Trump onnitteli Putinia "loistavasta sopimuksesta"

Trump kommentoi suurta vankienvaihtoa lauantaina pitämässään kampanjatilaisuudessa.

Republikaanien presidenttiehdokas Donald Trump onnitteli Venäjän presidentti Vladimir Putinia panttivankien vaihtamisesta. Asiasta uutisoi muun muassa yhdysvaltalaislehti Washington Post (WP).

– Haluan onnitella Vladimir Putinia jälleen yhdestä loistavasta sopimuksesta. Voi pojat, teimme hirveitä, hirveitä sopimuksia. On kiva, että saimme heidät takaisin, mutta tämä oli huono ennakkotapaus, Trump sanoi lauantaina.

Trump ei maininnut kampanjatilaisuudessa pitämässään puheessa yhdysvaltalaisvankeja, jotka vankienvaihdon yhteydessä vapautettiin. 

Yksi vapautetuista oli yhdysvaltalaismedia Wall Street Journalin toimittaja Evan Gershkovich. Trump on kuukausia väittänyt, että hän saa toimittajan vapaaksi heti, jos hänet valitaan presidentiksi. Trumpin mukaan Putin tekisi sen "minulle, mutta ei kenellekään muulle", WP kirjoittaa.

Yhdysvaltojen entisellä presidentillä Trumpilla on ollut taipumus puhua Putinista länsimaiseksi poliitikoksi poikkeuksellisen positiiviseen sävyyn.

Aiemmin heinäkuussa Trump totesi Putinin ja Kiinan johtajan Xi Jinpingin olevan "älykkäitä ja kovia" henkilöitä, jotka "rakastavat maataan".

Trump kehui Putinin älykkyyttä myös maaliskuussa 2022 eli pian sen jälkeen, kun Venäjä aloitti suurhyökkäyksensä Ukrainaan.

Venäjän päätös keskittää merkittävä määrä joukkoja Ukrainan rajoille oli Trumpin mukaan hyvä strategia.

– 200 000 sotilaan siirtäminen rajalle on helvetillinen tapa neuvotella. Se oli iso virhe, mutta se näytti loistavalta neuvottelulta. Se ei mennyt kovin hyvin häneltä, Trump sanoi brittilehti Guardianin mukaan.

Vankienvaihtoneuvotteluun osallistuivat Yhdysvallat, Venäjä, Valko-Venäjä, Saksa, Slovenia, Puola ja Norja. Yhteensä sopimuksen yhteydessä vaihdettiin 26 henkilöä. 

Venäjä ja Valko-Venäjä vapauttivat yhteensä 16 vankia, joista yhtä pidettiin Valko-Venäjällä. 

Länsimaat päästivät Venäjälle kahdeksan vankia ja kaksi alaikäistä.

Länsimaiden vapauttamista vangeista eniten huomiota ja myös kritiikkiä on saanut Venäjän turvallisuuspalveluun kuuluneen Vadim Krasikovin Venäjälle päästäminen. Krasikov tuomittiin Saksassa murhasta ja hän oli istunut vasta pienen osan elinkautistuomiostaan.

Vankienvaihto oli suurin laatuaan sitten kylmän sodan.

 

Lue myös:

    Uusimmat