Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin on määrä pitää tänään videokeskustelu muun muassa Ukrainan jännittyneestä tilanteesta.
Venäjän ja Yhdysvaltojen välejä hiertävät tällä hetkellä Ukrainan lisäksi muutkin seikat. Kokosimme yllä olevalla videolle viisi keskeisintä kitkan aiheuttajaa.
Ukraina
Yhdysvallat ja Ukraina ovat sanoneet, että Venäjä on koonnut kymmeniätuhansia sotilaita lähelle Ukrainan rajaa ja että hyökkäys voisi alkaa ensi kuussa.
Venäjä sanoo sotilastoimien olevan seurausta NATO:n ja Ukrainan aggressiivisesta toiminnasta.
Yhdysvallat uhkaa entistä kovemmilla talouspakotteilla, joiden käytöstä maa on aikaisemmin pidättäytynyt.
Energia
Venäjän on pelätty hyödyntävän syyskuussa valmistunutta Nord Stream 2 -kaasuputkea geopoliittisesti. Yhdysvallat on varoittanut Venäjää käyttämästä energiaa poliittisena aseena.
Iso osa Keski- ja Kaakkois-Euroopan käyttämästä kaasusta tulee Ukrainan kautta Venäjältä. Ukraina perii kaasuta läpikulkumaksuja.
Nord Stream 2 -putkella Venäjä kiertää Ukrainan kautta kulkevan kaasuntoimitusreitin.
Kiista kaasun hinnasta on puhjennut konflikteiksi useaan kertaan muun muassa vuosina 2006 ja 2009, jolloin se laajeni koskemaan myös muita valtioita.
Valko-Venäjä
Yhdysvallat syyttää Venäjää siirtolaisten käyttämisestä poliittisena aseena kannustaessaan heitä pyrkimään EU:n alueelle.Kymmenet tuhannet siirtolaiset pääasiassa Irakista ja Afrikasta pyrkivät Liettuaan, Latviaan ja Puolaan Valko-Venäjän rajojen kautta.
Venäjä on tukenut Valko-Venäjän presidentti Aljaksandr Lukašenka muun muassa maan ilmatilassa lentävien sotilaskoneiden avulla.
Suurlähetystöt
Venäjä ja Yhdysvallat ovat molemmat pienentäneet suurlähetystöjänsä.Kyse on jonkinlaisesta nokittelusta, joka on johtanut kostokierteeseen. Loppu voi kuitenkin olla näkyvissä.
Venäjän ulkoministeri on ehdottanut, että tässä asiassa maat voisivat aloittaa puhtaalta pöydältä lopettamalla nokittelun.
Aseistus
Geneven huippukokouksessa kesäkuussa maat lupasivat luoda perustan aseistuksen ja siihen liittyvien riskien pienentämiseksi.
Maat laajensivat myös sopimusta ydinarsenaalien rajoittamiseksi.
Mitään merkkejä edistymisestä ei ole kuitenkaan toistaiseksi näkyvissä.