Liikenneministeri Anne Berner keskusteli SEB-pankin hallituspaikasta oikeuskanslerin kanssa.
Liikenneministeri Anne Berner (kesk.) kertoo STT:lle keskustelleensa oikeuskansleri Tuomas Pöystin kanssa valinnastaan ruotsalaisen SEB-pankin hallitukseen. Bernerin lähettämän sähköpostiviestin mukaan oikeuskansleri katsoo, että hän voi jatkaa ministerinä, kunhan hän tekee valinnan jälkeen sidonnaisuusilmoituksen ja jäävää itsensä mahdollisista rahoitusmarkkinoihin liittyvistä kysymyksistä.
– Olen kiinnittänyt ministerin huomiota jo tässä vaiheessa, kun hän on ehdolla, mahdollisiin esteellisyystilanteisiin, jos sellaisia voisi syntyä, Pöysti kommentoi eduskunnassa.
SEB:n uusi hallitus valitaan yhtiökokouksessa 26. maaliskuuta, ja hallituksen ensimmäinen kokous on määrä pitää huhtikuun lopussa. Silloin Berner voisi oman arvionsa mukaan toimia toimitusministeristön jäsenenä.
Pöysti sanoo, että tilannetta pitää arvioida uudestaan, jos uuden hallituksen muodostaminen venyy vaalien jälkeen.
– Jos tulee pitkäaikainen asetelma, jossa tarvittaisiin toimintakykyinen hallitus, ja sitten toisaalta uudet tehtävät alkavat, niin sitten tietysti ristiriitaa voi päästä syntymään ja se tilanne täytyy arvioida erikseen, Pöysti pohtii.
Ministereillä ei karenssisääntöä
Oikeuskansleri Pöysti ei sinänsä näe Bernerin vaalikauden jälkeisessä tehtävässä ristiriitaa perustuslain 63. pykälän kanssa, joka velvoittaa ministerit ilmoittamaan sidonnaisuutensa.
Pöysti huomauttaa, että sama pykälä kieltää ministeriä hoitamasta sellaista tehtävää, joka voisi haitata ministerin tehtävien hoitamista tai vaarantaa ministerin luottamuksen.
– Meillähän ei ole mitään yleistä kieltoa ministerille ministeriajan jälkeen hakeutua itselleen perustelluiksi katsomiinsa töihin, eli meillä ei ole mitään tällaista karenssisääntöä, Pöysti sanoo.
Tieto Bernerin tulevasta tehtävästä tuli eilen SEB-pankin yhtiökokouskutsun kautta, kun pankki kertoi hänen olevan ehdolla pankin hallitukseen.
IS: Bernerin tapausta käsitellään torstaina
Keskustan eduskuntaryhmä käsittelee Bernerin tapausta torstaina, kertoo puolueen varapuheenjohtaja Katri Kulmuni Ilta-Sanomille. Kulmuni kertoo, että Bernerin ilmoitus lähdöstä tuli yllätyksenä. Yllätys on herättänyt kitkerää keskustelua myös eduskuntaryhmän sisällä.
– Avoimuus on aina hyvä asia näissä. Sitä kitkeryyttä olisi varmasti lieventänyt se, että tällaisesta ehdokkuudesta olisi kerrottu reilusti etukäteen, Kulmuni kertoo lehdessä.
Kulmuni arvioi, ettei tapauksella ole suurta vaikutusta keskustan vaalimenestykseen.
– En usko, että kansanliikettä arvioidaan kokonaisuutena neljän vuoden saavutuksista.
Uutista päivitetty 12.30.