Donald Trump ei selväsanaisesti tuominnut valkoisen ylivallan kannattajia aamuöisessä vaaliväittelyssä. Se on tutkijan mukaan huolestuttavaa.
Istuvalta republikaanipresidentiltä kysyttiin suora kysymys: Oletko valmis tuomitsemaan valkoisen ylivallan kannattajat ja heidän militanttiryhmittymänsä? Vastaus moderaattori Chris Wallacen kysymykseen meni kiertelyksi.
– Olen halukas tekemään niin, Trump aloitti mutta jatkoi välittömästi, että lähes kaikki väkivalta, mitä hän näkee, tulee vasemmalta laidalta.
Wallace tuli vastauksen väliin ja vaati presidenttiä sanomaan suoraan, että tuomitsee ryhmittymät.
– Miksi haluat kutsua heitä? Kenet haluat minun tuomitsevan? Trump väisteli.
Wallacen toistettua tarkoittaneensa valkoisen ylivallan kannattajia presidentti sanoi:
– Proud Boys, pysykää taustalla ja pysykää valmiina (stand back and stand by).
Kuuntele presidentin vastaus artikkelin videolta.
Proud Boys (suomeksi ylpeät pojat) on vuonna 2016 perustettu äärioikeistolainen ryhmittymä, jolla on yhteyksiä niin kutsuttuun alt-right-yhteisöön.
Vaarallista puhetta
MTV Uutiset Liven lähetyksessä vieraillut Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Rani-Henrik Andersson sanoo, että Trumpin äärioikeistolle suunnatut puheet valmiudessa pysymisestä ovat paitsi huolestuttavia myös vaarallisia.
– Siellä Trump kehottaa ihmisiä valmistautumaan jonkinlaiseen sisällissodan tapaiseen selkkaukseen, Andersson äimistelee.
– Mitä ehdin katsella Googlesta, niin siellä jo olivat militanttiryhmät ottaneet tämän iskulauseekseen. We will stand back and wait (olemme valmiudessa).
Proud Boysin jäseniä Oregonissa järjestetyssä mielenosoituksessa 26. syyskuuta./All Over Press
Trump on toistuvasti tuonut esiin postiäänestyksen vaarat. Trumpin mukaan koronatilanteessa lisääntyvä postiäänestys johtaa epäoikeudenmukaiseen ja väärennettyyn vaalitulokseen. Asiasta ei kuitenkaan ole esitetty todisteita.
– Jos ajatellaan, että hän on istuva presidentti, joka väheksyy oman instituutionsa ja oman demokratiansa toimivuutta, niin onhan se uskomatonta. Ei kuulosta ollenkaan sivistysvaltion toiminnalta, Andersson toteaa.
Myöntääkö Trump tappion?
On hyvin mahdollista, että Yhdysvaltain seuraavan presidentin nimi ei ratkea vielä vaalipäivänä 3. marraskuuta, sillä kaikkia postiääniä ei ehditä laskea siihen mennessä. Virallisen tuloksen saamiseen voi mennä viikkoja.
Yksi teoria on, että Trump saa varsinaisen vaalipäivän äänistä suuremman potin, jolloin hän alkaisi luoda kuvaa vaalien voittamisesta. Republikaanikannattajien uskotaan olevan aktiivisempia äänestyspaikoilla, kun taas demokraateilta odotetaan suurempaa aktiivisuutta postiäänestyksessä.
Pelkona onkin, että Trumpin voitonjulistus lietsoisi väkivaltaa hänen kannattajissaan ennen kuin vaalien todellinen voittaja saadaan selville.
Trumpin puolueelta republikaaneilta on kuitenkin Anderssonin mukaan odotettavissa ehdokkaansa tappion myöntäminen, jos Trump häviää vaalit.
– Ainakin jos Trump häviää vaalit selkeästi, niin kyllä vallanvaihto 20. tammikuuta tapahtuu. Mutta mitä siinä välissä tapahtuu yhteiskunnan sisällä, niin se on se iso kysymys.
Katso koko MTV Uutiset Liven haastattelu alla olevalta videolta.
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.