Biologi ja puutarha-alan yrittäjä, Leena Luoto, vei toimittajan kierrokselle puutarhamyymälöihin. Tarkoitus oli tutkia kotipuutarhureiden paljon käyttämiä muovituotteita ja etsiä muovittomia vaihtoehtoja. Katso yllä olevalta videolta miten kävi.
Leena Luodon tehosyyniin joutuivat kaikki katekankaat, kylvökapselit ja mullat, eli tuotteet, joista ei ihan ensimmäiseksi tule mieleen muovi, mutta jotka usein ovat muovia tai sisältävät muovia.
Puutarhamyymälöissä tutkittiin sellaisia tuotteita, joita laitetaan maahan ja jätetään sinne.
Muovi murenee mikromuoviksi ja jää maaperään
– Kotipuutarhurit käyttävät paljon erilaisia suodatinkankaita ja juuriesteitä, mutta ovatko he tietoisia näiden muovituotteiden vaikutuksista maaperään, kysyy biologi Leena Luoto.
Nyt tiedetään jo, että muovia sisältävät kankaat murenevat lopulta mikromuoviksi, joka jää maaperään, tulee mikrobien syömäksi ja voi lopulta päätyä meidän ihmisten ravintoketjuun.
– Onko tarpeellista käyttää tuotteita, joiden tiedetään vahingoittavan maaperää?, miettii Luoto.
Paljon on vielä tutkittavaa, oikeastaan tiedetään vasta hyvin vähän. Mutta tutkimukset osoittavat, että muovia on jo syvällä maaperässä.
Lue myös: Suomalaisten suosittu rantalomakohde kieltää kertakäyttömuovit – pienellä saarella syntyy 800 000 tonnia jätettä vuodessa
Tarkista muovipitoisuus tuoteselosteesta
Mitä kotipuutarhuri voi sitten tehdä? Puutarhamyymälässä kannattaa tutustua tuoteselosteeseen. Jos siitä ei ymmärrä kaikkea, voi kysyä lisätietoja henkilökunnalta tai puutarhaharrastajien Facebook-ryhmästä, esimerkiksi Puutarhan parhaaksi -ryhmästä.
Uusia muovittomia tuotteita kehitetään koko ajan, joten parempaan suuntaan ollaan menossa. Kun puhutaan muovista puutarhassa, niin mieleen tulevat usein ensimäiseksi muoviset ruukut ja laatikot. Nämä eivät välttämättä ole kuitenkaan niitä pahimpia muoveja puutarhassa. Jos haluaa ostaa muoviruukkuja tai laatikoita, kannattaa tarkistaa, että ne ovat kierrätysmateriaalista valmistettuja tai kierrätykseen soveltuvia.
Pahimmat muovituotteet maaperää ajatellen ovat ne tuotteet, joita sinne maahan työnnämme. Erityisesti kannattaa tutkia katekankaiden materiaalit. Eli tuotteet, joista ei ihan heti tule mieleen muovi.
Tarvitseeko kotipuutarhuri katekangasta?
– Kotimaisesta järviruo'osta ja varsinkin hampusta on jo tehty katemateriaalia. Jos istuttaa esimerkiksi perennapenkin, jossa taimet ovat harvassa ja väleihin tahtoo kasvaa kaikenlaista, niin siihen esimerkiksi sopii hampusta tehty kate, joka oikeasti katoaa sinne maaperään. Mutta tarvitseeko kotipuutarhuri sitten oikeasti sitä suodatinkangasta maakerrosten väliin, sitä voi kukin miettiä, pohtii Luoto.
Itse hän on tehnyt päätöksen välttää muovia aina kun se on mahdollista. Tietoa on loppujen lopuksi varsin vähän, ja aina kun sitä tulee lisää, se ei välttämättä ilahduta kaikkia.
– Esimerkiksi biohajoavaisuus on vielä varsin epämääräinen käsite. Useiden niin sanottujen biohajoavien materiaalien hajoaminen vaatii tietyn lämpötilan, ja siihen ei aina riitä kotipuutarhurin komposti. Kaikenlaista myydään ympäristöystävällisyyden nimissä, mutta jos oikeasti haluaa tietää mitä maahan laittaa, kannattaa ottaa selvää, sanoo Luoto.
Kasvualustan koostumus
– EU ei vaadi eurooppalaisia valmistajia määrittämään torjunta-ainemäärää erilaisten kasvualustojen, siis erilaisten multaseosten raaka-aineiden osalta. Jotkut valmistajat kuitenkin tekevät sen vapaaehtoisesti, koska kuluttajat kaipaavat sellaista tietoa.
Mutta miksi turvautua etäältä tuotuun, kun kotimaastakin löytyy vaihtoehtoja? Kookos ja kaakao, vai kotimainen kasvusammal kylvö- ja istutusalustana? Kasvusammal ehkäisee esimerkiksi myös kanelihometta.
– Ympäristövaikutukset ja ekologisuus eivät ole vain tässä ja nyt, vaan pitäisi katsoa pitkälle eteenpäin, sanoo Luoto.
Kasvualusta voi sisältää xyliittiä tai polymeeriä
Kuluttajan voi olla vaikea tietää, mitä kaikki hienot nimet tarkoittavat, eikä aina osata kysyä. Onko esimerkiksi turpeeton multa ekologinen vaihtoehto?
– Multapussin tuoteselosteesta voi tarkistaa, sisältääkö multa esimerkiksi xyliittiä, joka on ruskohiiltä. Voi miettiä onko ruskohiili ekologisempi kuin turve, sanoo Luoto.
Multaan sekoitetut kastelukiteet ovat biopolymeerejä, jotka muuttuvat maaperässä mikromuoviksi.