Päällehuutelua, törkyheittoja ja yleinen kaaos – tältä vaikutti katsojan silmin Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäinen väittely pääehdokkaiden Donald Trumpin ja Joe Bidenin välillä. Mutta oliko kaksikon kehonkielestä löydettävissä jotain etuja toiseen verrattuna?
– Kovin isoa eroa ei tullut, koska olivat puhujanpönttöjensä takana, niin ei pysty arvioimaan tilankäyttöä tai käyttämään hyödykseen kävelyä, arvioi MTV:n Uutisaamussa vieraillut viestintäasiantuntija Katleena Kortesuo.
Mutta erojakin löytyi, ja niitä tarjosivat kädet.
– Trumpilla tyypillistä ovat voimakkaat, väittävät kädenliikkeet. Hän hillitsee moderaattoria välillä, Kortesuo jatkoi.
Biden puolestaan puhui mielellään suoraan kameralle ja pui välillä nyrkkiäkin.
– Se on harkittu liike, varmuuden osoitus – ei tapahdu vahingossa tämän tason väittelyssä, Kortesuo arvioi.
Lue myös: Mitä tapahtuu, jos Trump häviää vaalit? Yksi presidentin vastaus sai tutkijan huolestumaan jopa sisällissodan kaltaisesta uhasta
Kehonkieli paljastaa paljon
TV-sarjoissa rikoksen syyllinen voi paljastua kulmakarvan nostosta, mutta ei oikeassa elämässä, Kortesuo muistuttaa. Mutta kehonkielestä voi silti päätellä ja paljon.
– Kyllä kehonkieli paljastaa, onko ihminen päättäväinen, seisooko hän sanojensa takana vai onko siinä haparointia, onko ryhti lysyssä. Sitooko ihminen käsiään puuskaan, se on aina turvan hakemista, Kortesuo jatkaa.
TV-väittelyssä on oltava tarkkana, miten elehtii, sillä kamera voi kuvata joko suoraan kohti tai kauemmas yleisöön. Siksi isommat viuhtomiset kannattaa unohtaa.
– Eivät voi tehdä laajaa käsienlävittelyelettä, koska se voi leikkautua pois kuvasta.
Yhdysvaltain ehdokaskaksikkoa on valmennettu esiintymään, sen näkee. Suomessakin esiintymisvalmennuksista on päädytty tänä vuonna otsikoihin asti. Pääministeri Sanna Marinin hillitty käytös on ollut suotavaa korona-aikana, Kortesuo arvioi.
– Viimeaikaiset kriisiviestinnät ovat olleet sellaisia, ettei siihen sovi väittävyys. Ollaan Suomessa hyvälläkin tavalla vaatimattomia. Paitsi Timo Soini, joka on liveyleisön edessä tottunut esiintymään.