Politiikan tutkijoiden mukaan presidentinvaalien toisella kierroksella on ollut vastakkain kaksi erittäin taitavaa, mutta toisistaan poikkeavaa esiintyjää.
Vastakkain ovat olleet hillitysti ja rauhallisesti esiintyvä valitsijayhdistyksen ja vihreiden tukema Pekka Haavisto ja spontaanimpi ja eloisampi kokoomuksen ehdokas Alexander Stubb.
Tampereen yliopiston viestinnän professorin Pekka Isotaluksen mukaan Haavisto esiintyy tasaisen leppoisasti tilanteessa kuin tilanteessa ilman, että hänen käytöksessään näkyisi suuria tunteenilmauksia.
Stubb sen sijaan reagoi Isotaluksen mukaan tilanteisiin herkemmin ja nopeammin ja saattaa ottaa vaihtelevia sosiaalisia rooleja. Hän saattaa olla yhdessä hetkessä leveästi hymyilevä hauskuuttaja ja seuraavassa hetkessä asiallisen vakava.
Isotaluksen mukaan Stubb on etenkin viime televisiotenteissä esiintynyt aiempaa vakavampana.
– Luulen, että Stubbin kampanjatiimissä on ymmärretty, että hänen ilmaisunsa saattaa mennä joskus vähän yli. Hänen toista puoltaan on nähty vähemmän kuin joskus aikaisemmin, Isotalus sanoi STT:lle.
Lue myös: Haaviston vaalikassa kasvoi lähes 1,9 miljoonaan – silti jäljessä Stubbista
Dynaamisempi ja amerikkalaisempi
Poliittisen viestinnän tutkija Elisa Kannasto Seinäjoen ammattikorkeakoulusta arvioi myös, että Stubb on tietoisesti muokannut esiintymistään presidenttikampanjoinnin edetessä.
Hän arvioi, että Stubb on esimerkiksi alkanut puhua aiempaa rauhallisemmin.
Kannasto luonnehtii Stubbin esiintymistyyliä Haavistoa dynaamisemmaksi ja amerikkalaisemmaksi.
– Stubbin kohdalla hänen esiintymistyylinsä saattaa joidenkin mielessä pelata häntä vastaan. Hänet saatetaan kokea liian itsevarmaksi ja ylpeäksi, Kannasto arvioi STT:lle.
Myös Isotalus on pannut merkille, että Stubbin esiintymistyyli jakaa mielipiteitä enemmän kuin Haaviston neutraalimpi esiintymistapa.
– Meillä on perinteisesti arvostettu Haaviston kaltaista hillittyä tyyliä. Stubbin vaarana on, että suomalaisessa kulttuurissa tällaista esiintymistä saatetaan pitää korskeana.
Isotaluksen mukaan ulkomailla Stubbin eloisa esiintymistapa saattaa kääntyä hänen edukseen.
– Meillä perinteisesti ajatellaan, että vaatimattomuus kaunistaa, mutta tämä ei päde kansainvälisen politiikan pöydissä.
Lue myös: Haavisto kertoi Ylellä, miksi hän vastaisi Putinin puhelinsoittoon – Stubb eri mieltä: "Näyttäisimme Venäjän puudelilta"
Huomasitko tämän? Stubbin ja Haaviston välille syntyi yllättävä ero
Ei riidanhaastajia
Isotaluksen ja Kannaston mukaan vaalien toisen kierroksen kampanjointi ja nähdyt vaaliväittelyt ovat olleet leimallisen kohteliaita ja myönteisiä, kun kumpikaan ehdokas ei ole halunnut profiloitua negatiivisena riidanhaastajana.
Kampanjointi on ollut myös perin varovaista, ja spontaanisuus on loistanut poissaolollaan, kun ehdokkaat ovat pysytelleet tarkoin harkituissa strategioissaan.
Kannasto selittää varovaisuutta herkällä kannatustilanteella. Vaikka Stubbilla onkin gallupeissa ollut etumatka, hänen vaalivoittonsa ei suinkaan ole kirkossa kuulutettu.
– Monet äänestäjät ovat vielä kiikun kaakun oman valintansa suhteen, ja pienetkin asiat saattavat ratkaista äänestyspäätöksen, Kannasto luonnehtii.
Isotaluksen mukaan ehdokkaiden varovaisuus ja kohteliaisuus on mennyt välillä jo liian pitkälle ja tehnyt vaalikeskusteluista tylsää katsottavaa.
– Ehdokkaiden väliset erot eivät ole oikein tulleet näkyviin. Se on ongelmallista äänestäjien kuluttajansuojan kannalta, Isotalus sanoo.
– Kyllä politiikkaan kuuluu se, että asioista väitellään, ollaan eri mieltä ja osoitetaan se. Ehdokkaat eivät voi olla täysin yhdestä puusta.
Lue myös: Nämä kappaleet presidenttiehdokkaat kuuntelevat Levyraadissa
Tätä et näe tv:ssä! Paljastuksia presidenttiehdokkaiden Levyraati-jakson kulisseista
Töllötuomareissa esimakua Stubbin ja Haaviston Levyraati-jaksosta – näin presidenttiehdokkaat reagoivat härskeihin sanoihin
Uusi Tuttu Juttu Show?
MTV julkaisi perjantaina Katsomo-palvelussaan Levyraati-musiikkiohjelman jakson, jossa ovat vieraina Haavisto ja Stubb. Ohjelma lähetetään televisiossa vaalipäivän aattona lauantaina parhaaseen katseluaikaan.
Ohjelmaa on julkisuudessa verrattu vuoden 1994 presidentinvaalien alla esitettyyn Tuttu Juttu Show -ohjelmaan, jonka on arvioitu vaikuttaneen vaalitulokseen, kun Martti ja Eeva Ahtisaaren sanottiin onnistuneen Elisabeth ja Ove Rehniä paremmin.
Martti Ahtisaari oli vaaleissa SDP:n ehdokkaana ja Elisabeth Rehn RKP:n ehdokkaana.
Elisa Kannasto katsoi Levyraadin STT:n pyynnöstä. Hän ei usko, että ehdokkaiden esiintyminen Levyraadissa mainittavammin vaikuttaa presidentinvaalien tulokseen, olkoonkin että viihdeohjelma esitetään vaalipäivän aattoiltana.
– En usko että Levyraatia voidaan verrata Tuttu Juttuun. Ohjelman vastaukset ovat niin sidoksissa siinä esitettyihin musiikkikappaleisiin. Tuttu Jutussa puhuttiin parisuhteesta ja omasta yksityiselämästä. Tässä ohjelmassa ei menty ollenkaan yhtä henkilökohtaiselle tasolle, Kannasto sanoi.
Kannaston mukaan molemmat ehdokkaat esiintyivät ohjelmassa turvallisella linjalla.
– Kumpikaan ehdokas ei sanonut tai tehnyt mitään sellaista, mikä olisi ollut vierasta siihen nähden, millaisena me olemme heitä nähneet. Varovaisuus oli leimaa-antavaa tässäkin, Kannasto arvioi.
Kannasto kiinnittää huomiota siihen, että Haavisto esiintyi Levyraadissa puku päällä ja solmio kaulassa, kun taas Stubb oli rennosti poolopaidassa. Haavisto saattoi pukeutumisellaan tavoitella Kannaston mukaan presidentillistä arvokkuutta, kun taas Stubb viesti mukautumistaan erilaisiin tilanteisiin.
Stubb sanoi ohjelmassa olevansa vieraassa ympäristössä, koska ei ole lainkaan musiikki-ihminen. Haavisto sen sijaan on harrastanut dj:nä toimimista. Vieras ympäristö ei kuitenkaan jäykistänyt Stubbin esiintymistä, Kannasto arvioi.
– Stubbin itseluottamus tuo hänelle heittäytymiskykyä. Hän ei mene sekaisin tällaisessakaan formaatissa.