Bensan litrahinta nousi nopeasti, paikoin jopa 10 sentillä – harva suomalainen lähtee vertailukierrokselle: "Me maksamme ja ajamme"

1:23img
Julkaistu 12.04.2019 06:14
Toimittajan kuva

Outi Airola

Erilaiset bensan hintaa vertailevat nettisivustot kertovat karua kieltään: bensan litrahinta on kivunnut paikoin jo 1,76 euron lukemiin, kuten tällä viikolla Porissa. Kallista bensaa löytyi tällä viikolla myös Enontekiöltä ja Pietarsaaresta, jossa tankkaajat puistelivat päätään neuvottomina.

–  Eihän se hyvältä tunnu, pakko myöntää. Monta kertaa on miettinyt, että mitä voisi tehdä, pitäisikö vaihtaa kulkuneuvoa tai polttoainetta, kertoo pietarsaarelainen Stefan Wicklen.

bensan-hinta--Stefan-Wicklen-ja-Folke-LassilaStefan Wicklen tankkasi Pietarsaaressa, josta löytyi tällä viikolla yksi Suomen kalleimpia litrahintoja.MTV Uutiset

Folke Lassila tulee tankkaamaan, eikä katso hintaa.

– Ei sitä tule katsottua, kun on pakko tankata. Mutta onhan se kova hinta, toteaa Lassila vilkuillessaan yli 1,6 euron litrahintaa.

bensan-hinta----Folke-LassilaFolke Lassilan perheessä ajetaan pienet ajot vähemmän kuluttavalla pikkuautolla.MTV Uutiset

Erot ovat kuitenkin suuria myös paikkakuntien sisällä, joten tarkan sentin tankkaaja voi löytää muutaman kilometrin säteeltä huomattavastikin edullisempaa polttoainetta. Harva tankkaaja kuitenkaan lähtee kiertelemään.

– Ei ole aikaa sellaiseen! Kun pitää tankata, silloin pitää tankata eikä ennätä vertailla hintoja, sanoo Wicklen.

Lue myös: Polttoaineen hinta harppasi ylöspäin – täällä tankkaat halvinta bensaa

"Ei varmaan kannata mitään hirveän suurta helpotusta odottaa" – Asiantuntija kertoo, miksi bensa maksaa nyt yhtä paljon kuin viisi vuotta sitten

Päivässä 10 sentin pomppu

Autoliitossa on havaittu sama nopea hinnan nousu.

– Yhtenä päivänä tankkasin autoon dieseliä 1,30 euron hinnalla, seuraavana päivänä hinta oli samalla huoltoasemalla yli 1,40 euron, kertoo Autoliiton toimitusjohtaja Pasi Nieminen.

Hän katsoo kuitenkin faktat tilastoista: aivan niin kova hinnannousu ei ole verrattuna viime vuoden vastaavaan ajankohtaan.

– Mutta kyllä sieltä löytyy viiden-seitsemän sentin hinnannousu, sanoo Nieminen.

Syynä sekoitevelvollisuus, siis mikä?

Hän kertoo, mistä hinnannousu johtuu. Nyt ei ole kyse pelkästä maailmanmarkkinahinnasta, joka on toistaiseksi maltillinen. Sen sijaan kiristynyt verotus ja niin sanottu sekoitevelvollisuus vaikuttavat.

– Kyllä yksi syy hinnannousuun on se, että sekoitevelvollisuus on noussut. Koska biopolttoaineet ovat hinnaltaan kalliimpia, niin mitä enemmän niitä fossiilisen polttoaineen sekaan laitetaan, sen kalliimmaksi polttoaineen kokonaishinta muodostuu, valaisee Nieminen.

Maailmanmarkkinahinta pelastaa – kipukynnys vielä kaukana

Toistaiseksi ennätyksellisiin bensan hintoihin ei ole palattu, koska maailmanmarkkinahinta ei ole vielä tapissaan. Se noudattelee kysynnän ja tarjonnan lakia ja nousee yleensä noususuhdanteen myötä, mutta toistaiseksi huippuhinnat puuttuvat pelistä. Jos ja kun maailmanmarkkinahinta nousee, saatetaan Suomessakin lyödä ennätyksiä?

– Juuri näin! Jos se nousee sille tasolle, missä se on korkeimmillaan ollut, ollaan aivan toisessa tilanteessa nyt, kun siihen lisätään näitä muita hintaa nostavia tekijöitä. Silloin rikotaan jo ennätyksiä, arvioi Nieminen.

Autoilijoilla kipukynnys ei ole vielä ylittynyt.

– Ei se meillä suomalaisilla taida ylittyä kovin helposti. Me maksamme ja ajamme, luonnehtii Folke Lassila.

Hänenkin perheessään on kuitenkin jo tehty ratkaisuja.

– Meillä on kaksi autoa, joten ajamme pienet kaupunkiajot pikkuautolla ja isommat matkat tällä isommalla autolla, kertoo Lassila.

Tuoreimmat aiheesta

Polttoaine