Helsingin ja Tallinnan välinen tunnelihanke liikahti tänään teorian tasolla eteenpäin. Suomi ja Viro haluavat edelleen selvittää Tallinnan ja Helsingin välisen rautatietunnelin edellytyksiä ja vaikutuksia, kertoo STT.
Suomen ja Viron ministerit allekirjoittivat tänään yhteistyömuistion, johon tunnelihanke yhtenä kohtana sisältyy.
– On tarkoitus analysoida, miten voitaisiin myös kiinteää yhteyttä eli tunnelia Tallinnan ja Helsingin välille rakentaa, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk.) sanoo.
Helsinki ja Tallinna ovat jo lähes samaa työmarkkina-aluetta ja muistion allekirjoittamisen taustalla ovat kaupunkien yhä vilkastuvat yhteydet.
Vuosi sitten valmistuneen esiselvityksen mukaan tunneli voisi olla mahdollinen aikaisintaan aikaisintaan 2030-luvulla.
Berner uskoo, että mahdollinen hanke ajautuisi vuoden 2025 jälkeiseen aikaan, jolloin Varsovasta Tallinnan ulottuvan Rail Baltica -rautatiehankkeen on määrä valmistua.
– Kysymys on siitä, onko luonnollista ajatella, että Rail Baltica jatkuisi Tallinnasta Helsinkiin, Berner sanoo.
Ministeri pitää tärkeänä, että Suomessa nähdään myös asian laajempi ulottuvuus.
– Näen itse hyvin tärkeänä, että Suomi katsoo tämän isona kuvana ja kohti arktisia alueita. Jos me saadaan tavaravirtoja Aasiasta ja pohjoisesta ulottuvuudesta Suomen kautta Manner-Eurooppaan, niin silloin tämän yhtälön mielekkyys kasvaa ja voi omalta osaltaan vaikuttaa aikatauluun.
STT:n mukaan jatkoselvityksiin haetaan myös EU:n tukea. Alustavaa päätöstä tuesta odotetaan tammikuun lopussa, kertoo Ulla Tapaninen Helsingin kaupungin elinkeino-osastolta. Bernerin mukaan nyt kartoitetaan myös muita rahoitusmalleja.
– Kysymys on myös siitä, miten nopeasti maiden hallitukset lähtevät hakemaan rahoitusta ja miettimään rahoitusmalleja. Tässä me teemme tiivistä yhteistyötä niin pohjoismaiden liikenneministerien kuin Viron liikenneministerinkin kanssa.
Bernerin mukaan ministerit tapaavat asian tiimoilta seuraavan kerran helmikuun alussa Suomessa. Tapaamiseen osallistuu myös EU:n liikennekomissaari Violeta Bulc.