Saksalaisen Bild-lehden tekemän kyselyn mukaan joka kymmenes saksalainen olisi valmis puolustamaan maataan aseellisesti.
Lehden kyselyyn vastanneista 5 prosenttia ilmoittautuisi vapaaehtoiseksi taistelemaan sodan syttyessä. Noin 6 prosenttia vastanneista odottaisi, että heidät kutsuttaisiin palvelukseen. Kyselyn mukaan lähes joka neljäs saksalainen lähtisi sotatilanteessa pois maasta mahdollisimman nopeasti. Nuorempien vastaajien keskuudessa tämä osuus oli suurempi.
Kysymys kuului: "Oletetaan, että on merkkejä sotilaallisesta hyökkäyksestä Saksaa vastaan, joka on verrattavissa Venäjän helmikuussa 2022 aloittamaan hyökkäykseen Ukrainaan. Miten uskot todennännäköisesti toimivasi tällaisessa tilanteessa?"
Saksalaiset jakautuvat kahtia kysyttäessä mielipidettä asevelvollisuuden palauttamisesta. Asevelvollisuus lakkautettiin saksassa vuonna 2011, mutta kyselyn mukaan 42 prosenttia vastaajista olettaa, että asevelvollisuus palaa. 37 prosenttia ei usko asevelvollisuuden tulevan takaisin ja 21 prosenttia ei osannut, tai ei halunnut kertoa kantaansa.
Bild-lehden mukaan Saksan puolustusministeri Boris Pistorius olisi hiljattain kritisoinut asevelvollisuuden poistamista virheeksi, mutta samalla todennut, että sen palauttaminen ei tapahtuisi silmän räpäyksessä.
Lehden teettämään kyselyyn osallistui 2 000 henkilöä.
Suomessa maanpuolustustahto on mittaushistorian korkein
Maanpuolustustiedotuksen suunnittelukunnan toukokuussa 2022 julkaiseman kyselyn mukaan käy ilmi, että suomalaisten maanpuolustustahto on ennätyksellisen korkea.
Kysymykseen: ”Jos Suomeen hyökätään, niin olisiko suomalaisten mielestänne puolustauduttava aseellisesti, vaikka tulos näyttäisi epävarmalta” jopa 83 prosenttia vastasi myöntävästi. Kyllä-vastausten osuus on MTS:n mittaushistorian korkein. Esimerkiksi Vuosina 1995 ja 2004 myöntävästi vastasi vain 80 prosenttia.
Kielteisesti kysymykseen vastasi 7 prosenttia ja heidän osuus on MTS:n mittaushistorian alhaisin.
MTS:n haastatteluun osallistui 1 002 henkilöä eri ikäryhmistä.
Myös puolustusvoimat kertoi loppuvuonna 2022, että viime joulukuussa asepalveluksesta kotiutuneiden varusmiesten maanpuolustustahto oli ennätyksellisen korkealla.