Ennalta-arvattavana pidetty Fifan puheenjohtajavaali sai keskiviikkona arvaamattoman suuria käänteitä. Joukko kansainvälisen jalkapalloliiton korkea-arvoisia vaikuttajia sai Yhdysvalloissa syytteen epäiltynä korruptiosta, jonka väitetään jatkuneen parinkymmenen vuoden ajan ja käsittävän lahjuksia yli 150 miljoonan dollarin eli vähintään 140 miljoonan euron edestä.
Tästä on kyse: Syytteet USA:sta ja Sveitsistä
– Sveitsin poliisi pidätti aikaisin keskiviikkoaamuna kuusi Fifa-vaikuttajaa hotellista Zürichissä, jossa pidetään perjantaina Fifan puheenjohtajavaali. Pidätetyt toimitetaan Yhdysvaltoihin vastaamaan korruptiosyytteisiin.
– Syytteet koskevat yhdeksää Fifan toimihenkilöä, jotka ovat kaikki Latinalaisesta Amerikasta ja Karibianmeren maista, neljää urheilumarkkinointiyritysten johtajaa ja yhtä rahanvälittäjää.
– Syytteiden mukaan Fifa-vaikuttajat ovat saaneet 1990-luvun alkupuolelta lähtien yli 150 miljoonaa dollaria lahjusrahaa vastineeksi media-, markkinointi- ja sponsorointisopimusten järjestelystä jalkapalloturnauksiin Latinalaisessa Amerikassa.
– Syytteet on nostettu USA:ssa, koska epäiltyä lahjusrahaa on kulkenut maan pankkien kautta.
– Sveitsissä syyttäjä on käynnistänyt erillisen tutkinnan koskien jalkapallon vuosien 2018 ja 2022 MM-turnausisäntien valintaa. Turnaukset myönnettiin Venäjälle ja Qatariin, ja valintaprosesseihin epäillään liittyvän väärinkäytöksiä ja rahanpesua.
Fifaa vuodesta 1998 johtanut Sepp Blatter ei ole syytettyjen joukossa. Jos Fifan keskiviikkoisesta tiedotustilaisuudesta voi jotakin päätellä, sveitsiläinen väistää jälleen luodit. Vaikka skandaali moukaroi monelta suunnalta, Fifan tiedottaja Walter de Gregorio esiintyi vakuuttavasti ja rauhallisesti. Rentoutuneeksi hän kuvaili myös Blatteria.
– Ei hän tanssi toimistossaan, en tarkoita sillä tavalla rentoutunutta. Hän on erittäin, erittäin rauhallinen ja odottaa, mitä tuleman pitää. Hän on täysin yhteistyöhaluinen kaikkien kanssa, de Gregorio kertoi. Blatter itse pysytteli pois julkisuudesta.
"Oli korkea aika"
Blatterin sijaan tanssijan roolissa on jalkapallomaailma hänen ympärillään.
Fifan puheenjohtajavaali pidetään suunnitellusti perjantaina. Lisäksi Venäjä ja Qatar pysyvät suunnitellusti vuosien 2018 ja 2022 MM-isäntinä, vaikka Sveitsin syyttäjäviranomainen tutkii valintaprosesseja epäillen väärinkäytöksiä ja rahanpesua.
Sveitsin poliisi teki myös ratsian Fifan toimistoon ja takavarikoi asiakirjoja. De Gregorion esiintymisen perusteella on turha odottaa, että Blatterin nimeä löytyisi mistään raskauttavista papereista.
Joka tapauksessa Euroopassa vastarinta Blatteria kohtaan voimistui entisestään. Englannin jalkapalloliitto FA:n puheenjohtaja Greg Dyke ilmoitti pitävänsä kyseenalaisena, että vaali pidetään tuoreesta skandaalista huolimatta.
– Me olimme yksi liitoista, joka oli nimeämässä Alia ehdokkaaksi. Tuskin tulee siis yllätyksenä, että aiomme äänestää häntä, jos vaali pidetään, Dyke sanoi.
Haastaja haluaa kääntää Fifa-pyramidin ylösalaisin
Jordanialainen prinssi Ali bin al-Hussein, 39, on lähtenyt haastamaan Sepp Blatteria, 79, Fifan puheenjohtajavaalissa osittain tämän omilla aseilla.
Ali on luvannut tilittää jokaiselle kansalliselle lajiliitolle Fifan tuloista vähintään miljoona dollaria (900 000 euroa) vuodessa. Samalla tavalla Blatter on pitänyt etenkin pienet maat tyytyväisinä. Lisäporkkanana Ali on luvannut laajentaa MM-turnauksen joukkuemäärän 32:sta 36:een.
Alin iskulauseena on "kääntää pyramidi ylösalaisin". Toisin kuin Blatter, hän haluaisi siirtää valtaa pois Fifalta ja jakaa sitä kansallisille lajiliitoille, yleisölle, yhteistyökumppaneille, pelaajille ja valmentajille.
Alin mahdollisuuksia Blatterin syrjäyttämiseen on pidetty olemattomina - ainakin keskiviikon syyteskandaaliin asti.
Blatterilla on laaja vastarintama Euroopassa, mutta muissa maanosissa häntä pidetään lajia hellivänä kummisetänä.Viime aikoina eräät Karibian maiden jalkapallopomot ovat ylistäneet sveitsiläistä "jalkapallon isäksi" ja verranneet häntä Moosekseen, Abraham Lincolniin, Winston Churchilliin, Martin Luther Kingiin ja Nelson Mandelaan.
Dyke viittasi Blatterin, 79, vastaehdokkaaseen, jordanialaiseen prinssi Ali bin al Husseiniin, 39. Alin pyrkimyksenä on Blatterin tavoin pitää pientenkin maiden lajiliitot tyytyväisinä anteliaalla tulonjaolla, mutta Ali haluaisi myös siirtää valtaa pois Fifalta kansallisille liitoille ja muille lajin toimijoille.
Ruotsin jalkapalloliigan puheenjohtajan Lars-Christer Olssonin mukaan "oli korkea aika saada viranomaiset avuksi jalkapallon puhdistamiseen". Vaalin tulokseen skandaali tuskin kuitenkaan vaikuttaa, hän sanoi.
– Olen aika varma, että Sepp Blatter voittaa, Olsson sanoi.
Suomen Palloliiton johto ei ole kertonut äänestyskantaansa etukäteen. Euroopan jalkapalloliitto Uefa kokoontuu jäsenliittojensa kanssa torstaiaamuna.
Ääniä kaupan
Puheenjohtajan valitsevat Fifan 209 jäsenliittoa. Toistaiseksi on näyttänyt päivänselvältä, että Eurooppaa lukuun ottamatta lajiyhteisö pysyy Blatterin takana.
Ali tosin paljasti tiistaina, että hänelle oli tarjottu mahdollisuutta ostaa 47 ääntä. Alin kampanjaryhmä ilmoitti asiasta poliisille. Blatter saanee viidennen kautensa. Moni luottomies on kuitenkin viety ympäriltä, joten syytevyyhdin voi odottaa puhdistavan Fifaa ennemmin tai myöhemmin.
Fifalla on pankissa 1,4 miljardin euron varat, mutta ne lähtevät äkkiä hupenemaan, jos suursponsorit kääntävät selkänsä.