Mitä jos korvaisit ostostesi aiheuttamat päästöt heti kassalla? Tällainen on ainutlaatuinen suomalainen Compensate

Ilmastopäästöjä hyvittävä Compensate-säätiö aloitti toimintansa keskiviikkona. Voittoa tavoittelematon säätiö haluaa tuoda kuluttajille keinon korvata ostamisesta syntyvät päästöt vaivattomasti, kertoo säätiön perustaja ja entinen kansanedustaja Antero Vartia.

Ilmakehässä on vaarallisen paljon hiilidioksidia, eikä mikään oikeuta ihmiskuntaa tupruttamaan sitä lisää taivaalle. Joten mitä, jos jokaisen päästöjä tuottavan ostotapahtuman yhteydessä hiilidioksidia pyrittäisiin poistamaan enemmän kuin ostos tuottaa?

Tähän yksinkertaiseen ideaan tukeutuu entisen vihreiden kansanedustajan Antero Vartian perustama Compensate-säätiö. Vartian mukaan Compensaten pystyy yhdistämään mihin tahansa ostotapahtumaan, jossa on syntynyt päästöjä.

– Säätiö tarjoaa mahdollisuuden, että jos joku kompensoi päästöjään yrityksen kautta, yritys ei ota mitään välistä, vaan tilittää rahat säätiölle, Vartia kertoo.

Ensimmäisenä palvelu otetaan käyttöön Helsingin yliopisto-opiskelijoiden Unicafe-ravintoloissa. Kumppaneiksi on lisäksi lähdössä myös suomalaisia jättiyrityksiä, kuten Finnair, Nordea, OP ja ST1. Päästöjä voi siis hyvittää ruoan lisäksi myös lentolippuja ja polttoainetta ostaessa.

Melkein kuin hiilivero

Eduskuntavaalien aikaan Suomessa puhuttiin paljon hiiliverosta, jossa jokaiselle tuotteelle määriteltäisiin lisävero sen tuottaman hiilijalanjäljen mukaan.

Hiilivero kuitenkin tyrmättiin niin poliitikkojen kuin asiantuntijoidenkin suusta liian monimutkaisena. Jokaiselle tuotteelle olisi mahdotonta määrittää oikeansuuruinen ja -hintainen hiilijalanjälki.

Compensaten päästöhyvitys toimii melko samalla periaatteella. Erona hiiliveroon päästöhyvitysmaksu on vapaaehtoinen. Päästöjen laskentaa taas helpotetaan niin, että maksuilla korvataan päästöjä vähintään kaksi kertaa kulutuksen tuottaman hiilijalanjäljen verran.

– Syy miksi näin tehdään, on, että kompensoimiseen liittyy epävarmuutta, Antero Vartia sanoo.

Säätiöllä on lisäksi myös toinen etu valtioon nähden. Jos valtio keräisi budjettiinsa varoja hiiliverolla, se voisi käyttää varoja sosiaaliturvaan, maanpuolustukseen ja muihin valtion tehtäviin.

– Jos rahaa ei käytetä ongelman korjaamiseen, vaan muihin tärkeisiin asioihin, se ei riitä pysäyttämään ilmastonmuutosta, Vartia sanoo.

Vartia uskoo, että kun Compensaten toiminta kasvaa, hiilijalanjäljen laskenta tarkentuu. Se voisi auttaa valtiota hiiliveron kehittämisessä.

Vastuuta ja työkaluja kansalle

Antero Vartia haluaa tehdä yhden asian selväksi. Compensate ei vapauta poliitikkoja tai yrityksiä vastuusta ilmastonmuutoksen torjunnasta. Hän sanoo, että päästövähennykset ovat edelleen ensisijainen tapa taistella ilmastonmuutosta vastaan.

Sen sijaan Compensate haluaa tuoda ihmisille yksilön kokoiset työkalut vaikuttaa. Vartia puhuu ahaa-elämyksestä. Siitä, että kuluttajien synnyttämä vahinko tuodaan aiempaa selkeämmin esille.

– Jos kompensaatio maksaisi vaikka viisi euroa, niin ihmiset oppisivat ajattelemaan, että tämän verran vahingon korjaaminen, eli hiilen poistaminen ilmakehästä maksaisi. Tämä auttaisi ihmisiä ymmärtämään paremmin myös oman vastuunsa.

Compensate on tiettävästi ensimmäinen säätiö maailmassa, joka tarjoaa päästökompensaatiota ostostapahtuman yhteydessä. Vartia tietää yhden yrityksen, joka toimii samalla periaatteella.

– Se mikä meidät erottaa muista, on se, että olemme yleishyödyllinen säätiö, eli rahat menevät lyhentämättömänä hiilensidontaan. Jos tämä olisi yritys, ihmiset eivät välttämättä lähtisi puhumaan tämän puolesta.

Muokattu 24.4.2019 kello 22.19: Tarkennettu toiseksi viimeisessä kappaleessa sitä kohtaa, jossa kerrotaan millä tavalla Compensate on ensimmäinen säätiö maailmassa, joka tarjoaa tällaista palvelua.

Lue myös:

    Uusimmat