"Bilepääministeri" – näin Marinin videokohua ja "villiä biletystä" on kommentoitu ulkomailla

Pääministeri Sanna Marinin biletysvideo on herätänyt huomiota Suomen lisäksi myös naapurimaissa Ruotsissa ja Virossa, sekä myös muissa ulkomaisissa medioissa. Medioissa on puhuttu sekä Marinin nuoresta iästä, videosta ja sen sisällöstä ja siitä aiheutuneesta kohusta. 

Virolaismedioista aiheeseen ovat tarttuneet ainakin Postimees ja ERR, jotka kertovat Marinin saaneen kritiikkiä keskittyessään bilettämiseen maansa johtamisen sijaan.

ERR liitti jutussaan linkin videoon, sekä siteerasi jutussaan Marinin kommentteja, jonka mukaan kyse oli yksityistilaisuudesta, ja videoiden ei ollut tarkoitus levitä julkisuuteen.

Ruotsalaismedioissa on kiinnitetty huomiota Marinin bilevideoon ainakin Expressenin ja Aftonbladetin toimesta.

Aftonbladetin jutussa mainittiin sosiaalisessa mediassa kuultu sana "jauhojengi", joka nostatti kysymyksiä mahdollisesta huumeiden käytöstä tapahtumassa. Artikkelissa kerrotaan pääminsterin vastauksesta, jossa hän totesi, ettei ole itse käyttänyt huumeita tai todennut niiden käyttöä tapahtumassa ylipäätään. 

Pääministeri Marin on myös pyytänyt kuuntelemaan videon uudelleen, sillä hänen mukaansa termi "jauhojengi" on kuultu väärin

"Bilepääministeri"

Englanninkielisistä medioista useampi brittilehti, muun muassa Telegraph ja Daily Mail, tarttuivat uutiseen villisti bilettävästä pääministeristä.

The Sun julkaisi videon jutussaan, ja kertoi Marinia pidettävän rentona ja nuorekkaana pääministerinä.

Daily Mail puolestaan otsikoi juttunsa "Party PM!", eli "bilepääministeri", ja kuvaili laajasti videolla näkyvää "villiä biletystä" sekä julkaisi kuvia muun muassa hänen asustaan Flow-festivaalissa.

Daily Mail kertoi myös, että pääministeriä on vaadittu huumetesteihin sen johdosta, että tilaisuudessa olisi saatettu käyttää huumeita. "Jauhojengi" -termiä käytettiin myös tässä artikkelissa. 

Myös BBC teki jutun Marinin videosta, ja haastatteli juttua varten politiikan toimittaja Robert Sundmania, joka kommentoi medialle, että suomalaisten reaktio on ollut Marinin suhteen ominainen eli kahtiajakoinen.

Sundman kertoi, että tähän mennessä Marinista otetut "bilekuvat" eivät ole vaikuttaneet hänen suosioonsa. 

Saksalaismediat toppuuttelevat huhupuheita

Yhdysvaltalaislehti Politico kertoi Marinin saaneen kritiikkiä vuotaneesta biletysvideosta, ja muistutti myös Marinin joulukuisesta ravintolakäynnistä pian positiivisen koronatartunnan jälkeen. 

Myös australialaismedia news.com.au keräsi juttuunsa laajasti Marinin Suomessa aiheuttaneita kohautuksia, ja viittasi myös saksalaisen Bild-lehden muutaman päivän takaiseen juttuun, jossa Marin tituleerattiin "maailman cooleimmaksi pääministeriksi".

Saksalaismedioista aiheeseen ovat tarttuneet myös Berliner Zeitung sekä Tagesspiegel, jossa käytiin läpi myös twiittejä, joissa kritisoidaan syntynyttä kohua ja toppuutellaan huumepuheita pelkän epämääräisen kuvan perusteella. Berliner Zeitung nosti "kokaiinibileet" jopa otsikkoonsa asti, vaikka huumeista on ollut liikkeellä lähinnä epämääräisiä huhuja.

Espanjalainen Euro Weekly News jakoi Marinin ohustaan saamia Twitter-kommentteja, joissa kyseenalaistettiin hänen kykynsä toimia vastuullisena johtajana. Tapauksesta uutisoivat lyhyesti myös muun muassa turkkilainen A News sekä intialainen Asia Net News

Lue myös:

    Uusimmat