Yhdysvaltain presidentinvaaleihin on enää alle kuukausi, ja presidentti Donald Trumpin asema alkaa käydä yhä vaikeammaksi. Useat mielipidemittauslaitokset ovat selvittäneet kansalaisten äänestyshaluja, ja demokraattien Joe Biden näyttäisi olevan kaikissa kyselyissä vahvoilla. Toki yllätyksiäkin voi vielä tapahtua, kuten neljä vuotta sitten nähtiin.
Avainroolissa valitsijamiehet ja osavaltiot
Vaaleissa valitaan electoral college eli valitsijamiehistö, johon kuuluu kaikkiaan 538 valitsijamiestä. Voittoon tarvitaan niistä yli puolet, eli käytännössä 270 valitsijamiestä.
Kukin osavaltio äänestää valitsijamiehistään, ja kunkin osavaltion kaikki valitsijamiehet menevät osavaltion voittajaehdokkaan taakse. Näin osavaltioissa päädytään "kaikki tai ei mitään" -tilanteeseen, ja etenkin suuret ja tasaväkiset osavaltiot voivat kerralla heilauttaa asetelmaa paljonkin.
Ennusteita tehtäessä osavaltiot jaetaan yleensä viiteen kategoriaan: Vahvat demokraattivaltaiset, vahvat republikaanivaltaiset, lievästi demokraatteihin kallellaan olevat, lievästi republikaaneihin kallellaan olevat sekä vaa-ankieliosavaltiot.
Vahvasti jompaan kumpaan osavaltioon kallistuvien lasketaan menevän varmasti toisen ehdokkaan puolelle, lievästi jompaan kumpaan kallistuvia pidetään todennäköisinä muttei täysin varmoina kannatusalueina ja vaa-ankieliosavaltiot voivat päätyä kummin päin tapahnsa. Arvoja päivitetään kyselyin.
Vaikka ennusteisiin on aina asetettava vahvoja varauksia, käytännössä kaikki ennusteet lupaavat nyt Bidenin voittoa. Yleisesti käytetyn Fivethirtyeight-sivuston arvio näyttäisi Bidenille jo yli 300 valitsijamiehen pottia, vaikkei vaa-ankieliosavaltiotia edes laskettaisi mukaan.
Lue myös: "Trump kulkee kohtia tuhoa" ja juuri siksi häntä on syytä pelätä – nämä arvaamattomuuden elementit kutkuttavat Yhdysvaltojen vaaleissa
Maanlaajuiset luvut epäluotettavampia
Myös maanlaajuiset kannatuskyselyt lupaisivat Bidenille voittoa Trumpista.
Bidenin ja Trumpin välinen ero näyttää revenneen 8–10 prosenttityksikköön – mutta edelliset vaalithan opettivat ettei tämä maanlaajuinen kannatus ole takuu voittoon vaan nimenomaan osavaltiokohtaiset voitot tai häviöt. Edellisissä vaaleissa Hillary Clintonin kokonaisäänimäärä oli korkeampi, mutta hän hävisi silti ratkaisevasti valitsijamiesten määrässä.
Jos luvut pysyvät nykyisenkaltaisina, Biden näyttäisi kutenkin johtavan kaikilla mittareilla. Bidenin ja Trumpin ero on paljon suurempi kuin vuoden 2016 nähty Trumpin ja Clintonin muutaman prosenttiyksikön ero.
Suurimmat taistelukentät ovat Itärannikolla
Suurin kamppailu käytäneen Yhdysvaltain itäisellä puoliskolla. Varsin tasaväkiseltä näyttää mm. Floridan, Georgian, Iowan, Michiganin, Minnesotan, New Hampshiren, Pohjois-Carolinan, Ohion, Pennsylvanian, Virginian ja Wisconsinin osavaltiosisa. Lännempänä kova taisto käytäneen mylös Teksasissa, Arizonassa ja Nevadassa.
Näistäkin kuitenkin suurin osa lasketaan tällä hetkellä kallistuvan Bidenin leiriin. Muun muassa BBC:n käyttämän arvion mukaan vain Georgia ja Teksas näyttäisivät menevän republikaanipuolueelle.
Lopuksi on kuitenkin sanottava, että monet ennusteet erehtyivät edellisissä vaaleissa ja osoittivat liikaa Clintonin eduksi – tunnetuin seurauksin.