Millainen riski Itämeren kaasuputkissa piilee?

Tutkinnasta kerrotaan syksymmällä

KRP on kertonut, että Newnew Polar Bearin liikkeiden selvittäminen on ollut tutkinnan painopisteenä. Aluksen ja sen ankkurin katsotaan aiheuttaneen vahingot, poliisi kommentoi huhtikuun lopulla.

Reuters uutisoi toukokuun lopussa, että Viron viranomaiset eivät tuolloin olleet saaneet kiinalaisviranomaisilta vastausta oikeusapupyyntöönsä. KRP:n Lohi ei kommentoi Reutersin tietoja tai sitä, onko KRP saanut Kiinan viranomaisilta pyytämänsä tiedot.

– Meidän tutkinta on mennyt eteenpäin, ja me teemme kiinalaisten kanssa yhteistyötä. Tässä vaiheessa ei ole muuta tiedotettavaa. Syksymmälle menee, kun on uutta kerrottavaa.

Tässä tapauksessa Venäjä on valmis tekemään sabotaasi-iskun länteen, sanoo Euroopan hybridiuhkien torjuntakeskuksen verkostojohtaja Jukka Savolainen.

Lue myös:

    Uusimmat