BBC: Putinin armeijan tappiot paljastavat hätkähdyttävän romahduksen

Ukrainassa kuolevien venäläisten keski-ikä on rajussa nousussa.

Kuolleiden venäläissotilaiden tiedot osoittavat Venäjän armeijan muutoksen valiojoukoista nostoväeksi.

Britannian yleisradioyhtiö BBC ja venäläinen oppositiomedia Mediazona ovat tunnistaneet yli 70 000 kuolleen venäläissotilaan nimet.

Sotilaiden tietoja kerättiin virallisista lausunnoista, kuolinilmoituksista ja sosiaalisen median julkaisuista.

Suurhyökkäyksen ensimmäisenä vuonna kuollut keskiverto tunnistettu venäläissotilas oli noin 21-vuotias sopimussotilas.

Nämä nuoret sotilaat palvelivat sodan ensimmäisenä vuonna erikoisjoukkojen, laskuvarjojääkärien tai merijalkaväen kaltaisissa eliittiyksiköissä.

Nyt tilanne on toinen. Tätä nykyä rintamalle lähetetään 40–50- ja jopa 60-vuotiaita miehiä, joilla ei useinkaan ole taistelukokemusta tai pidempää sotilaskoulutusta.

Paljolti eliittiyksiköistä koostuneesta Venäjän hyökkäysarmeijasta on siis raskaiden tappioiden myötä muodostunut pikemminkin nostoväestä koostuva joukko.

Samantyyppistä kehitystä on nähty myös kalustossa. Venäjä on joutunut esimerkiksi korvaamaan moderneja panssareita yhä vanhemmalla kalustolla.

Vapaaehtoisten osuus kasvaa

BBC:n ja Mediazonan mukaan tällä hetkellä rintamalla kuolevista venäläisistä suurin osa on vapaaehtoisia. Heidän osuutensa on kasvanut jyrkän tasaisesti lokakuussa 2023 lähtien.

Eniten kuolee 42–52-vuotiaita. Vanhin tunnistettu vapaaehtoinen oli kuollessaan 71-vuotias.

Isoista tappioistaan huolimatta sota-asiantuntijoiden ja länsiviranomaisten konsensus on, että Venäjä pystyy paikkaamaan tappionsa uusilla rekrytoinneilla. Kreml on korottanut sotilaille maksettavia korvauksia sodan pitkittyessä.

BBC arvioi, että tunnistetut 70 000 kuollutta ovat noin 45–65 prosenttia kaikista kuolleista venäläissotilaista. Jos arvio pitää paikkaansa, olisi venäläisiä kuollut reilun kahden ja puolen sotavuoden aikana yhteensä noin 110 000–155 000.

Ukraina väittää "eliminoineensa" helmikuussa 2022 alkaneen suurhyökkäyksen aikana yhteensä yli 640 000 venäläissotilasta. Luvun uskotaan sisältävän sekä kuolleet että haavoittuneet venäläiset.

Vaikka Ukrainan ilmoittamaa lukua venäläistappioista on pidetty jossain määrin yliampuvana, on sen arvioitu olevan oikeanlaista suuntaa antava.

Venäjä ei ole virallisesti päivittänyt kärsimiään tappioita sitten syyskuun 2022, jolloin se väitti alle 6 000 sotilaansa kuolleen suurhyökkäyksen aikana.

Syyskuussa yhdysvaltalaislehti Wall Street Journal uutisoi 80 000 ukrainalaissotilaan kuolleen taisteluissa. Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin mukaan luku on "valhe".

Tällä viikolla sotaa Ukrainassa ovat sävyttäneet useat Ukrainan tekemät hyökkäykset Venäjällä sijaitsevia ammusvarastoja vastaan. Lisää aiheesta voi lukea alla olevasta jutusta.

Lue myös:

    Uusimmat