Ratkaisivatko nämä tapahtumat Bidenin päätöksen vetäytyä presidenttikisasta?

Joe Bidenin suosio on hiipunut nopeasti sen jälkeen, kun hän epäonnistui ehdokkaiden ensimmäisessä isossa tv-tentissä kesäkuun lopussa.

Trump ja Biden olivat olleet mielipidemittauksissa enimmäkseen tasapisteissä, mutta väittelyn jälkeen joidenkin mielipidemittausten mukaan Trump oli niukasti presidentin edellä marraskuun vaaleissa käytävässä kamppailussa.

Biden oli vanhin koskaan valittu Yhdysvaltain presidentti, kun hän voitti Trumpin vuonna 2020. Tuolloisen kampanjan aikana Biden kuvaili itseään sillaksi seuraavan sukupolven demokraattisten johtajien suuntaan. Jotkut tulkitsivat sen tarkoittavan, että hän toimisi yhden siirtymävaiheen hahmona, joka voitti Trumpin ja toi puolueensa takaisin valtaan.

Hän kuitenkin tähtäsi toiselle kaudelle uskoen, että hän on ainoa demokraatti, joka voisi voittaa Trumpin uudelleen. 

Viime aikoina Bidenin korkea ikä alkoi kuitenkin näkyä enemmän ja Bidenin kunto on ollut jatkuva puheenaihe sen jälkeen, kun tämä epäonnistui väittelyssä republikaanien haastajaa Donald Trumpia vastaan.

81-vuotias Biden muun muassa takelteli sanoissaan ja jätti lauseita kesken kesäkuun lopulla järjestetyssä väittelyssä, mikä herätti epäilyjä hänen toimintakyvystään presidenttinä.

Bidenin kävely muuttui kömpelöksi ja hänen lapsuuden änkytyksensä palasi ajoittain.

Biden vastusti aluksi painostusta väistyä

Bidenin tiimi oli Reutersin mukaan toivonut, että vahva esitys kesäkuun 27. päivän väittelyssä hälventäisi hänen ikäänsä liittyviä huolia. Toisin kävi: väittelyn jälkeen Reuters/Ipsosin kyselytutkimus osoitti, että noin 40 prosenttia demokraateista oli sitä mieltä, että hänen pitäisi lopettaa kilpailu.

Lahjoittajat alkoivat kapinoida ja Harrisin kannattajat alkoivat kerääntyä hänen ympärilleen. Huippudemokraatit, mukaan lukien edustajainhuoneen entinen puhemies Nancy Pelosi kertoivat Bidenille, ettei hän voi voittaa vaaleja.

Biden vastusti aluksi painostusta väistyä. Hän soitti vahingonkorvauspuheluita ja piti kokouksia lainsäätäjien ja osavaltioiden kuvernöörien kanssa ja antoi harvinaisia televisiohaastatteluja. Mutta se ei riittänyt. 

Mielipidemittaukset osoittivat Trumpin johtoaseman kasvaneen tärkeimmissä osavaltioissa, ja demokraatit alkoivat pelätä häviötä edustajainhuoneessa ja senaatissa.

Bidenin lähtö asettaa uuden jyrkän vastakohdan demokraattien oletetun uuden ehdokkaan, entisen syyttäjän Harrisin ja häntä kaksi vuosikymmentä vanhemman Trumpin välille, jota vastaan on vireillä kaksi rikossyytettä, jotka liittyvät hänen yrityksiinsä kumota vuoden 2020 vaalitulos. Hänen on määrä saada tuomio New Yorkissa syyskuussa tuomiosta, jonka hän sai yrityksestä peitellä pornotähdelle maksettua salarahaa.

Biden kamppaili ennen väittelyä

Aiemmin tänä vuonna Biden voitti helposti demokraattien esivaalikilpailun presidenttiehdokkaan valinnasta, vaikka äänestäjät olivat huolissaan hänen iästään ja terveydestään.

Bidenin vankkumaton tuki Israelin sotaretkelle Gazassa nakersi kannatusta joidenkin hänen oman puolueensa jäsenten keskuudessa, erityisesti nuorten, edistyksellisten demokraattien ja värillisten äänestäjien keskuudessa, jotka muodostavat olennaisen osan demokraattien kannatuspohjasta.

Jo ennen Trumpin kanssa käytyä väittelyä Biden oli republikaanin perässä joissakin kansallisissa mielipidemittauksissa ja niissä osavaltioissa, jotka hänen olisi pitänyt voittaa voittaakseen 5. marraskuuta.

Biden keräsi esivaalikisan aikana yli 3 600 valtuutettua Chicagossa elokuussa pidettävään demokraattien kansalliskokoukseen. Se oli lähes kaksinkertainen määrä verrattuna puolueen ehdokkuuden voittamiseen tarvittaviin 1 976:een.

Ellei demokraattipuolue muuta sääntöjä, Bidenille lupautuneet valtuutetut pääsevät ”sitoutumattomina” puoluekokoukseen, jolloin he voivat äänestää Bidenin seuraajasta.

Demokraateilla on myös järjestelmä ”superdelegaateista”, jotka ovat sitoutumattomia korkea-arvoisia puolueen virkamiehiä ja vaaleilla valittuja johtajia, joiden tuki on rajallinen ensimmäisellä äänestyskierroksella mutta joilla voi olla ratkaiseva rooli seuraavilla kierroksilla.

Biden voitti Trumpin vuonna 2020 voittamalla keskeisissä taisteluvaltioissa, mukaan lukien tiukat kilpailut Pennsylvaniassa ja Georgiassa. Kansallisella tasolla hän päihitti Trumpin yli 7 miljoonalla äänellä saaden 51,3 prosenttia kansanäänistä Trumpin 46,8 prosenttiin nähden.

Demokraatit kokoontuvat kuukauden kuluttua puoluekokoukseensa Chicagoon.

Lue myös:

    Uusimmat