Blatterin valta järkkyy – Euroopasta kovia keinoja?

Sepp Blatter
Sepp Blatter
Julkaistu 29.05.2015 21:30

MTV SPORT - STT

Mies johdossa pysyy samana, mutta kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa ei ole entisensä tuoreen korruptioskandaalin jäljiltä. Keskiviikkona puhjenneen myrskyn ei odotettu vievän puheenjohtajantuolia Sepp Blatterin alta, eikä niin käynyt.

Sveitsiläinen voitti puheenjohtajaäänestyksessä Zürichissä vastaehdokkaansa, jordanialaisen prinssi Ali bin al-Husseinin äänin 133-73. Blatter ei aivan saanut ensimmäisessä äänestyksessä vaadittua kahden kolmasosan enemmistöä, mutta Ali teki johtopäätöksensä ja luovutti ennen toista kierrosta.

Blatter vannoi vaalia edeltäneessä puheessaan ylevien uudistusarvojen nimeen. Lupauksiin oli helppo suhtautua kyynisesti, sillä suuria olivat Blatterin puheet myös neljä vuotta sitten - jolloin hän lupasi alkaneen puheenjohtajakauden jäävän viimeisekseen.

– Fifa ei tarvitse vallankumousta (revolution), vaan kehitystä (evolution), Blatter linjasi tällä kertaa.

Vaikka Blatter selvisi tämän viikon myllerryksestä kuivin jaloin, joitakin muutoksia Fifan toimintakulttuuriin tulee väkisinkin, uskoo urheilun poliittisen historian tutkija Markku Jokisipilä.

– Jo pelkkä keskustelu siitä vaihtoehdosta, ettei Blatter tulisi valituksi, on merkittävä mannerlaattojen siirtyminen Fifan todellisuudessa, hän sanoo.

Vanhalla mantereella eli Euroopassa Blatter on menettänyt luottamuksensa lähes täysin. Suomi, kuten lähes kaikki muut Euroopan jalkapalloliitto Uefan jäsenet, tukivat vaalissa Alia.

"Ihme, ettei aiemmin"

Jo vuosia Fifan ympärillä velloneet korruptioepäilyt konkretisoituivat tällä viikolla, kun Yhdysvaltain syyttäjä otatti kiinni joukon entisiä Fifa-vaikuttajia epäiltyinä 20 vuotta jatkuneesta lahjuskierteestä. Sveitsissä ryhdyttiin tutkimaan MM-turnausisäntien valintaprosessien mahdollisia väärinkäytöksiä.

Blatter ei ole syytettyjen joukossa. Silti hänelle jää istuvana puheenjohtajana kosolti selvitettävää ja tekemistä Fifan maineen puhdistamiseksi. Venäjän ja Qatarin isännöimät tulevat MM-turnaukset eivät nauti suurta suosiota.

Demokraattista päätöksentekoa ja ihmisoikeusongelmia on vähätelty. Sellainen voi "lyödä korville", kuten Markku Jokisipilä sanoo. 

– Sivusta seuranneena olin ihmetellyt, ettei tämä ryöpsähdys ollut tapahtunut jo aiemmin. Jo tiedotusvälineistä seuraten nämä Venäjän ja Qatarin valinnat ovat näyttäneet niin epäilyttäviltä, että tuntuu kuin koko muu maailma on menossa eri suuntaan kuin Fifa.

Vaikka Blatter säilyi koskemattomana, hänen lienee pakko muovata tukiverkostoaan uusiksi.

– Ei Fifa pysty uskottavalla tavalla pesemään kasvojaan, jos jatketaan samalla kokoonpanoilla ja kasvoilla kuin ennenkin, Jokisipilä sanoo.

Ei sentään Putin

Euroopassa on väläytelty boikottejakin. Englannin jalkapalloliiton puheenjohtaja kertoi vaalin alla, että maa ei sooloillen lähde vetäytymään tulevista MM-kisoista, mutta jos Eurooppa kokoaa rivinsä vastarintaan, lajin emämaa on mukana.

– Jos esimerkiksi Englanti alkaa näyttää boikottikorttia, muutoksia tapahtuu ennen kuin heidän täytyy toteuttaa uhkaustaan. Tässä tapauksessa vuori tulee Muhammedin luo, Jokisipilä uskoo.

– Blatter ei kuitenkaan ole Vladimir Putin.

Tuoreimmat aiheesta

Huuhkajat