Autoalan suurimman työntekijäliiton tuki ei ollut itsestäänselvä.
Yhdysvalloissa presidentti Joe Biden on saanut taakseen autoalan suurimman työntekijäliiton UAW:n.
Liiton tuki Bidenille on merkittävä, sillä juuri työväen äänten on arvioitu nousevan tärkeään asemaan Bidenin ja entisen republikaanipresidentti Donald Trumpin todennäköisessä toisessa kohtaamisessa marraskuun presidentinvaaleissa.
Trump on voittanut republikaanien esivaalien ensimmäiset kamppailut sekä Iowassa että New Hampshiressa.
2:24MTV New Hampshiressa: Trump vahvisti asemiaan
Trumpin ainut varteenotettava esivaalivastustaja Nikki Haley ei ole vielä vetäytynyt kilvasta.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi noussut on voittanut aina vähintään toisessa kahdesta ensimmäisestä osavaltiosta.
UAW panttasi tukea
Biden, 81, oli sonnustaunut mustaan lippalakkiin puhuessaan liiton työntekijöille Washingtonissa.
– Olen hyvin otettu tuestanne ja minä tuen myös teitä, Biden sanoi hänen nimeään toistelleille kuulijoille.
Hetkeä aiemmin yleisö oli buuannut joka kerta, kun Trumpin, 77, nimi mainittiin UAW:n johtaja Shawn Fainin puheessa. Fain julisti tilaisuudessa, ettei Trump välitä lainkaan työväestöstä.
UAW panttasi Bidenin tukemista tällä kertaa pitkään toisin kuin vuonna 2020. Bidenin hallinto on ajanut vahvasti sähköautojen tuotannon kasvattamista, mikä on aiheuttanut närää UAW:n ja hallinnon välille.
Viime presidentinvaaleissa UAW asettui myös Bidenin taakse, vaikka iso osa liiton jäsenistä kannatti Trumpia.
Marraskuun askelmerkit alkavat olla selvät
Biden totesi New Hampshiren tiistaisen esivaalikilvan jälkeen olevan selvää, että Trump on hänen kilpakumppaninsa presidentinvaaleissa.
Erikoisen tilanteesta tekee se, että kansan syvät rivit ovat kyselyissä olleet sitä mieltä, että kaksikon uusintaottelua ei oikeastaan edes haluttaisi nähdä.
Trumpilla tai Bidenilla ei ole käytännössä vastustajia ehdokaskilvassa, ellei jotain poikkeuksellista tapahdu tulevien kuukausien aikana.
3:48Tutkija: Jos oikeus vie Trumpilta ehdokkuuden, kannattajien reaktio voi olla väkivaltainen
Turun yliopiston John Morton -keskuksen Pohjois-Amerikan tutkimuksen professori Benita Heiskanen totesi STT:lle keskiviikkona, ettei muista seuranneensa vastaavia esivaaleja, joissa jo ensimmäisten osavaltioiden jälkeen kamppailu alkaa olla päättynyt.
– Yleensä tämä on vasta esimakua ottaen huomioon, että kaikki osavaltiot sekä territoriot äänestävät ja kesäkuuhun asti äänestetään. Hyvin erikoinen tilanne, Heiskanen totesi.
Katso myös: Miltä näyttää Trumpin taival presidentiksi? Huomenta Suomen vieraana Ulkopoliittisen instituutin tutkija Maria Lindén.
10:23