Selkeä vaurio, tutkitaan tuhotyönä, räjähtikö alueella? Tämä kaikki kaasuputken tilanteesta tiedetään nyt

Pääministeri Petteri Orpo ja muut viranomaiset kertoivat tiistaina Suomen ja Viron välisen Balticconnector-kaasuputken vauriosta ja tietoliikennekaapelin viasta. Nämä asiat tapahtumista tiedetään nyt.

Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland kertoi sunnuntaina 8. lokakuuta, että Suomen ja Viron välisessä Balticconnector-merikaasuputkessa havaittiin hieman ennen kahta lauantain ja sunnuntain välisenä yönä epätavallista paineen laskua. Putkiosuus eristettiin ja kaasun kulku maiden välillä pysäytettiin. 

Havaintojen perusteella putken epäiltiin vuotavan. 

Valtioneuvosto kertoi tiistaina viranomaisten paikallistaneen vauriokohdan Balticconnector-maakaasuputkessa. 

Kaasuputken vauriokohta paikannettiin Suomen talousvyöhykkeelle. Tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa hallitus ja viranomaiset kertoivat paikan sijaitsevan keskisellä Suomenlahdella.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan vaurio ei ole voinut syntyä putken tavanomaisen käytön tai paineenvaihtelun seurauksena.

Rajavartiolaitoksen apulaispäällikkö, kontra-amiraali Markku Hassisen mukaan kyse ei ole vuodosta, vaan selkeästä vauriosta. 

Työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Riku Huttunen kertoi vaurion olevan sen verran vakava, että sen korjaaminen kestää kuukausia. 

Tutkitaan törkeänä tuhotyönä

Vaurion uskotaan tapahtuneen ulkopuolisen tahon toimesta. 

Orpolta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, onko syytä epäillä venäläistä toimijaa. 

– Kerätään kaikki se tieto, joka saatavilla on eikä tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä tässä vaiheessa, Orpo sanoi.

Keskusrikospoliisi on aloittanut tapahtuneesta esitutkinnan. 

– Yksi vaihtoehtoinen rikosnimike on törkeä tuhotyö, KRP:n rikosylitarkastaja Timo Kilpeläinen sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina. 

– Selvitämme, onko kyse tahallisesta teosta vai löytyykö vauriolle joku muu syy, Kilpeläinen totesi.

Kilpeläisen mukaan esitutkinta on vielä hyvin varhaisessa vaiheessa. KRP tekee Rajavartiolaitoksen kanssa teknistä tutkintaa putken vauriokohdassa ja sen ympäristössä. 

Siirtoverkkoyhtiö Gasgrid Finland kertoi tiistaina, että Balticconnector-kaasuputki tutkitaan vaiheittain tämän viikon aikana. 

Räjähdys vielä epäselvää

Suomen viranomaisten mukaan alueella ei ole havaittu seismologisia havaintoja eli räjähdyksiä. Norjalaislehti VG:n mukaan norjalaiset tutkijat tallensivat Itämeren merenpohjassa vapinaa yöllä 8. lokakuuta. He uskovat, että kyseessä on "todennäköinen räjähdys".

– Olemme rekisteröineet lievän maanjäristyksen, kertoo Norsar-tutkimuslaitoksen varatoimitusjohtaja Arve Mjelva VG:lle.

Seismologian instituutin tutkimusjohtaja Timo Tiira kertoo STT:lle, että mahdollinen räjähdys on ollut hyvin pieni. Norjalaistietojen mukaan räjähdys on ollut voimakkuudeltaan 1,0 eli se on niin pieni, että sitä on Suomen seismologisilla asemilla vaikea havaita. 

Orpo: Ei syytä huoleen

Orpo sanoi, että vauriolla ei ole vaikutusta Suomen energiahuoltoon. 

Kyseessä ei ole meidän järjestelmää lamauttava teko. Tietenkin on huolestuttavaa, että tällaista tapahtuu. Kaasun saanti pystyään takaamaan Inkoon LNG-terminaalin kautta, jolla on riittävä kyky huolehtia meidän kaasun saannista myös tulevana talvena.

Keskuskauppakamari muistuttaa tiedotteessaan, että kaasuputken vaurioituminen tarkoittaa sitä, ettei Suomeen tule tällä hetkellä maakaasua putkia pitkin, vaan kaasun tuonti on laivoilla kuljetettavan nestemäisen maakaasun LNG:n varassa.

Orpon mukaan suomalaisilla ei kuitenkaan ole syytä huoleen, mutta varautuminen kannattaa.

– Mutta ehkä tämä on meille kaikille muistutus siitä, että elämme epävarmassa ajassa, ja kaikenlaista voi sattua. Viisasta on varautua siihen, että kaikki riskit minimoidaan ja huoltovarmuutemme pidetään kunnossa. 

Balticconnector-kaasuputken toiminnan katkeaminen nostanee kaasun hintaa Suomessa, arvioi energiatekniikan professori Esa Vakkilainen LUT-yliopistosta.

Tietoliikennekaapelin vaurio Viron puolella

Viron valtiojohto kertoi tiistaina Suomen ja Viron välisen tietoliikennekaapelin vaurion sijaitsevan Viron talousvyöhykkeellä. Maan puolustusministeri Hanno Pevkur kertoi vaurion sijaitsevan todennäköisesti 70 metrin syvyydessä. 

Puolustusministerin mukaan ei ole vielä mahdollista sanoa, liittyvätkö kaasuputken ja tietoliikennekaapelin vauriot toisiinsa. Pevkur kertoo vaurioiden tapahtuneen maantieteellisesti melko kaukana toisistaan, mutta ajallisesti lähekkäin. 

Tiivis yhteydenpito kansainvälisiin kumppaneihin

Orpon mukaan Suomen hallitus on seurannut tilannetta tiiviisti ja pitänyt yhteyttä myös kaasuyhtiöiden edustajiin. Tapahtuneen osalta vaihdetaan tietoja myös EU:n ja Naton kesken. 

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi tiistaina uutistoimisto Reutersin mukaan Naton jakavan tietojaan Viron ja Suomen välisen kaasuputken vahingoittumisesta ja sotilasliiton olevan valmis tukemaan liittolaisiaan.

Orpo kertoi tiedotustilaisuudessa, että on keskustellut tilanteesta Viron pääministerin Kaja Kallaksen niin viikonloppuna kuin tiistainakin.

Lue myös:

    Uusimmat