Muovia siellä, muovia täällä – miksi kaikki tuotteet pakataan muoviin?

Herneitä
Käytätkö sinä hedelmäpusseja?Lehtikuva
Julkaistu 22.09.2015 11:24

Maria Aarnio

maria.aarnio@mtv.fi

Laitetaanko pakasteet pieneen pussiin? No, ei: Facebook-ryhmä kieltäytyy muovikasseista. Muovipakkauksia tuntuu olevan kaikkialla – ja niille on myös syy.

– Monia varmaan ihmetyttää se kysymys kassalla: laitetaanko pakasteet pieneen pussiin. Kun kassa kysyy, aika moni sanoo, että laitetaan, ajattelematta. Maailmassa tuotetaan turhaa muovijätettä paljon, ja monia tämä ärsyttää. Ajatus lähti siitä: mitä, jos tekisi Facebook-sivun ja sitä kautta herättelisi keskustelua siitä, miksi näin on, kertoo Jaakko Blomberg.

Blomberg on yksi Yhteismaa ry:n perustajista. Hän on mukana Ei laiteta pakasteita pieneen pussiin -kiitos -Facebook-ryhmässä. Siellä jaetaan tietoa muoviin ja muovijätteeseen liittyvistä asioista, ja kehotetaan kieltäytymään turhista muovipusseista.

Selvitetty on

S-ryhmä kysyi asiakkailtaan, haluavatko he pakasteet pussiin. Kysely tehtiin valtakunnallisena asiakaspaneelikyselynä. Kyselyyn saatiin 4 821 vastausta ympäri Suomen.

Avoimen kyselyn perusteella vain 9 prosenttia vastaajista piti "haluatko pakasteet pussiin" -kysymystä tarpeellisena ja myös otti pussin.

S-ryhmän mukaan avoimen kyselyn tulokset eivät edusta koko asiakaskuntaa, eikä niitä voida pitää tilastollisesti merkittävinä. Vastaajat olivat valtaosin nuoria, hyvin koulutettuja pääkaupunkiseudulla asuvia naisia.

Lähde: Patarumpu.fi

Muovilla on hyviä ominaisuuksia

Muovipussien lisäksi kaupasta voi bongata useita erilaisia muovipakkauksia, joissa on käytetty erilaisia muoveja. Muovin suosiolle on syynsä.

– Yksi syy on, että pakkauksen päätehtävä on suojata tuotetta ympäristöltä, ja osittain myös toisin päin. Muovi on materiaali, joka on helposti muotoiltavissa. Se on kevyttä. Kun on erilaisia muoveja, se merkitsee, että niillä on erilaisia suojaominaisuuksia, jolloin muoviin voi pakata erilaisia tuotteita, Hanna Koivula, Helsingin yliopiston lehtori, sanoo.

Koivula opettaa Elintarvike- ja ympäristötieteiden laitoksella elintarvikkeiden pakkausteknologiaa

Muovi on siis kätevää ja toimivaa. Koivula ei kuitenkaan sanoisi, että muovi on pakkausmateriaalina ylivertainen.

– Muovilla on hyviä ominaisuuksia, joita muilla materiaaleilla ei välttämättä ole. Joissakin tapauksissa, joillekin tuotteille muovi on ylivertainen, muttei kaikkien tuotteiden kohdalla.

kuva

Moni tuote pakataan muoviin.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori myöntää, että esimerkiksi hedelmien osalta on siirrytty ainakin lievään ylipakkaamiseen.

– Ne ovat ensin muovirasiassa, sitten muovikuoressa. Varmasti mahdollisuuksia on vähentää jonkun verran. Yleisesti ottaen kasvikset tarvitsevat jonkinlaisen suojan kolhuja vastaan ja toisaalta haihtumista vastaan, Taulavuori sanoo.

Pakkaus suojaa ja myy

Esimerkiksi kurkkuviljelijä voisi kyllä kieltäytyä kurkun muovikääreestä, jolle ei sinänsä ole terveydellistä syytä. Muovittomuus voisi kuitenkin vaikuttaa haitallisesti myyntiin.

– Viljelijä voisi kieltäytyä, mutta siinä on se ongelma, etteivät tämän viljelijän tuotteet olisi kaupassa yhtä kysyttyjä, ja niissä tulisi paljon haihtumis- ja kokonaishävikkiä. Uskon, etteivät kauppa ja kuluttajat tykkäisi viljelijästä, joka ei pakkaa kurkkua muoviin, Timo Taulavuori sanoo.

Pakkaaminen on kuitenkin myös tärkeää. Pakkaus suojaa herkkää hedelmää kolhuilta, haihtumiselta ja saastumiselta.

– Ihminen ei pääse koskettelemaan tai aivastelemaan tuotteisiin. Toisena syynä pakkaamiseen usein on, että moni ajattelee hyvän pakkauksen lisäävän myyntiä. Se pitää paikkansa. Jos seurataan vaikkapa hedelmien myyntikehitystä, irtotuotteiden myynti on koko ajan vähentynyt ja kuluttajat ostavat valmiita pakkauksia, mikä on jossain mielessä vähän järjetöntä, mutta kauppahan myy ja toimittaa mielellään tuotteita, joita on helppo käsitellä, jotka pysyvät pitkään myyntikelpoisina ja joita kuluttajat valitsevat, Taulavuori sanoo.

– Kuluttajien ostokäyttäytyminen on johtanut siihen, että yhä useammat tuotteet myydään pakkauksissa. Ne ovat kaupan kannalta parempia tuotteita. Jos on vähän kiire kaupassa, hyvä tarjous tai tuotteet näyttävät jotenkin hyvältä pakkauksessa, kyllä sellainen helposti tarttuu mukaan, vaikka omakin periaate on, että pyrin vähentämään turhaa pakkausta, hän jatkaa.

Karkkia

Karkit on yksittäispakattu.

Mutta pitääkö keksipaketin jokainen keksi todella kääriä omaan muovipakkaukseensa? Miksi yksittäispakkauksia on niin paljon?

– Esimerkiksi siksi, että ne on tarkoitettu yksi kerrallaan nautittaviksi. Jos esimerkiksi välipalakeksit olisivat auki pakkauksessa, ne kuivuisivat, jolloin tuotteen laatu heikkenee. Jos välipalakeksejä ei syö joka päivä, siitä tulisi hävikkiä, jos niitä ei olisi pakattu, Hanna Koivula sanoo.

– Tulee muistaa, etteivät yrityksetkään halua liikaa pakata. Pakkausmateriaali maksaa heille, ja siihen, miksi tuote on yksittäispakkauksessa, on yleensä syy, hän jatkaa.

Pussi muutaman kerran vuodessa

Myös Jaakko Blomberg myöntää, että joskus hedelmäpussi on pakko ottaa.

– Yleensä aina on mukana verkkopussi. Muutaman kerran vuodessa on ehkä joutunut tilanteeseen, että pussia ei ole.

– Mikseivät ihmiset voisi käyttää vähempää isoja muovipusseja? Ei ole iso homma ottaa kangaskansia mukaan. Monessa maassa pussien käyttö on kielletty. En muista, milloin olisin ostanut pussin, ja hyvin olen tullut toimeen. Varmasti moni muukin tulisi, jos vain haluaisi.

Blomberg kertoo, että Facebook-sivun myötä ihmiset ovat alkaneet miettiä myös muita tapoja vähentää jätettä.

– Voiko sanomalehdestä tehdä roskapussin? Biojätepussin voi tehdä. Roskiin joutuu joskus pusseja käyttämään. Usein kassit ovat tarpeettoman vahvasta materiaalista, pieniä ja epäkäytännöllisiä. Esimerkiksi apteekin pussit ovat melko tarpeettomia. Iso osa pusseista on tarpeettomia, tai niihin on käytetty tarpeettoman paljon materiaalia, Blomberg pohtii.

Keksejä pakataan

Keksejä pakataan tehtaalla.

Hän haluaisi myös kaupat mukaan pussikampanjaan.

– On hienoa, että osa kaupoista on herännyt tähän, että ihmiset haluavat elää ekologisemmin ja ympäristöystävällisemmin.  Mielellään tätä asiaa edistäisi laajemminkin. Arjen tasolla päätökset tehdään, ja siitä tämä kampanjakin lähti: kun ihmiseltä kysytään, laitetaanko pakasteet pieneen pussiin, helposti ne laitetaan. Jos viestintä olisi päinvastaista ja kannustettaisiin muovin vähentämiseen, varmasti se vaikuttaisi.

Muoville on vaihtoehtoja

Toukokuussa 2015 Ruokakesko ilmoitti, että aikoo vähentää pikkupussien tarjoamista kassalla. S-ryhmä ei antanut kassoille uutta ohjeistusta. Jaakko Blomberg toivoisi, että 15 vuoden kuluttua kaupasta ei Suomessa saisi pussia.

– Näin toivoisin, enkä näe syytä, miksei näin voisi olla. EU-tasollakin asiaa viedään koko ajan eteenpäin. Esimerkiksi Ranskassa on paljon tehty lakeja ympäristöystävällisemmistä toimista. Uskon, että ne yleistyvät EU:n tasolla ja kansallisella tasolla myös tulevaisuudessa.

Muoville on myös vaihtoehtoja. Esimerkiksi sipsipussin kaltaisissa monikerrospakkauksissa, jotka on valmistettu useista materiaaleista, muovin voisi korvata.

– Öljystä peräisin olevaa muovia voisi korvata luonnonmateriaaleista peräisin olevalla polymeereillä, kuten puusta peräisin olevalla hemiselluloosalla tai tärkkelyksellä. Tällä hetkellä muovia ei kokonaan pystytä korvaamaan, Hanna Koivula sanoo.

Kaatopaikka

Kaikki muovit eivät päädy kaatopaikalle.

Puutarhaliiton toimitusjohtaja Timo Taulavuori ei usko, että muovista voisi ainakaan toistaiseksi päästä kokonaan eroon.

– Nykyään muovit, joita käytetään, menevät polttojätteisiin, eli ne käytetään hyödyksi lämmöntuotannossa. Monissa kaupungeissa on tällainen laitos. Siinä mielessä se ei ole niin haitallinen ympäristölle. Toki, jos muovi joutuu kaatopaikkajätteeksi, se on hyvinkin harmillinen, Taulavuori sanoo.

Eikä kaikki ole muovitettua. Torikaupassa myydään vielä pakkaamattomia kurkkuja, eivätkä tomaatitkaan ole rasiassa.

– Torilla myydään päiväntuoretta tavaraa ilman pakkausta, jos haluaa pakkaamattomia kurkkuja, Taulavuori vinkkaa.

Otatko pakasteet pussiin -äänestys

Osittaisia lähteitä: Patarumpu.fi, Yle.fi

Tuoreimmat aiheesta

Sosiaalinen media