Hongkongilaismedia: Kiina myöntää kiinalaisaluksen tuhonneen Balticconnector-kaasuputken

Helsingin ja Viron välisen kaasuputken vaurioituminen oli Kiinan mukaan vahinko.

Kiinan viranomaisten mukaan hongkongilainen laiva vahingoitti Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea viime lokakuussa, kirjoittaa South South China Morning Post

Aluksen omistaa kiinalainen NewNew Shipping Line.

Lehti perustaa tietonsa kiinalaisviranomaisten laatimaan raporttiin, muttei nimeä lähdettään tarkemmin.

Kiinalaisviranomaisten mukaan Newnew Polar Bear -aluksen aiheuttama putkivaurio oli vahinko, joka johtui voimakkaasta myrskystä.

KRP:n tutkinta yhä kesken

Median mukaan kiinalaisviranomaiset tekivät tapauksesta selvityksen ja luovuttivat raportin tulokset asiassa osallisina oleville Euroopan maiden hallituksille.

South China Postin mukaan se ei saanut Suomen Keskusrikospoliisilta (KRP) vahvistusta siitä, onko se vastaanottanut kiinalaisviranomaisten raportin. 

KRP:n oma tutkinta tapauksesta on yhä kesken.

Lehden haastatteleman Viron syyttäjän tiedottajan mukaan asiakirjaa ei ole lähetetty kyseiseen virastoon ja ettei sitä joka tapauksessa voida käyttää todisteena Viron rikostutkinnassa.

Kiinalaisviranomaiset eivät kommentoineet medialle raportin tuloksia.

Keskusrikospoliisin selvitystä odotetaan

Suomen ja Viron kaasuverkkoyhtiöt havaitsivat 8. lokakuuta varhain aamulla kaasuputkessa epätavallista paineen laskua. Balticconnectorin vauriokohta paikallistettiin parissa päivässä Suomen talousalueelle. Selvisi, että vauriokohdan läheisyydessä merenpohjassa oli ulkoisia jälkiä.

Keskusrikospoliisi (KRP) on tutkinut asiaa törkeänä tuhotyönä.

Kaasuvaurion tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi keskusrikospoliisista (KRP) sanoi heinäkuussa, että tapaukseen liittyvä tutkinta on edennyt ja että tuloksista tiedotetaan todennäköisesti kesän jälkeen.

KRP on kertonut, että Newnew Polar Bearin liikkeiden selvittäminen on ollut tutkinnan painopisteenä. Aluksen ja sen ankkurin katsotaan aiheuttaneen vahingot, poliisi kommentoi huhtikuun lopulla.

Newnew Shipping -yhtiön edustaja sanoi Helsingin Sanomille lokakuussa, että laivan lokikirjan mukaan matkalla ei tapahtunut mitään erikoista. Laivan nopeuden hidastuminen putken kohdalla ei edustajan mukaan ole mitenkään poikkeuksellista.

Juttua oikaistu 8.12.2024 kello 15.36: Jutun leipätekstissä puhuttiin virheellisesti Suomen ja Venäjän välisestä kaasuputkestä. Balticconnector on Suomen ja Viron välinen kaasuputki.

Juttua tarkennettu 8.12.2024 kello 15.48: Tarkennettu juttuun, että raportti on luovutettu asianosaisena putkirikossa olevien Euroopan maiden hallituksille.

Lue myös:

    Uusimmat