Jonkun pitäisi omistaa Itämeri, sanoo UPM:n ja Sampo-konsernin hallitusten puheenjohtaja Björn Wahlroos.
Pitkän linjan talousvaikuttaja Björn "Nalle" Wahlroos on vuosikymmenien varrella profiloitunut vahvaksi kapitalismin puolustajaksi ja markkinatalouden mekanismeihin luottavaksi.
Markkinoihin pitäisi Wahlroosin mielestä luottaa myös ilmastonmuutoksen torjunnassa, ja tämän takia vesi ja ilma pitäisi hänen mielestään yksityistää.
– Olen vakavasti sitä mieltä, mutta sanon myös, että yksityistäminen ei tarkoita sitä, että yksittäinen henkilö niitä omistaisi, Wahlroos kommentoi MTV Uutisille.
UPM:n ja Sampon hallitusten puheenjohtaja toivoo, että esimerkiksi maailman vesialueet otettaisiin haltuun perustamalla säätiöitä tai muita vastaavia tahoja, joiden takana voisivat olla valtiollisiakin toimijoita.
– Probleema nimittäin on se, että näemme missä tahansa julkisessa tilassa, puistossa tai Itämeressä, että jos se ei ole kenenkään omistama, kukaan ei kanna siitä huolta. Se ei pysy kunnossa, sille tapahtuu ikäviä asioita. Siksi jonkun pitäisi omistaa Itämeri.
Wahlroos nosti veden yksityistämisen esiin jo vuonna 2015 julkaistussa kirjassa, josta MTV Uutiset kirjoitti oheisessa jutussa.
Wahlroos: Ilmaisia asioita kulutetaan liikaa – vesi yksityiseen omistukseen
Vertautuu EU:n hiilidioksidipäästökauppaan
Käytännössä vaikkapa Suomen ja muiden Itämeren reunavaltioiden perustama säätiö voisi Wahlroosin visiossa omistaa Itämeren, sen vedet ja kalat, ja käydä kauppaa päästöoikeuksilla.
On toki määritelmäkysymys, olisiko vesialueen siirtäminen valtioiden omistaman säätiön haltuun yksityistämistä juuri missään mielessä.
Päästökauppa on jo laajalti käytössä EU:ssa teollisuuden ja energiantuotannon hiilidioksidipäästöissä. Wahlroosin mukaan kyse on tosiasiallisesti siitä, että EU on ottanut omistusoikeuden eurooppalaiseen ilmaan, ja samantyyppisiä järjestelmiä pitäisi luoda myös vedelle.
– Kyse ei ole siitä, että joku yksittäinen ranskalainen kapitalisti ostaa Itämeren, Wahlroos naurahtaa.
– Meidän pitäisi käydä päästökauppaa esimerkiksi Itämereen virtaavista ravinteista ja muista päästöistä. Ei se sen ihmeellisempää ole.