Biden: Aselepo Gazassa voisi alkaa, jos Hamas vapauttaisi panttivangit

Biden kommentoi Gazan tilannetta lauantaina, kun vielä perjantaina presidentti ei ottanut kantaa tilanteeseen.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden sanoi varainkeruutilaisuudessa lauantaina, että aselepo Gazassa voisi alkaa jo sunnuntaina, jos äärijärjestö Hamas vapauttaisi lokakuun hyökkäyksessä kiinni ottamansa panttivangit.

Biden sanoi, että Israelin mukaan aselevon alkaminen on kiinni Hamasista, ja se voisi alkaa nopeasti, jos panttivangit vapautetaan.

AFP:n mukaan Biden ei ollut kommentoinut aihetta aiemmin perjantaina.

–  Aselepo alkaisi huomenna, jos Hamas vapauttaisi panttivangit, Biden kommentoi Seattlen lähellä pidetyssä tilaisuudessa lauantaina.

–  Israel sanoi, että se (aselepo) on Hamasista kiinni, jos he haluavat tehdä sen, tämä voisi loppua huomenna, Biden sanoi AFP:n mukaan noin sadalle tilaisuuteen osallistuneelle.

"Siviilejä on kuollut niiden pommien seurauksena"

Yhdysvallat varoitti aiemmin viikolla, että se voi lopettaa tykistöammusten ja tiettyjen aseiden toimittamisen Israelille, jos maa hyökkää Rafahiin Gazan eteläosassa. 

Kyseessä on presidentin toistaiseksi suorin varoitus Israelille liittyen sen toimintaan Gazassa.

Biden tunnusti uutiskanava CNN:n haastattelussa sen tosiasian, että siviilejä on kuollut Yhdysvaltain toimittamiin pommeihin.

–  Siviilejä on kuollut Gazassa niiden pommien seurauksena, Biden sanoi.

Äärijärjestö otti viime vuoden lokakuun iskussaan noin 250 panttivankia, joista yli 120 on edelleen Hamasin hallussa. Heistä yli 30:n kerrotaan kuolleen. Hamasin iskussa kuoli Israelin mukaan 1  170 ihmistä.

Israelin sotatoimissa Gazassa on Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan kuollut lähes 35  000 ihmistä.

Lue myös:

    Uusimmat