Trumpin mukaan hänen ja Putinin välistä tapaamista järjestetään jo.
Venäjän presidentti Vladimir Putin tulee vaatimaan Yhdysvaltojen tulevalta presidentiltä Donald Trumpilta, että Ukrainasta tulee neutraali valtio, jolla on vain rajallinen armeija, eikä yhteyksiä puolustusliitto Natoon.
Näin siinä tapauksessa, että Trumpin ja Putinin ennakoitu tapaaminen toteutuu. Venäjän vaatimuksista kertoo uutistoimisto Bloomberg lähteisiinsä vedoten.
Venäjän sanotaan hyväksyvän sen, että yksittäiset Nato-maat lähettävät jatkossakin Ukrainalle aseita, mutta niitä ei saa käyttää Venäjää vastaan tai siihen, että niillä yritettäisiin vallata takaisin Venäjän valtaamia alueita.
Siitä Kreml pitää kiinni, ettei se luovu Ukrainalta miehittämistään alueista, jotka kattavat noin 20 prosenttia Ukrainasta. Luku sisältää jo vuonna 2014 Venäjän miehittämän Krimin niemimaan.
Venäjä saattaa kuitenkin olla valmis vaihtamaan tiettyjä miehittämiään alueita joihinkin toisiin alueisiin.
Tämä saattaa viitata siihen, että jos rauhanneuvotteluiden aikaan Ukraina vielä pitää hallussaan alueita Venäjän Kurskista, voidaan se kenties vaihtaa johonkin nyt Venäjän miehittämään palaan Ukrainaa.
Trumpin mukaan hänen ja Putinin välistä tapaamista järjestetään jo. Venäjä puolestaan viestitti, että tapaamista edistetään, jos sekä Moskovassa että Washingtonissa näin halutaan.
3:15
Niukat välit
Tällä hetkellä Venäjän ja Ukrainan väliset diplomaattiset suhteet rajautuvat vankienvaihtoon, ukrainalaislähde sanoo Bloombergille.
Toisen lähteen mukaan Ukraina ja Venäjä käyvät joitain keskusteluita Qatarissa siitä, miten ydinvoimaloita suojellaan. Osapuolet ovat toistuvasti syyttäneet toisiaan ydinturvallisuuden vaarantamisesta.
Sille on selvä syy, miksi sekä Putin että Trump vaikuttavat olevan kiinnostuneita tapaamaan nimenomaan kasvotusten, sanoo Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin Venäjän politiikan professori Vladimir Gelman.
– Trump suosii henkilökohtaisia keskusteluita ennemmin kuin institutionaalisia neuvotteluita. Hän pitää kasvotusten käytäviä neuvotteluita vahvuutenaan ja suhtautuu kielteisesti byrokraattiseen päätöksentekoprosessiin, Gelman sanoo.
– Putin ajattelee samalla tavalla. Sekä hän että Trump uskovat henkilökohtaisiin kykyihinsä neuvotteluissa, hän jatkaa.
Trump on toistuvasti ilmaissut halunsa lopettaa sota Ukrainassa nopeasti. Tarkempia askelmerkkejä tälle hän ei ole julkisesti esittänyt. Trump on viestittänyt suhtautuvansa kriittisesti Ukrainan kalliiseen aseelliseen tukemiseen.
Ukraina vaati pitkään Venäjän joukkojen vetäytymistä kaikilta sen miehittämiltä alueilta, mutta viime kuukausina maan viranomaiset presidentti Volodymyr Zelenskyitä myöten ovat todenneet, että alueluovutuksia on pakko tehdä.
2:18